Görüş Bildir
Haberler
"Manisa'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Manisa'ya Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

"Manisa'da Nereye Gidilir?" Sorusunun Cevabı: Manisa'ya Gittiğinizde Mutlaka Görmeniz Gereken 17 Yer

luna
24.03.2022 - 08:00

Özellikle de Osmanlı imparatorluğundaki önemli şehzade sancaklarından birisi olması sayesinde Manisa'nın tarihi ve turistik yerleri istemediğiniz kadar çok! Tarihi ve turistik yerlerin yanında bu listeye Manisa'nın doğal güzellikleri de eklenince Manisa'da fotoğraf çekilecek yerler de arttıkça artıyor. Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Jeoparkı olan Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı'nın yer aldığı Manisa'da sessiz sakin yerleri tercih edenler veya arayanlar da kendilerini Adala Kanyonu ve Spil Dağı Milli Parkı gibi alanlara atarak Manisa'nın doğal güzelliklerinde kaybolabilirler. 

Sessizlik bana göre değil diyenler için de oldukça fazla seçeneği olan bu şehri gezmeyi bitiremeyeceksiniz!

Manisa camilerinden antik kentlerine, müzelerinden doğal güzelliklerine kadar birçok alanıyla göz dolduran bir şehir. Sizler de şehre gezi programı yapmaktaysanız veya uğramayı düşünüyorsanız, işte Manisa'ya gidip de görmeden dönmemeniz gereken 17 yer!

1. Kula Peri Bacaları

1. Kula Peri Bacaları

Kuladokya Peri Bacaları olarak da adlandırılan Kula Peri Bacaları, Türkiye'nin Erzurum, Nevşehir, Van gibi illerinde de bulunan ve doğal bir oluşum olan peri bacalarının bulunduğu bir alandır. Oldukça etkileyici görünüme sahip bir yer!

2. Ağlayan Kaya

2. Ağlayan Kaya
www.instagram.com

Niobe Doğal Anıtı olarak da adlandırılan, efsanesiyle yürek burkan Ağlayan Kaya, Manisa'nın en ilgi çekici doğal oluşumlarından biri! Bir kadın kafasına da benzetilen bu kayadan akan su damlaları sanki bir göz çukurundan gözyaşı akıyormuş gibi bir görüntüye de sahiptir.

3. Sardes Artemis Tapınağı

3. Sardes Artemis Tapınağı
www.instagram.com

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi içerisinde yer alan yerlerden biri olan Sardes Artemis Tapınağı, geçmişte Lidya Krallığı'na başkentlik yapan Sardes kenti yakınlarında olan bir tapınaktır. Tapınağın çevresinde yer alan tabelalar sayesinde Artemis Tapınağı'nın tarihsel gelişimi, tasarımı ve bezemeleri gibi çeşitli bilgileri öğrenebilirsiniz.

4. Muradiye Camii

4. Muradiye Camii
www.instagram.com

Projesinin Mimar Sinan’a ait olduğu Muradiye Külliyesi içerisinde yer alan Muradiye Camii 1583-1585 yılları arasında yaptırılmıştır. Muradiye Külliyesi içerisinde cami dışında imarethane, dükkan ve medrese de yer almaktadır.  Klasik Osmanlı mimarisinin en göz alıcı örneklerinden biri olan Muradiye Camii gerek cam işlemleri gerekse de çini işlemeleriyle oldukça etkileyici bir yapıya sahiptir.

5. Aigai/ Aiolis Antik Kenti

5. Aigai/ Aiolis Antik Kenti
www.instagram.com

Geçmişinin M.Ö. sekiz ile iki bin yılının sonlarına dayandığı tahmin edilen Aigai Antik Kenti'nde tiyatro, Meclis Binası, Apollon Tapınağı, Athena Kutsal Alanı, Agora Binası, Nekropolis ve pazar gibi çeşitli alanlar yer almaktadır. Dağda yer alan bir antik kent olan Aigai, olağanüstü bir manzaraya sahip.

6. Manisa Müzesi (Manisa Arkeoloji Müzesi)

6. Manisa Müzesi (Manisa Arkeoloji Müzesi)
www.instagram.com

Arkeoloji ve etnografya bölümlerinden oluşan Manisa Müzesi'nin arkeoloji bölümünde bronz çağ ile Bizans döneminin son yılları arasındaki dönemde yer alan mozaikleri, heykeller, mezar taşları ile fildişi nesneler gibi birçok eser sergilenmektedir. Etnografya bölümündeyse özellikle Osmanlı imparatorluğu dönemindeki yaşamı, gelenek ve görenekleri, giyilen kıyafetleri ve daha birçok kültür özelliklerini barındıran eserler yer almaktadır.

7. İvaz Paşa Camii

7. İvaz Paşa Camii
www.instagram.com

1484 senesinde İvaz Paşa tarafından inşa ettirilen İvaz Paşa Cami'nin, enfes bir kesme taş ve tuğla işçiliği vardır. Tek minareli, erken Osmanlı mimarisinin özelliklerini taşıyan camide özellikle de çini süslemeleri göz kamaştırıyor.

8. Bin Tepeler

8. Bin Tepeler
www.instagram.com

Bintepe Tümülüsleri veya Lidya Tümülüsleri olarak da bilinen Bin Tepeler bir tümülüs* nekropolüdür. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Bin Tepelerin M.Ö. 6. ve 7. yüzyıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir.

*Tümülüs; toprağın yığılarak bir tepecik oluşturulmasıyla elde edilen mezarlara denir.

9. Manisa Kalesi

9. Manisa Kalesi
www.instagram.com

Yapılışının Helenistik döneme uzandığı düşünülen Manisa Kalesi, iç ve dış kale olmak üzere iki ana bölümden oluşan bir kaledir. Günümüze kadar birçok kez tahribata uğrayıp onarılan bu kaleden günümüze sağlam olarak gelen yapılar arasında sarnıç kalıntıları yer almaktadır.

10. Tarihi Kula Evleri

10. Tarihi Kula Evleri
www.instagram.com

18. yüzyıl Osmanlı kent mimarisi örneklerinden olan Tarihi Kula Evleri bünyesinde, cami, çeşme, konak ve hamam gibi üç bini aşkın tarihi yapıyı barındırmaktadır. Rum evlerinin de yer aldığı Tarihi Kula Evleri bir SİT alanıdır. Türk evlerinin mükemmel örneklerini taşıyan Tarihi Kula Evleri göz kamaştırıcı bir yer!

11. Spil Dağı Milli Parkı

11. Spil Dağı Milli Parkı
www.instagram.com

Çeşitli ağaç, bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapan Spil Dağı Milli Parkı, bünyesinde Kızılçam, Laden, Meşe, Karaçam gibi ağaçlar ile yılkı atları, tilki, ayı, kurt, dağ keçisi, akbaba, atmaca, kartal gibi hayvanları barındırmaktadır. Her noktasında ayrı bir güzelliğin yattığı milli park, muhteşem bir doğaya sahip!

12. Yeni Han

12. Yeni Han
www.instagram.com

Halkın, Karaosmanoğulları'nın 1825 -1830 yılları arasında yaptırdığı söylenen Yeni Han'ın yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İki katlı olan handa birçok dükkan yer almaktadır. Manisa gezinizde küçük bir dinlenme veya alışveriş noktası olarak gidebileceğiniz oldukça etkileyici bir yer.

13. Yoğurtçu Kalesi

13. Yoğurtçu Kalesi
www.instagram.com

Bizanslılar tarafından on iki ve on üçüncü yüzyıllar arasında Türk akınlarına karşı yapıldığı bilinen Yoğurtçu Kalesi iç ve dış surlar olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Kesme taş ve molozların kullanıldığı kale, sarp bir kayalık üzerine kurulmuştur.

14. Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı

14. Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı
www.instagram.com

İki bin üç yüz yirmi kilometrekarelik alanıyla Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı, Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Jeoparkıdır. Jeoparkın, Çakırca Bazalt Sütunları, Sandal Divlit, Kurşunlu Kaplıcaları, Kula Divlit Volkanik Park gibi görülmesi gereken birçok önemli jeositi bulunmaktadır.

15. Sart (Sardis, Sardes) Antik Kenti

15. Sart (Sardis, Sardes) Antik Kenti
www.instagram.com

Lidya krallığına başkentlik yapmış olan Sardis Antik Kentin tarihi M.Ö. 1300'lü yıllara dayanmaktadır. Bünyesinde Gymnasium, Hamam, Sinagog Artemis Tapınağı, Mezarlar, Akropol ve Mahkeme Binasının bulunduğu bu antik kent gerek köklü geçmişi gerekse içerisinde yer alan yapılarıyla oldukça ilgi çekici bir alandır.

16. Adala Kanyonu

16. Adala Kanyonu
www.instagram.com

Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nda yer alan Adala Kanyonu doğasıyla insanı büyüleyen bir yer. Bu kanyonda çökmelere bağlı olarak oluşan Su Uçtu Şelalesi ise kanyonun güzelliğine güzellik katan alanlardan birisi.

17. Akhisar Müzesi

17. Akhisar Müzesi
www.instagram.com

2012 senesinde kapılarını açan Akhisar Müzesi, arkeoloji ve etnografik eserleriyle ziyaretçilerini milattan önceki dönemlere götüren bir müze. Arkeoloji bölümünde seramik, cam eserler, fosiller, yağ kandilleri ve daha birçok eser sergilenmektedir. 

Etnografya bölümündeyse Osmanlı imparatorluğu zamanlarında kullanılan ve giyilen çeşitli halı, günlük gereçler, kılıç, silah ve kıyafetlerin yanı sıra günümüzde önemini yitirmiş veya yok olmaya yüz tutmuş olan mesleklerle ilgili canlandırmalara da yer verilmiştir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir 👇

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
30
6
4
3
2
2
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Tweety

Memleketim diye demiyorum gerçekten çok güzel bir şehir. Herkesi bekleriz ☺️

Enver Can Ateş

Sadece Spil Milli Parkına gidebildim. İleride diğer yerlere de gidebilirim umarım