onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Laptopunu Şarja Takılı Bırakırsan Ne Olur?

Laptopunu Şarja Takılı Bırakırsan Ne Olur?

Dizüstü bilgisayarınız şarja takılı tutmak veya pil gücüyle kullanmak daha mı iyi? Görünüşe göre, cevap o kadar da basit değil.

Bir noktada veya başka bir noktada, tüm dizüstü bilgisayar kullanıcıları kendilerini aynı soruyu düşünürken bulurlar: dizüstü bilgisayarınızı her zaman takılı bırakmak kötü mü?

Görünüşe göre, cevap bu o kadar da basit değil. Bu yüzden bir göz atalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Dizüstü bilgisayarınızın pilini kontrol edin!

Dizüstü bilgisayarınızın pilini kontrol edin!

Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan iki ana pil türü vardır: lityum-iyon ve lityum-polimer. Farklı teknolojiler olmalarına rağmen, genel olarak aynı şekilde işlev görürler ve elektronların hareketi yoluyla güç üretirler.

Bu sabit akış, pilin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için de gereklidir.

Her iki pil türü için de aşağıdaki ifadeler doğrudur (en azından modern dizüstü bilgisayarlar söz konusu olduğunda);

Pile zarar veren şeyler

Pile zarar veren şeyler

Lityum bazlı pillerle ilgili gerçek, doğal olarak dengesiz olmalarıdır. Üretildikleri andan itibaren kapasitelerini kaybetmeye başlarlar ve birçok faktör düşüşlerini hızlandırır. 

Şarj / deşarj döngülerini içerir. Her pilin şarj edilebileceği ve boşaltılabileceği sonlu bir sayısı vardır.

Gerilim seviyesi (Hücre başına volt olarak ölçülür) daha yüksek ücret düzeyi, pil ömrü kısa.)

Laptop şarj hatası

Laptop şarj hatası

30 santigrat derecenin üzerinde yüksek sıcaklık, onarılamaz hasarlara neden olabilir.

Battery University tarafından yapılan kapsamlı bir çalışma, voltaj seviyelerinin ve yüksek sıcaklıkların bir pilin ömrünü izolasyonda nasıl kısaltacağını ve bir araya geldiklerinde daha da fazlasını vurgulamaktadır.

Pil ömrünün azalması

Pil ömrünün azalması

Lityum iyon piller, hücre başına 4.20 volt'a kadar şarj olur ve bu da kapasitesinin yüzde 100'ünü oluşturur. Bu seviyede, pilin ömrü 300-500 deşarj döngüsüne sahip olacaktır.

Şarjdaki her 0.10V / hücre azalması, optimum seviyeye ulaşılana kadar deşarj döngüsü sayısını iki katına çıkarır: 3.90V / hücre, 2400-4000 deşarj döngüsü ile.

Ne yazık ki, bu seviyede, batarya sadece yüzde 60 civarında şarj oluyor. Çalışma süresi, tam olarak şarj edilmiş bir pilin yarısından biraz daha fazla olacaktır.

Aşırı şarj etmeye gerek var mı?

Aşırı şarj etmeye gerek var mı?

Yüzde 100'e ulaştığında, şarjı durduracak ve voltaj belirli bir seviyenin altına düşene kadar tekrar başlamayacaktır.

Pilin uzun süre tamamen boşalmasına izin vermek, onu derin bir deşarj durumuna getirebilir. Bu durum bataryanın hızlı bir şekilde eskimesine neden olabilir...

Buna dayanarak, dizüstü bilgisayarınızı her zaman takılı bırakmanız gerektiği sonucuna varıyor muyuz? Tam olarak değil.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Pil seviyesi kontrolü

Pil seviyesi kontrolü

Pili çıkarmayı seçerseniz, doğru şekilde sakladığınızdan emin olun. Bu genellikle yüzde 40 ile yüzde 80 arasında ücretlendirilmek ve oda sıcaklığında tutulmak anlamına gelir.

Isı pil ömrünü kısaltır mı?

Isı pil ömrünü kısaltır mı?

Tipik olarak 30 santigrat derecenin üzerinde olarak sınıflandırılan yüksek sıcaklıklar, diğer faktörlerden bağımsız olarak bir pilin ömrünü kısaltır. Dizüstü bilgisayarınızı bir yaz günü öğleden sonra arabanızda bırakmak kötü bir fikirdir.

Yüksek sıcaklığın stresini yüksek voltajın stresiyle birleştirdiğinizde, etkiler daha da kötüdür.

Battery University'nin çalışması, 40 derecelik bir sıcaklıkta yüzde 40'lık bir şarjla depolanan bir pilin, bir yıl sonra kapasitesinin yüzde 85'e düşeceğini gösteriyor.

%100 şarj ısı arttırır mı?

%100 şarj ısı arttırır mı?

Kanıtlar açık görünüyor. Bataryayı kalıcı olarak yüzde 100 şarjda tutmak, ömrünü yavaş yavaş kısaltır. Yüzde 100'de tutmak ve yüksek sıcaklıklara maruz bırakmak onu çok daha hızlı eskitecektir.

Unutmayın, bu yüksek sıcaklıklar sadece çevresel değildir. Oyun veya video düzenleme gibi yoğun işlemler ısı seviyesini önemli ölçüde artırır. Dizüstü bilgisayarı uzun süre bu şekilde kullanmak batarya sağlığını hızlı bir şekilde düşürür.

Laptop pili nasıl çıkarılır?

Laptop pili nasıl çıkarılır?

Değiştirilebilen piller, farklı bilgisayar markaları için değişiklik gösteren bir durum. Örneğin; Acer, bilgisayarı birkaç gün kullanmayacaksanız pili adaptör gücüyle çıkarmanız gerekmediğini söylüyor. Apple ise çıkarılabilir pillere sahip dizüstü bilgisayarları piyasaya sürdüğünde, pili hiç çıkarmamanızı tavsiye etti.

Dizüstü bilgisayarınızı şarja takılı mı tutmalısınız?

Dizüstü bilgisayarınızı  şarja takılı mı tutmalısınız?

Dizüstü bilgisayarınızı takılı bırakmak pili mahvediyor mu? Evet, öyle. Ama  her gün şarj etmek de öyle.

Acer'ın kullanmadığınız zamanlarda pili çıkarmanızı önerdiğini gördük. Asus, pili her iki haftada bir en az yüzde 50'ye kadar boşaltmanız gerektiğini söylüyor. Ancak Dell, dizüstü bilgisayarı her zaman takılı bırakmakta sorun olmadığını söylüyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Apple'ın tavsiyesi!

Apple'ın tavsiyesi!

Şirket, dizüstü bilgisayarı her zaman şarja takılı bırakmamanızı önerir. Bunun yerine:

Dizüstü bilgisayarınızı takılı bırakmak kısa süreli hasara neden olmaz, ancak yalnızca adaptör gücüyle kullanırsanız, bir yıl sonra pilin kapasitesinin önemli ölçüde azaldığını göreceksiniz. Benzer şekilde, yalnızca pil gücüyle kullanırsanız, pilin deşarj döngülerinden daha hızlı geçersiniz.

Bu nedenle, en iyi çözüm ikisi arasında bir uzlaşmadır: birkaç gün pil gücüyle kullanın, ancak çok ısınmadığından emin olun

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
3
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Emre Cengiz

Google Translate'ten mi çevirdin diyeceğim ama o bile bu hataları yapmıyor artık. Konuya gelirsek, bataryayı sökmeye falan kalkmayın, laptop bataryaları ölü ... Devamını Gör