Leonardo da Vinci'nin Dünyaca Ünlü Tablolarını Yaparken Kullandığı Gizli İçerik Ortaya Çıktı!
Leonardo da Vinci'nin Dünyaca Ünlü Tablolarını Yaparken Kullandığı Gizli İçerik Ortaya Çıktı!
Merhabalar. Yeni bir araştırma Leonardo da Vinci gibi Rönesans döneminin usta ressamlarının yağlı boya tablolarının zamana karşı direncini artırmak için ne kullandıklarını ortaya çıkardı.
Detaylar içerikte!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bilim insanları Leonardo da Vinci tablolarındaki gizli içeriği keşfetti. Yeni bir araştırmaya göre Leonardo da Vinci, Sandro Botticelli ve Rembrandt gibi "eski ustalar" yağlı boya tablolarının zamana dayanıklı olabilmesi için bazı malzemeler kullandı.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Araştırmaya göre ünlü ressamlar tabloları üzerinde çalışırken protein içeren yumurta sarısı kullanmış olabilir.
Klasik yağlı boya tablolarda eser miktarda protein kalıntısı uzun süredir tespit edilmişti ancak bunların neden yağlı boya tabloların üzerinde olduğu gizemini koruyordu.
Almanya'daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nden yazar Ophélie Ranquet, "Bu konuda çok az yazılı kaynak var ve konuyu bu kadar derinlemesine araştırmak için daha önce hiçbir bilimsel çalışma yapılmadı" dedi.
Ranquet çok az miktarda yumurta sarısıyla bile yağlı boyanın özelliklerinde inanılmaz bir değişiklik elde edebileceği ve bunun sanatçılar için ne kadar faydalı olabileceğini dile getiriyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yumurta sarısının boyaların özelliklerini ayarlayabilen bir malzeme olduğunu belirten Raquet, “Yumurta, tabloların eskimesini bile etkiliyor. İçerdiği antioksidanlar nedeniyle boyanın oksitlenmesi daha uzun zaman alıyor ve böylece tablo uzun süre dayanabiliyor” dedi.
Boya yapmak zanaat ve deneysel bir süreç olduğu için Orta Çağ'da ve Rönesans döneminde İtalya'da olan ressamlar, 7. yüzyılda Orta Asya'da ortaya çıkan yeni boya türüne benzer bir malzeme olan yumurta sarısını katmış olmaları mümkündür.
Almanya'nın Münih kentindeki Alte Pinakothek'te sergilenen "Karanfilli Meryem" Leonardo da Vinci'nin en eski tablolarından biridir. Yağlı boyanın eskimesi yüzlerde belirgindir. Bu tablo yağlı boyada yumurta sarısının etkisinin ya da yokluğunun doğrudan bir kanıtıdır.
Ranquet, bunu "Yağlı boya yüzeyden kurumaya başlar, bu yüzden kırışır" olarak açıklıyor. Çalışma sırasında gözlemlenen bir diğer tablo da Botticelli'nin Alte Pinakothek'te sergilenen "Ölü İsa'ya Ağıt" tablosuydu. Ranquet, “Tabloda proteinlerin varlığını tespit ettik.” dedi.
Bu yeni araştırma, yalnızca sanat eserlerinin daha iyi korunmasına değil, aynı zamanda sanat tarihinin daha iyi anlaşılmasına da katkıda bulunan önemli bir çalışmadır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Bu zaten bilinen bir arastirma konusu, gizli içerik falan değil ki..😇 Tempera tekniği ✌️
sen de yargilanacaksin leo