Kuzey Kore: Hidrojen Bombası Denedik
Güney Kore, Kuzey Kore'nin nükleer tesisleri yakınında 5.1'lik bir deprem meydana geldiğini duyurdu ancak birkaç saat sonra Kuzey Kore'den yapılan açıklamada, 'Başarılı bir hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdik' denildi. Bu adım, bölge ülkeleri ve ABD teyakkuza geçirdi.
Kuzey Kore’nin Punggye-ri nükleer test alanı yakınlarında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki sarsıntının sebebi ortaya çıktı. Kuzey Kore devlet televizyonu, varlığından ilk kez Aralık 2015’te haberdar edilen hidrojen bombasının test edildiğini duyurdu.
'Önemli ve özel' açıklamada “Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin ilk hidrojen bombası testi, İşçi Partisi’nin stratejik kararlığına dayalı olarak, 6 Ocak 2016’da 10.00’da başarıyla gerçekleştirilmiştir” ifadesi kullanıldı.
‘Minyatürize edilmiş bomba’
Testin ‘minyatürize edilmiş bombayla’ yapıldığı belirtilen açıklamada “Tarihe geçen hidrojen bombasının mükemmel başarısı sayesinde, ileri nükleer güç sınıfındaki devletler arasına girdik. Tamamen teknoloji ve insan gücüne dayalı test, yeni geliştirdiğimiz teknolojik kaynakların doğruluğunu kanıtladı ve minyatürize edilmiş hidrojen bombamızın etkisini gösterdi ” denildi.
Öte yandan hidrojen bombası testinin ‘meşru müdafaa’ olduğunu savunan ve tehditler karşısında askeri endüstri ve nükleer silahlarını geliştirmeye hazır olduğunu açıklayan Pyongyang, uluslararası toplum Kuzey Kore’nin egemenliğine saygı gösterirse nükleer silah kullanmama sözü verdi.
Açıklamada denemenin çevreye zarar vermediği ve güvenli bir şekilde gerçekleştirildiğinin de altı çizildi.
AFP ajansı ise sürpriz testin, test talimatını bizzat veren Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un doğum gününden birkaç gün önce yapılmasına dikkat çekti.
Hidrojen bombası, hidrojen atomlarının birleşerek helyum atom yapısına dönüştüğü termonükleer tepkime nedeniyle atom bombasından daha güçlü bir etkiye yol açıyor.
Güney Kore Savunma Bakanlığı'na göre ise Kuzey Kore'nin test ettiği şey hidrojen bombası değildi.
Öte yandan Kuzey Kore’nin açıklamasına tepkiler gecikmedi. İlk olarak Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı Lim Sung-nam, “Kuzey Kore’nin provokasyonu, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının açık bir ihlali ve uluslararası barış ile güvenliğe ciddi bir tehdittir” dedi. Savunma Bakanlığı da silahlı kuvvetlerin teyakkuza geçirildiğini açıkladı.Cumhurbaşkanı Park Geun-hye ise başka provokasyonlara karşı kararlı önlemler alacaklarını ve Kuzey Kore’nin nükleer testin bedelini ödemesi için uluslararası toplumla birlikte çalışacağını belirtti.
Japonya: 'İzin veremeyiz'
ABD: 'Provokasyonlara uygun cevabı veririz'
ABD ise sismik hareketliliğin farkında olduğunu, yine de testin gerçekten yapılıp yapılmadığının henüz teyit edilmediğini ama BMGK kararlarını ihlal eden böylesi bir testi kınadıklarını duyurdu. Konuyla ilgili açıklama yapan Dışişleri Bakanı Sözcüsü John Kirby ABD’nin Kuzey Kore’yi nükleer devlet olarak kabul etmeyeceğini ve her türlü provokasyona uygun şekilde cevap verileceğini söyledi. Kuzey Kore’nin ilk nükleer testini 2006’da gerçekleştirdiğini ve bugüne kadar 2 test daha yaptığını hatırlatan Kirby, bölgedeki müttefiklerini koruma ve savunmaya devam edeceklerini vurguladı ve Kuzey Kore'yi uluslararası bağlılıklara uygun davranmaya çağırdı.
'BMGK bugün toplanacak'
Bu arada Reuters’a konuşan ve adını vermek istemeyen bir BMGK yetkilisi, konuyla ilgili olarak bugün acil toplanacaklarını söyledi.
ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS), Yankang bölgesindeki Pekam kenti merkezli ve 5.1 büyüklüğünde bir deprem olduğunu açıklamıştı. Güney Kore kaynakları da depremin ‘yapay’ olduğunu ve Kuzey Kore’nin nükleer bomba denemesi yapmış olabileceği konusunda uyarmıştı.