Küresel İklim Değişikliği Nurtopu Gibi İlk Büyük Krizini Doğurdu Yer: Venezuela
Son 20 yıldır dünyanın küresel bir sorunu olarak gündemde olan küresel iklim değişikliği meselesinin temelini az çok hepimiz biliriz. Bu konuda toplantılar yapılır, çeşitli protokoller imzalanır, sözler verilir, çalışmalar yapılır. Biz ise bu iklim değişikliğine çıplak gözle birebir şahit olmadığımız için birkaç günlük duyarlılığın ardından rutin tüketim alışkanlıklarımıza tekrar döneriz. Artık olayın nerelere vardığını Venezuela örneğinde göstermek istedik.
1. Küresle ısınma meselesi özellikle son 20 yılın en mühim çevre koruma konularından biri.
2. İklim değişikliği de aynı konuya dahil olmakla beraber insan faaliyetleri temelli bozulmayı ifade eder.
İklim değişikliği ise, karşılaştırabilir zaman dilimlerinde gözlenen doğal iklim değişikliğine ek olarak doğrudan veya dolaylı olarak küresel atmosferin bileşimini bozan insan faaliyetleri sonucu iklimde oluşan değişiklik olarak tanımlanır.
3. Bu doğal dengeyi bozan tek yaratık kim olabilir? Tabii ki insan ve onun bitmek bilmez kirli üretim faaliyetleri.
Üretim sırasında ve sonrasında açığa çıkan katı, sıvı ve gaz atıkların kontrol edilebilir bir biçimde, mümkün olduğunca doğayı tahrip etmeyecek şekle getirilmesi gerekiyor.
4. Çevre deyince hepimizin aklıma ilk etapta kara parçaları gelse de tehdit bu sefer altında yaşadığımız gökyüzü ve atmosferde.
Bu konuda en net adım Kyoto Protokolü ile atıldı. Bu protokolü imzalayan ülkeler, karbondioksit ve sera etkisine neden olan diğer beş gazın salımını azaltmaya veya bunu yapamıyorlarsa karbon ticareti yoluyla haklarını arttırmaya söz vermişlerdir. Protokol, ülkelerin atmosfere saldıkları karbon miktarını 1990 yılındaki düzeylere düşürmelerini gerekli kılmaktadır. 1997'de imzalanan protokol, 2005'te yürürlüğe girebilmiştir. Çünkü, protokolün yürürlüğe girebilmesi için, onaylayan ülkelerin 1990'daki emisyonlarının yeryüzündeki toplam emisyonun %55'ini bulması gerekmekteydi ve bu orana ancak 8 yılın sonundaRusya'nın katılımıyla ulaşıldı.
Kimse bu gelecek çevre felaketini ciddiye almasa da ilk kriz geçtiğimiz ay Venezuela'da patlak verdi. Bakın sonra neler oldu.
Hidroelektrik santralleri yoluyla elektrik üretimi yapan ülkede barajların olağan dışı bir su seviyesine gerilemesiyle şu önlemler alındı.
6. İlk etapta ülkede Cuma günleri resmi tatil ilan edildi ve hafta sonu 3 güne çıkarıldı.
Nisan başında uygulamaya konan bu tatil, iki aylık bir dönemi kapsıyor.
7. Her gün 4 saatlik elektrik kesintileri yapılacağı duyuruldu.
Bu kesintilerlin tahminen 40 gün sürmesi planlanıyordu.
8. Enerji krizini çözmek için bir adım daha atıldı ve kamu çalışanlarının sadece Pazartesi ve Salı hizmet vermesi karara bağlandı.
Venezuela'da devlet memurları şu an sadece haftanın iki günü mesaiye gidiyor.
9. AVM'lerin açık kalma saatleriyle ilgili de düzenleme yapıldı. Sonrasında isyan eden halk birçok mağazayı yağmaladı.
Bazı yerlerde 10 saati geçen kesintilere dayanamayan halk özellikle başkent Caracas ve Maracaioba’da dükkanları yağmaladı.
10. Bu enerji tasarrufu kararlarını açıklayan Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun verdiği tavsiyeler olayın ciddiyetini gözler önüne serdi.
11. "Saç kurutma makinelerinizi biraz daha az kullanın."
'Ben her zaman kadınların saçlarını kendi halinde kurumaya bıraktıklarında daha güzel olduğunu düşünmüşümdür.'
12. "Kıyafetlerinizi ütülemeyi bırakın."
Minicik bir harcamaya bile tahammülün kalmadığını gösteren çarpıcı örneklerin Maduro'nun ağzından duyduk.
13. Dünya böyle bir noktaya sürüklenirken tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmenin artık zamanı gelmedi mi?
Hatta geldi de geçiyor bile...
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ulan böyle ciddi ve tehlikeli Bir konunun altında bile hala "gomunizm"diye kendinizce komik yorumlar yapıyorsunuz ya..Gerçekten çok aptalsınız.
insan ırkını ortadan kaldıralım bence iş çözülür
Gomanist venezuela kalp kalp kalp hugo reiss falannnn xdxdxd