Ermenek'te Sorumlulara Adli Kontrol
18 madencinin mahsur kaldığı kazanın dördüncü gününde Başsavcılık olayda kusuru olabilecek yetkililer hakkında adli kontrol kararı çıkardı. Sağ kurtulan işçilerin ifadeleri alınıyor.
Ermenek'te meydana gelen maden kazasıyla ilgili şuana kadar herhangi bir şüphelinin gözaltına alınmadığı yönündeki eleştirilerin ardından Ermenek Cumhuriyet Başsavcılığı bir açıklama yaptı.
Açıklamada, ileride kendilerine kusur atfedilebilecek yetkili ve görevliler hakkında şüpheli sıfatıyla adli kontrol talebinin makemece kabul edildiği belirtildi. Başsavcılık bu doğrultuda kazadan sağ kurtulan işçilerin ifadelerinin de alınmaya başlandığını duyurdu.
Başsavcılığın yazılı açıklaması şöyle:
'Madende mahsur kalan işçilerin halen sağ veya ölü olarak çıkarılamamış olmaları nedeniyle, duruma göre kusur atfedilebilecek şüpheli kişilerin cezai sorumluluklarının farklılık arz edeceği göz önüne alınarak, bu aşamada elde edilen evraklar ve deliller üzerinde yapılan incelemelere göre ileride kendilerine kusur atfedilebilecek yetkili ve görevliler hakkında şüpheli sıfatıyla CMK 109. maddesi uyarınca, Ermenek Sulh Ceza Hakimliğinden adli kontrol talebinde bulunulmuştur. Mahkemece talebimize uygun karar verilmiş ve verilen karar, gereği için ilgili kuruma Başsavcılığımızca gönderilmiştir.
Olaydan sağ kurtulan işçilerin ifadelerinin alınmasına başlanıldığı, bir önceki vardiyada görevli işçilerin de ifadelerinin alınmasına yönelik kolluğa talimat verildiği, kurtarma çalışmalarının halen devam etmesi nedeniyle madende bilirkişilerce inceleme yapılamadığından, olayın oluş şekliyle ilgili kesin olarak tespitin yapılamadığı, çalışmaların sonucuna göre soruşturmanın daha da derinleştirileceği kamuoyuna saygıyla duyurulur'
Başsavcılık hangi yetkililer ve toplam kaç kişi hakkında adli kontrol uygulandığını ise açıklamadı.
Kazayla ilgili soruşturmanın boyutunu işçilerin sağ kurtulup kurtulmaması belirleyecek.
Su çekildi sıra tahkimatta
Madende üç gündür ocağı kaplayan yaklaşık 12 bin ton su tahliye edilmeye çalışılıyordu. Yerin 350 metre altında su dolu galeride kalan 18 işçiye ulaşmak için çok sayıda pompa devreye sokuldu. Gelinen noktada suyun önemli bir bölümü tahliye edilse de, kurtarma çalışmalarına katılan ekipler bundan sonra yeraltındaki tahkimatı güçlendirerek ilerlemek zorunda. Bunun en önemli gerekçesi, yeni bir kazaya neden olabilecek herhangi bir göçüğün oluşmaması.
Biriken moloz, çamur, balçık ve diğer malzemelerin vagonlara yüklenerek çıkarılması da çalışmarın en önemli parçasını oluşturuyor.
Çalışmalarla ilgili günlük basın toplantısı düzenleyen bölgedeki bakanlar da bu konuya değindi. 'Su çekilmesi artık önceliğimiz değil' diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız şöyle konuştu:
'800 kotunun altına inildi. Bizim için önemli bir eşikti. Bundan sonra her metre ilerledikçe neyle karşılaşabileceğimizi bilmiyoruz. Eğer bir tahkimat kayması yoksa daha hızlı ilerleriz diye düşünüyoruz.'
'Son metreküpe kadar çıkarılacak'
Yıldız, 'Su bundan sonra engel teşkil etmeyecek mi?' yönündeki soruya ise şu yanıtı verdi:
'Tabi ki su engel teşkil edecek. Bizim son metreküp suya kadar hepsini çıkartmamız gerekiyor. Dün üçüncü giriş yapılmasını söylemiştim. Onun çalışmaları başladı. Hangisi daha önce bu suyu çekerse, biz elimizdeki bütün imkanları seferber ettiğimiz için onlar geldi. Oradan dip noktaya ulaşmış olacağız.'
Ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt beldesi ile Pamuklu köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.'ye ait linyit kömürü ocağındaki olay 28 Ekim Salı günü saat 12.15'te oldu.
Sabah vardiyasındaki işçiler üretim yaparken, ocağın yeraltı su seviyesinin altında bulunan 350 metrelik bölümde bir anda galeriye su dolmaya başladı. Öğle yemeğindeki işçilerden 16'sı kurtarıldı. Kurtarılanlardan ikisi yaralıydı. 18 işçi ise su ile dolan bölümü geçemedi. Halen de su altındalar.
Kaynak: Al Jazeera
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!