onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
13 Maddede Tüm Yönleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın Maliyeti

13 Maddede Tüm Yönleriyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın Maliyeti

02.03.2015 - 16:20 Son Güncelleme: 04.03.2015 - 18:35

10 Ağustos tarihinde yapılan seçimlerle Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden sonra, Cumhurbaşkanlığı konutu Çankaya Köşkü'ndeki klasik yerleşkesinden Beştepe'de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na taşındı. Son yapılan açıklamada ise Saray'a özel bir sağlık ekibi kurulduğu, bu ekibin 24 saat esasına göre çalışacağı ifade edildi. (Kaynak: Yeni Akit) Sarayın toplam maliyeti ve yıllık giderleri ise hala bir tartışma konusu. Toplam bir tablo çıkması için bütün giderleri tek tek çıkardık.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

1. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Ak Saray'ın maliyeti 1 milyar 370 milyon lira

1. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Ak Saray'ın maliyeti 1 milyar 370 milyon lira

4 Kasım 2014 tarihinde Bütçe görüşmelerinde muhalefet milletvekillerinin sorularını cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Cumhurbaşkanlığı Saray’ın maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğunu açıkladı. Bu para 685 okul, 680 öğrenci yurdu, 1000 yataklı 55 devlet hastanesine eşit. (Kaynak: Bugün) (Bkz:Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na Giden Paranın Daha Hayırlı Biçimde Harcanabileceği 14 Yol)

Buna karşın Mimarlar Odası Ankara Şubesi yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 1000 değil 2000 odalı olduğunu, toplam maliyetinin de 5 milyar liradan fazla olduğunu açıkladı. Eğer toplam maliyet gerçekten 5 milyar lira ise bu para yaklaşık 2740 okul yapmaya eşit. (Kaynak: Gerçek Gündem)

2. Saraya yol yapmak için 60 milyon lira harcandı

2. Saraya yol yapmak için 60 milyon lira harcandı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin açıkladığı verilere göre Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden yollar için 60 milyon lira harcandı.  (Kaynak: Fortune Turkey) Bu paraylla 40 derslikli 6 tane okul yapılabileceği gibi, 200 yataklı bir Devlet Hastanesi de yapmak mümkün. Örneğin 200 yataklı İzmir Bornova Devlet Hastanesi’nin ihale bedeli 45 milyon 947 bin lira idi. (Kaynak: Cumhuriyet)  20 kişinin hayatını kurtaracak bir yaşam odasının maliyeti ise güncel kurdan 625000 lira. Bu parayla Ermenek'teki maden ocaklarına 180 kişinin hayatını kurtaracak tam 9 tane yaşam odası alınması da mümkündü. (Kaynak: Diken)

3. Sarayın parkelerinin metrekaresi 800 lira. Parke döşemek için harcanan para 3,2 milyon lira

3. Sarayın parkelerinin metrekaresi 800 lira. Parke döşemek için harcanan para 3,2 milyon lira

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Candan tarafından yapılan açıklama göre Saray’da kullanılan döşemeler için 3.2 milyon lira harcandı. Toplamda 4 bin metrekare alana döşenen ahşap parkelerin metrekare fiyatının 800 lira olduğu anlaşıldı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Candan yaptığı açıklamada şöyle dedi: 'Bu rakamlar çok ‘insaflı’ hesaplanmış. Ayaklarını bastıkları malzemeye verilen milyonlarca lirayı duyduğunuzda asgari ücret ile karşılaştırın, emekliye verilen zamla karşılaştırın, dehşete düşüyoruz artık.' (Kaynak: Yurt)

4. Klozet maliyetleri 5000 lira ile 10 bin lira arasında değişiyor

4. Klozet maliyetleri 5000 lira ile 10 bin lira arasında değişiyor

Mimarlar Odası, ‘Ak Saray’ olarak bilinen yeni cumhurbaşkanlığı sarayında kullanılan klozetlerin model ve maliyetlerinin makama göre 5 bin ile 10 bin TL arasında değiştiğini açıkladı. (Kaynak: Diken) Saray'da kaç adet tuvalet olduğu bilinmiyor o yüzden toplam bir maliyet çıkartmak güç. Ancak 10 oda başına 1 tuvalet varsa, sadece klozetlerin maliyeti 600 bin lirayı buluyor.

5. Asansör maliyeti 30 milyon lira, bardağının tanesi 1000 lira

5. Asansör maliyeti 30 milyon lira, bardağının tanesi 1000 lira

Yine Mimarlar Odası tarafından yapılan bir açıklamaya göre Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın halıları Manisa'dan özel olarak sipariş edildi. Metrekaresi 100 euro olan halılardan tam 4000 metrekare döşendi. Sadece halıların maliyeti 400 bin euro yani 1 milyon 200 bin lira oldu. Elektirik Mühendisleri Odası ise asansör maliyetini açıkladı.  

EMO Ankara Şube müdürü İbrahim Saral Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda 63 asansör olduğunu söyledi. Saral, “63 Asansöre ek olarak 18 asansör de yapılma aşamasında. 63 asansörün toplam maliyeti 17 milyon 500 bin artı KDV. Yeni yapılacak asansörün maliyetleri 5 milyon Türk Lirası üstüne KDV’si olacağı tahmin ediliyor. Hali hazırda var olan asansörlerin aylık 200 TL bakım maliyeti var. 12 bin 600 tl bakım masrafı oluyor. Ayrıca 24 saat orada hazır tutulan iki firma elemanı olduğunu duyduk'  Saral'ın açıklamasının ardından KDV hesabı yapan Candan, “Kaçak saray’da asansör maliyetlerine KDV’si eklendiğinde maliyet 30 milyon liraya çıkıyor. Toplam asansör bakım maliyeti aylık personel giderleri dahil 18 bin lira yıllık bakım maliyeti  216 bin lira yapıyor” dedi. 

Candan, Cumhurbaşkanlığı’nda kadınlara verilen davette basında kullanılan fotoğraflardaki bardak görntülerine de dikkat çekerken,  “Bardaklar ya altın suyu ya da altın işlemeli, özel yapım olduğu farkediliyor. Bu tür bardakların tane fiyatı dahi 1000 TL’dir. Bir bardak bir asgari ücretli işçinin maaşına denk olursa şaşırmayız”  şeklinde konuştu. (Kaynak: Sol)

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

6. Lalelerin masrafı: 1 milyon 600 bin lira

6. Lalelerin masrafı: 1 milyon 600 bin lira

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan şube olarak lale masraflarını araştırdıklarını ifade etti. Buna göre erken bahar döneminde dikilen lale ve soğanlı bitkilerin sayısının yaklaşık 100 bin civarında olduğu tespit edildi. Toprağın hazırlanması bakımı ve dikimi ile lale ve soğanlı bitkilerin tanesi 4 TL civarında. Yani bir mevsimde Kaçak Sarayın lale giderleri 400 bin TL. Her mevsimde değişen bitki çeşitleri ile toplamda karşımıza 1 milyon 600 bin TL’lik maliyet çıkıyor. (Kaynak: Diken)

7. Sarayın 1 yıllık peyzaj gideri 108 milyon lira

7. Sarayın 1 yıllık peyzaj gideri 108 milyon lira

Cumhurbaşkanlığı saray yerleşkesinde 670 bin metrekarelik peyzajın yüzde kırkı doğal peyzaj, geriye kalanı 350.000 metrekare işlenmiş peyzaj olarak düzenlenmiş durumda. 350 bin metrekarelik işlenmiş peyzajın bir metrekaresinin günlük bakım ücreti 600 kuruş üzerinden hesaplandığında, 350.000 metrekare yeşil alanın bir yıllık bakım ücreti 75 milyon 600 bin liraya mal oluyor. Bu rakama %18 KDV ve %25 firma karı eklediğinizde karşımıza 108 milyon liralık bir bedel çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre okullar için yapılacak bir spor salonunun toplam maliyeti 1.5 milyon TL. Bu hesapla, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın sadece peyzaj bakım gideri için 1 yılda ödenecek parayla 72 tane spor salonu yapılabilir. (Kaynak: T24)

8. Hamam, spa, buhar odaları ve jakuzilerin metrekaresi 8400 lira

8. Hamam, spa, buhar odaları ve jakuzilerin metrekaresi 8400 lira

Yine Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından açıklanan verilere göre Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bulunan havuz birimi 400 metrekare. Yani 100 metrekarelik bir havuzdan bahsediliyor. Havuzun sadece mekanik aksamının 75 bin Euro olduğu ifade edilebiliyor. Hamam, spa ve buhar odaları ve jakuzilerin birim metrekare maliyeti ise 3000 Euro,  yani 8400 lira. (Kaynak: Zaman)

9. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 6 aylık doğalgaz gideri ile Bayburt'un tamamı ısıtılabiliyor

9. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın 6 aylık doğalgaz gideri ile Bayburt'un tamamı ısıtılabiliyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın doğalgazla ısıtma bedelinin 10 milyon lira olduğunu açıkladı. Buna göre, Saray’ın 6 aylık ısınma maliyetiyle bir sezonda Bayburt’un tamamı ısıtılabiliyor. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Hesaplamalar en az maliyet üzerinden yapıldı. Isıtma süreleri farklıysa daha ciddi rakamları bulabilir.” şeklinde konuştu. (Kaynak: Zaman)

10. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aylık gideri 21 milyon lira

10. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın aylık gideri 21 milyon lira

Mimarlar Odası, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın elektrik, su, doğal gaz, ısıtma, soğutma, temizlik, peyzaj gibi aylık sabit giderlerinin 21 milyon lira olduğunu duyurdu. Bu parayla 240 bin kişinin 1 aylık temel giderleri karşılanabilir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin daha önce kamuoyuna açıkladığı maliyet hesaplarına göre Saray’ın sabit giderleri şöyle: Soğutma gideri 600 bin lira, ısınma maliyeti 1.6 milyon lira, aylık elektrik faturası 1.2 milyon lira, Saray’ın iç ve dış temizlik maliyeti aylık ortalama 8 milyon lira, aylık peyzaj bakım maliyeti ise 9 milyon lira. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kaçak sarayın 1 aylık sabit giderleri ile Aksaray ilinin köyleri hariç ve il ve ilçe merkezlerindeki tüm hanelerin 1 aylık temel giderleri karşılanabilir. Aksaray halkının tamamından toplanan elektrik su doğal gaz ödemeleri, kaçak sarayın giderlerini karşılıyor. Yani Aksaray ili kaçak saray için çalışıyor” diye konuştu. (Kaynak: Sözcü)

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

11. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın personel gideri Çankaya Köşkü'nden 7 kat fazla

11. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın personel gideri Çankaya Köşkü'nden  7 kat fazla

Cumhurbaşkanlığı’nın Çankaya Köşkü’nden Ak Saray’a taşınması giderlerinde olağanüstü artış beraberinde getirdi. Ak Saray’ın temsil ağırlaması Köşk’ün 4,5 katı, hizmet alımı 2,1 katı, görev gideri 3,7 katına ulaşacak. Tarihi köşkten, lüks saraya geçiş nedeniyle personel, yolluk, temsil ağırlama, tedavi cenaze, mal alımı, hizmet alımı gibi giderlerdeki artışlar yüzde 110’dan başlayarak yüzde 600’lerin üzerine çıkacak. Ak Saray’da çalışacak memurlar için yapılacak maaş ve benzeri ödemeler Köşk’teki memurların 7 katından fazla olacak. Ak Saray’da yapılacak temsil ağırlama giderleri, Köşk’ün 4,5 katını geçecek. (Kaynak: Bugün)

12. Sarayın camları 701 milyon lira. Bu parayla 6 tane baraj yapılabilir.

12. Sarayın camları 701 milyon lira. Bu parayla 6 tane baraj yapılabilir.

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine mahkemenin 'yürütmeyi durdurma' kararına rağmen inşa edilen ve 'Ak Saray' olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın camlarının Amerika'dan ithal edildiği kamuoyuna yansımıştı. Camların maliyetinin peşine düşen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 'dehşete düştük' dediği rakamı açıkladı. Ortaya çıkan rakamlara göre, Saray'ın 22 bin metrekare yüzey camları en az 701 milyon lira. İzmir Bayındır Ergenli Barajı’nın ihale bedeli 115 milyon TL olarak açıklanmıştı. Yani Cumhurbaşkanlığı Sarayının camlarına ödenen maliyetle 6 tane baraj yapmak mümkün. (Kaynak: Zaman)

13. Yıllık temizlik maliyeti 104 milyon TL, 40 derslikli 10 okul parası

13. Yıllık temizlik maliyeti 104 milyon TL, 40 derslikli 10 okul parası

Ankara Mimarlar Odası, uzun süredir ‘en az’ 1 milyar 370 milyon TL’lik inşa maliyetinin yanında devasa büyüklüğünden kaynaklı yan giderleriyle de gündeme gelen ‘Ak Saray’ın yıllık temizlik masrafını 104 milyon TL olarak hesapladı. Buna göre, sarayın aylık 4.5 milyon TL’lik temizlik bütçesi, yıllık hesaplandığında 52 milyon TL’yi buluyor. Ancak bu sarayın iç temizliğinden ibaret. Böyle büyük yapılarda yılda iki kez dış cephe temizliği yapıldığına dikkat çeken oda, dış cephe temizliğiyle maliyetin 104 milyon TL’ye ulaştığını belirtiyor. (Kaynak: Diken)

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
352
335
125
61
53
46
37
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam