Külliye'ye Soruldu: Elektrik Faturası Ne Kadar Geldi?
HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç, elektrik faturalarındaki artışa dikkat çekerken Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin’nın faturasının ne kadar geldiğini sordu.
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Akit gazetesinin HDP’nin protestoları sahiplenmesini hedef gösterdiğini belirten Oluç, 'Ne provokasyonu? HDP provokasyon yapmıyor. ‘Dayanışma’ diyoruz. Meşru, demokratik protesto hakkını kullanıyor insanlar, diyoruz. Provokatörler aslında o zihniyetle yayın yapanlardır. Yeni Şafak’tır, Sabah’tır. Onların yayın anlayışıdır, provokasyona yol açan. Neden rahatsız oldu bu Sabah grubu? Ayağınıza bastılar insanlar, onun için mi rahatsız oldunuz? Elektrik dağıtım şirketi, Sabah grubundan olduğu için mi?' ifadelerini kullandı.
"Saray'ın son iki aylık faturası nedir?"
Elektrik faturalarında yaşanan artışa dikkat çeken Oluç, 'Geçen yıl aralık ayında 250 lira olan elektrik faturası, aynı harcamayla şubat ayında 417 lira olmuş. 300 lira olan fatura, 530 lira olmuş aynı harcamayla, Durum bu. Bunu gördünüz ya. İbrahim Kalın, ‘elektrik faturalarında yeni adımlar hazırlıyoruz.’ Neden rahatsız oldunuz? Sarayın son iki aylık elektrik faturasının durumu nedir? Siz bile rahatsız oldunuz. Sıkılmasanız, faturayı sarayın bahçesinde yakacaksınız. Siz bunu görmeden vatandaş gördü ve buna karşı sokağa dökülüyor. Çok meşru ve demokratik haktır' dedi.
"Dağıtım şirketleri denetlenmiyor"
Isparta'da kar yağışı sonrası vatandaşların günlerce elektriksiz kalmasına değinen Oluç, 'Bunun bu hale geleceğini söyledik. Kar yağması gerekmez. Elektrik üretiminin yüzde 80’i özel şirketlerde. Bunun yanlış bir politika olduğunu anlattık, ama size anlatamadık' dedi. Elektrik dağıtım ihalelerinin iktidara yakın şirketlere verildiğini ve bu şirketlerin denetlenmediğini vurgulayan Oluç, şunları kaydetti:
'O elektrik şirketlerinin neredeyse hepsi, sizin yandaş firmalarınız. Olmayan yoktur. Listesi elimizde. ‘Yatırım yapmıyor bu elektrik şirketleri’ dedik. Aylarca bunu anlattık. ‘Son derece kötü koşullarda insanları bırakıyor’ dedik. Dinlemediniz. Isparta’da işte bu yaşandı. Bir felaket oldu, kar yağdı. Yatırım yapmadığı için o Cengiz holding, bu felaketin yaşanmasına neden oldu. Sadece Cengiz Holding mi kabahatli. Kar yağdığında İstanbul’da otoyolunun, havaalanının ne hale geldiğini de gördük.
Başka bir sorun daha var. Bu şirketlerin denetimi yok denetimi! İktidar denetlemiyor. Elektrik üreten ve tamamını dağıtan şirketlerin aslında sözleşmelerinde yazdıklarını yapıp yapmadıklarını bu iktidar denetlemiyor. Çünkü kendisine yandaş olan şirketler. Bu yetmediği gibi bakın bu şirketlere nasıl teşvikler verilecek. Elektrik faturaları ne hale gelmiş, halkın burasında, sokağa dökülmüş insanlar. Ama 2022 bütçesinde ne kararlar alındı? Hatırlatayım. Elektrik şirketlerine YEKDEM (yenilenebilir enerji kaynakları destekleme mekanizması) üzerinden bu elektrik şirketlerine milyonlar, milyarlar yağacak. Neden? Alım garantili santraller var çünkü. Elektrik faturasını halk ödeyemeyecek, esnaf kredi almak zorunda kalacak neredeyse; ama bu elektrik şirketlerine krizi büyütsün diye teşvik yağacak, alım garantili santrallere, dolar üzerinden. Durum bu.'
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
300 trilyon gelse ne olacak? Halkın önemli bir kısmında ses yok, ne versen sindiiryorlar ya da 3 maymunu oynuyorlar. Öyle beyinleri yıkanmış ki hükümetten ba... Devamını Gör
Bir avm’nin elektrik faturası tabi ki ticari sırdır. Söylenmez. Yasak bro.
La 5 li Çete oraya fatura yollarmı sizce