Maraton Koşucularının Koşu Sırasında Altlarına Kaçırmalarının Nedeni Nedir?
Maraton koşmak gerçekten oldukça zor ve bunu başaran kişilere hayran olmamak mümkün değil. Koşarken oldukça enerji harcayan ve dayanıklılıklarının sınırlarını zorlayan sporcuların sıklıkla karşılaştığı bir sorun var. Koşu sırasında altlarına kaçırabiliyorlar. Bunun neden olduğunu öğrenmek isteyenleri içeriğimize alalım.👇
Maraton koşuculuk tarihinde koşucuların altına kaçırması olayı oldukça sık görülüyor.
Diğer spor dallarında da sporcuların altlarına kaçırma sorunu yaşayabildiği bilinse de bunlar genelde gıda zehirlenmesi veya başka bir problemden kaynaklanıyor. Maraton koşuculuğundaysa sorunun nedeni uzun süre boyunca fiziksel efor harcamak.
Kolon ve rektum cerrahı olan Michael Dobson, Mental Floss'a bu sorunun nedenini şu şekilde açıklıyor:
"Maraton koşuculuğu gibi dayanıklılık gerektiren sporları yaparken kan bağırsaklardan kaslara doğru gidiyor."
'Bu nedenle bağırsaklarda kan akışının azalması da bağırsakların normal işlevlerinde bozulmalara ve tahrişe yol açabiliyor. Sonuç olarak, bağırsaklar kendilerini boşaltabiliyor.'
Bir koşucu uzun süre koştuğunda bacak kasları çok fazla çalıştığından bağırsaklara daha az kan gidiyor.
Bu da bağırsaklarda istemik kolite veya geçici inflamasyona yol açabilen yangısal bir yanıta sebep olabiliyor.
Dobson, "Çok fazla yemek yemeseniz bile vücut bağırsaklara günde litrelerce sıvı salgılar. Stres yaşanan durumlarda da bu boşaltıma neden olabilir." diyor.
İnsanlar altlarına kaçırmasalar da bağırsak sorunları yaşayabilirler.
Koşucuların bu sorunu yaşamalarının nedeni, anal kanalın sonundaki hem iç hem de dış sfinkter kaslarının kontrolünü kaybetmesidir. Yeterli miktarda atık olduğunda kişinin altına kaçırmasını engelleyen kas gevşer. Dış kasları da koşu sırasında sıkamadıklarından koşucular altlarına kaçırabilir.
Dobson konuyla ilgili açıklamasında "Yorucu bir fiziksel aktivitenin ortasında ablan bir kişi için tüm kasları kontrol etmek gerçekten zordur." diyor.
Dobson'a göre, koşmadan önce katı gıda alımınızı sınırlamak dışında yapılabilecek pek bir şey yok.
Maratoncuların %60'ının bu sorunla karşılaştığı düşünüldüğünde koşu sırasında yetişkin bezi takmanın işe yarayıp yaramayacağı sorulduğundaysa Dobson şu şekilde cevap veriyor:
'Bunun bir yararı olup olmadığından emin değilim. Sorun, her hâlükârda yaşanacak. Yetişkin bezi ıslanacak ve ağırlaşacak. Ağır ve ıslak bir giysiyle koşmak daha rahatsız edici olabilir. Hareketlerinizi de kısıtlayabilir.'
Bu konudaki düşünceleriniz neler? Yorumlarda buluşalım...
Yorum Yazın