Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kuru-Pilav Nereye Kadar? Paludeden Fodulaya, Kendinizi Hürrem Sultan Gibi Hissedeceğiniz Osmanlı Lezzetleri

Kuru-Pilav Nereye Kadar? Paludeden Fodulaya, Kendinizi Hürrem Sultan Gibi Hissedeceğiniz Osmanlı Lezzetleri

22.11.2022 - 10:12

Karnıyarık, kuru fasulye, pilav, nohut, irmik helvası... Dön dolaş hep aynı yemekleri yapmaktan ve yemekten sıkıldıysanız belki de daha önce adını bile duymadığınız yemek ve tatlı yapmaya ne dersiniz? Osmanlı döneminin en sevilen lezzetleri arasında yer alan yemek ve tatlıları deneyerek sofranıza yeni tatlar ekleyebilirsiniz. İşte, Osmanlı mutfağından miras kalmış ve çok sevilen 10 lezzet!

Piruhi

Piruhi

Bir mantı türü olan piruhi, piroşki ve pirohi olarak da adlandırılıyor. Yumurta, un, tulum peyniri, ceviz içi, tereyağı ve et suyundan yapılıyor. Farklı bir mantı türü denemek istiyorsanız tulum peynirinden yapılan bu tarifi tadabilirsiniz.

Vetrika

Vetrika

Osmanlı mutfağının en özel lezzetlerinden bir hamur yemeği. Vetrika için tereyağı, un ve suyu bir araya getirip tencerede pişirmek, ardından tencereye yumurta ekleyerek hamuru hazırlamak gerekiyor. Elde edilen hamur ise fırında pişiriliyor.

Bıldırcın dolması

Bıldırcın dolması

Bıldırcın dolması, Hürrem Sultan’ın en sevdiği yemek. Bu av yemeğini yapmak için kuru üzüm, pirinç, soğan ve bademden iç harç hazırlamak; harcı bıldırcının içine doldurmak gerekiyor. Sonrasında bıldırcın tencere veya fırında pişiriliyor.

Peynir lokması

Peynir lokması

Osmanlı mutfağının klasikleri arasında yer alan bu tarif; lor peyniri, un ve zeytinyağı ile yapılıyor. Bu kolay lezzeti yapmak isterseniz lor peynirinin içerisine unu ekleyin ve karışımı elinizde yuvarlayın. Daha sonra zeytinyağında kızartın. İşte, bu kadar kolay! Peynir lokmanız servise hazır. Tarifi aperatif olarak ya da kahvaltılarda tüketebilirsiniz.

Ballı Mahmudiye

Ballı Mahmudiye

Ballı Mahmudiye, II. Mahmud’un en sevdiği yemek olduğu için bu ismi almış. Tatlı ve tuzlunun muhteşem uyumunu taşıyan bu yemek; tavuk eti, kuru üzüm, kuru kayısı, tarçın, bal ve badem gibi malzemelerle ağır ağır pişirilerek yapılıyor.

Sabuniye helvası

Sabuniye helvası

Sabun helvası, helva-i sabuni, sabune, sabuni helvası olarak farklı isimleri bulunan sabuniye helvası; Osmanlı döneminde mutfaklarda piştiği gibi sokaklarda ve helva dükkanlarında da satılıyormuş. Helvanın bademli ve sade olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Malzemeleri buğday nişastası, toz şeker, tereyağı, bal, su ve bademden oluşuyor. Farklı tatlar arayan tatlıseverler bu lezzeti deneyebilir.

Fodula

Fodula

Bayatlamış ekmeği değerlendirmenin en lezzetli yöntemi fodula, yani ekmek dolması. Tarif; uzun süre mayalanmış, kalın kabuklu, yuvarlak dolmalık ekmekten yapılıyor. Kuşbaşı et, havuç, bezelye, domates, soğan, rezene, anason gibi malzemelerle hazırlanan harcı; dolmalık ekmeğin içerisine koyarak fırında pişirebilirsiniz. Görünüm olarak da fark yaratan bu yemeği sevdiklerinizi şaşırtmak için deneyebilirsiniz.

Palude

Palude

Paluze, pelte, pelteşin, faluzec gibi farklı isimlerle adlandırılan en eski tatlılardan biri. Çok ekonomik olan bu lezzet, Osmanlı saray mutfağında da en çok tercih edilen tatlılar arasında yer almış. Bu tatlının yapılışında Frenk üzümü, vişne, kayısı, karadut, çilek gibi her türlü meyve suyu kullanılabiliyor. Tarif hazırlanırken öncelikle buğday nişastası soğuk suda eritiliyor. Meyve suyuna şeker ve eritilmiş nişasta ekleniyor, karışım koyulaşıncaya kadar pişiriliyor. Tarifi yaparsanız tatlıyı kaselere koyduktan sonra fıstık, badem gibi yemişlerle süsleyerek servis edebilirsiniz.

Şehzade kebabı

Şehzade kebabı

Fırında pişirilen, sebzelerle harmanlanmış, ziyafet sofralarına yakışan ve yapılışı çok pratik bir kebap çeşidi. Dana eti, patlıcan, biber, kuru soğan, sarımsak ile hazırlanan bu kebabı siz de evde kolayca yapabilirsiniz. Kuşbaşı doğranmış dana etlerini mühürleyip bir miktar pişirdikten sonra diğer malzemelerle birlikte tepsiye dizip fırınlayın. Fazla uğraştırmayan bu tarifi sık sık yapmak isteyeceksiniz.

Ayva dolması

Ayva dolması

Osmanlı mutfağında et ve meyve uyumunun en güzel örneklerinden biri de ayva dolması. Ayva dolması için kıyma, soğan, pirinç ve damak zevkinize göre katacağınız baharatlarla bir iç hazırlayın. Ayvaların içini kaşık yardımıyla güzelce oyun ve hazırladığınız harcı ayvaların içine doldurun. Sonrasında ayva dolmalarının üzerinde biraz pekmez ve nar ekşisi gezdirip dolmaları fırına verin. Ardından dolmanızı afiyetle yiyebilirsiniz!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
6
3
1
1
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın