Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Madagaskar Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Madagaskar Rehberi

Madagaskar Cumhuriyeti: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla Madagaskar Rehberi

Özge Tepe
19.08.2023 - 06:00

Afrika'nın güneydoğu kıyılarında uzanan bir ada ülkesi olan Madagaskar, yemyeşil yağmur ormanları, kuru çöller ve çimenli ovalar, kıyı şeridi boyunca uzanan mercan resifleri ve mangrov ormanları ile göz dolduruyor. Madagaskar, Grönland, Yeni Gine ve Borneo'dan sonra dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Afrika kıtasından yaklaşık 400 km uzakta olmasına rağmen Madagaskar halkları kendilerini Afrikalı olarak görmezler.

Bu içeriğimizde Madagaskar hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte Madagaskar rehberi:

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Madagaskar Hakkında Genel Bilgiler

Madagaskar Hakkında Genel Bilgiler

Madagaskar,  Afrika'nın güneydoğu kıyılarında uzanan bir ada ülkesidir. Madagaskar, Grönland, Yeni Gine ve Borneo'dan sonra dünyanın dördüncü büyük adasıdır. Afrika kıtasından yaklaşık 400 km uzaktadır ancak Afrika halklarıyla değil, daha çok doğuda 4800 km mesafedeki Endonezya halkları ile yakınlardır. Madagaskar halkları kendilerini Afrikalı olarak görmezler.

Dünyanın dördüncü en büyük adası olan devasa, engebeli Madagaskar, Dünya'nın başka hiçbir yerinde bulunmayan bitki ve hayvanlara ev sahipliği yapar.

Madagaskar hakkında birkaç önemli bilgi şunlar:

  • Başkenti: Antananarivo

  • Resmi Diller: Malgaşça, Fransızca

  • Nüfus: (2023 tahmini) 29.892.000

  • Para Birimi: Ariary

Madagaskar'ın Tarihi

Madagaskar'ın Tarihi

İnsanlar Madagaskar'da sadece yaklaşık 1300 yıldır yaşıyor. Adadaki ilk yerleşimcilerin Güneydoğu Asya'daki Endonezya'dan geldiğine inanılıyor. Yüzyıllar boyunca birçok küçük krallık adanın farklı bölgelerini yönetti.

Fransa adayı 1883'te işgal etti. Adanın krallıklarının on yıldan fazla direnişinin ardından ülke, 1896'da Madagaskar'ı resmen bir Fransız kolonisi ilan etti ve rakip krallıkları dağıttı.

2. Dünya Savaşı'ndan sonra, 1947'de yerel halk, Madagaskar Ayaklanması olarak bilinen olayda Fransa'dan bağımsızlıkları için savaştı. 1960 yılında Madagaskar nihayet bağımsız bir ulus oldu.

Coğrafi Açıdan Madagaskar

Coğrafi Açıdan Madagaskar

Madagaskar, Afrika'nın güneydoğu kıyısındaki bir ülke olan Mozambik'in yaklaşık 400 kilometre doğusundadır. Madagaskar, Mozambik Kanalı boyunca uzanan batı sınırı dışında her yönden Hint Okyanusu ile çevrilidir. Mozambik'e ek olarak, en yakın komşuları Komor Adaları ile Réunion ve Mauritius adalarıdır.

Madagaskar'ın başkenti Antananarivo, adanın merkezinde yer almaktadır. Tepeler ve dağlar adanın ortasının çoğunu kaplar. 2.876 metre ile Maromokotro Dağı, ülkenin en yüksek dağıdır.

Madagaskar'da yaşayan bitki ve hayvanların neredeyse yüzde 90'ı dünyanın başka hiçbir yerinde bulunmuyor. Bunun nedeni, güçlü okyanus akıntılarının adayı Afrika kıtasından izole etmiş olması ve bu nedenle orada yaşayan türlerin adanın sınırlarının ötesine geçmemiş olmasıdır.

Yemyeşil yağmur ormanları, kuru çöller ve çimenli ovalar, kıyı şeridi boyunca uzanan mercan resifleri ve mangrov ormanları ile adayı kaplar. Madagaskar'ın en ünlü hayvan türü olan lemurlar sadece Madagaskar'da yaşar ve adadaki hemen her habitatta bulunabilir. Adayı en çok temsil ettiği düşünülen tür Madagaskar'ın ulusal ağacı olan baobab ağacıdır. Ağacın kalın, düz gövdesi yağmur suyunu topladıkça şişe şeklini alıyor.

Ormansızlaştırma ve kaçak avlanma ya da hayvanların yasadışı olarak öldürülmesi Madagaskar'ın habitatının ve vahşi yaşamının çoğunu tehdit ediyor.

Madagaskar'ın İklimi

Madagaskar'ın İklimi

Sıcak, yağışlı mevsim Kasım'dan Nisan'a kadar sürer. Daha soğuk ve kurak mevsim Mayıs'tan Ekim'e kadar uzanır. Yıl boyunca esen alize rüzgarları, Mayıs'tan Ekim'e kadar en güçlüsüdür.

Güneybatı, soğuk bir açık deniz akıntısının şiddetlendirdiği kuraklık ile neredeyse çöl durumundadır.

Madagaskar'ın Ekonomisi

Madagaskar'ın Ekonomisi

Madagaskar ekonomisinin yüzde sekseni, ormancılık ve balıkçılık da dahil olmak üzere tarım endüstrilerinden besleniyor. Adanın en çok satılan tarım ürünleri arasında kahve, vanilya ve şeker kamışı bulunuyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Madagaskar'ın Nüfusu

Madagaskar'ın Nüfusu

Madagaskar, yaklaşık 1.300 yıl gibi nispeten kısa bir süre boyunca insanlar tarafından iskan edilmiştir. Dil ve kültürün gösterdiği şey, insanların Endonezya kökenli olduğu yönünde. Nüfusun onda dokuzundan fazlası, yaklaşık 20 etnik gruba ayrılan Madagaskarlılardır. 

Grupların en büyüğü ve en baskın olanı adanın her yerine dağılmış Merina halkı. İkinci en büyük grup ise genellikle doğuda yaşayan Betsimisaraka halkıdır. En kalabalık üçüncü grup, Fianarantsoa çevresindeki platoda yaşayan Betsileo halkıdır.

Madagaskar'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Madagaskar'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Dil

Malgaşça, Latin alfabesiyle yazılan ulusal dildir ve sakinlerin çoğu bu dili konuşur. Fransızca da yaygın olarak konuşulur ve resmi olarak tanınır. Madagaskarca gibi özellikle üst sınıflarda eğitim aracı olarak kullanılmaktadır. İngilizce de konuşulmaktadır ve kullanımı artmıştır.

Din

Nüfusun neredeyse yarısı Hristiyan. Dörtte birinden fazlası Protestanlığa ve yaklaşık beşte biri de Roma Katolikliğine bağlı. Kuzeybatıda Sünni Müslümanlardan oluşan bir topluluk bulunur.

Mutfak

Adanın mutfağı, çoğu yemekte bulunan Güneydoğu Asya ve Afrika malzemeleriyle, onu çevreleyen ülkelerden etkilenmiştir. En yaygın olarak servis edilen Madagaskar yemeği, varyete adı verilen ve akşam yemeğinin tercihine göre laoka adı verilen başka bir malzemeyle servis edilen bir pirinç yemeğidir. 

Kültürel Ortam

Madagaskarların çoğu, günlük yaşamlarının tarım etrafında döndüğü kırsal alanlarda yaşıyor. Birçoğu pirinç, kahve ve diğer ürünler üreten çiftçiler.

Müzik, Madagaskar kültürünün önemli bir parçasıdır. Köyler genellikle yerel halkın Madagaskar'ın ulusal enstrümanı olarak kabul edilen gitar benzeri bir enstrüman olan valiha gibi şeylerle dans edebileceği veya müzik çalabileceği partiler düzenler.

Madagaskar'a Nasıl Gidilir?

Madagaskar'a Nasıl Gidilir?

Türkiye'den Madagaskar'a aktarmasız uçuş bulunmuyor. Genellikle Dubai ve Johannesburg üzerinden aktarma yaparak Madagaskar'a gidiliyor.

Madagaskar'a seyahat edecek Türk vatandaşları vizeye tabidir. Aynı zamanda sınır kapılarında turistik amaçlı giriş için de vize verilebiliyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın