onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kovid-19 Virüsüne Karşı D Vitamini Mücizesi: D Vitamini Hangi Besinlerde Var, Eksikliği ve Faydaları Neler ?

Kovid-19 Virüsüne Karşı D Vitamini Mücizesi: D Vitamini Hangi Besinlerde Var, Eksikliği ve Faydaları Neler ?

Buse
02.12.2020 - 16:07

Vücut bağışıklığına karşı dirençlilik kazandıran D vitamininin faydaları say say bitmiyor. Dünya genelinde artış hızını ikiye katlayan Kovid-19 vaka sayıları ülkemizde de 30 bini aşmış durumda. Kovid-19 virüs salgınıyla mücadele kapsamında aşı ve tedavi çalışmaları geliştirilirken gerekli vitaminlerde böylece öne çıkıyor. Normal zamanda da insan vücudunda depolanması gereken D vitamini birçok besinde bulunuyor. Virüslere karşı bağışıklık sistemini desteklemesi ve birçok hastalığa deva olması nedeniyle son zamanlarda araştırılıyor. D vitamininin faydaları neler ? D vitamini hangi besinlerde var ? D vitamin eksiliği nedir, nasıl tedavi edilir? İşte merak edilen tüm detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Vücut Dostu D Vitamini Kovid-19 Dahil Diğer Grip Virüs Çeşitlerine Karşı Bağışıklık Direnci Sağlıyor

Vücut Dostu D Vitamini Kovid-19 Dahil Diğer Grip Virüs Çeşitlerine Karşı Bağışıklık Direnci Sağlıyor

Hücre büyümesi, kemik gelişimi, kalsiyum emilimi, düzgün işleyen bağışıklık sistemi ve iltihaplı hastalıklarla mücadelede hayati bir rolü bulunan D vitamini, diğer vitaminlere oranla daha az sayıda besinde doğal olarak bulunmaktadır.

D vitamininin hastalıktan korunmada çok önemli olduğunun ve Kovid-19 hastalarının hastalık seyrinde de oldukça etkili konumda bulunduğunun altını çiziyoruz. D vitamini seviyelerinin normal ve üstünde olması Kovid-19'a yakalananların tedavi başarısında büyük önem taşıyor.

Kovid-19 testi yapılan 191 bin 779 kişiden alınan verilerin incelendiği bir çalışmada ise kandaki D vitamini seviyeleri 20 ng/mL’nin altında olanların bu hastalığa yakalanma oranının 30 ng/mL üstünde yeterli seviyede D vitamini olanlara göre yüzde 54 daha yüksek olduğu görülmüştür.

D Vitamini İhtiyacı Yaşa Göre Değişir

D Vitamini İhtiyacı Yaşa Göre Değişir
  • 9–70 yaş arası erişkin 600 IU

  • 71 yaş üstü 800 IU

  • Hamileler ve emzirenler 600 IU

Genel olarak kandaki D vitamini seviyesinin 12 ng/ml altında olması hem kemikler hem de vücut için olumsuz sonuçlar doğurur; istenen değer 20 ng/ml’dir. Yaşlıların ve koyu renk cilde sahip olanların cildi güneş ışığından D vitamini sentezlemede yetersiz kaldığından, obezlerde ise yağ dokusu D vitaminini bağladığından eksiklik görülebilir.

D Vitamini Nelerde, Hangi Besinlerde Var ?

D Vitamini Nelerde, Hangi Besinlerde Var ?
  • En büyük D vitamini kaynağı Güneş'tir. Güneş'e maruz kalındığında ciltte üretilen D vitamini daha sonra karaciğere taşınır. Buradan da, bağırsaklardaki yiyeceklerden kalsiyum taşınmasını artıran ve kalsiyumun iskeleti güçlü tutmak için yeterli olmasını sağlayan aktif bir hormona dönüştürüldüğü böbreklere taşınır. 

  • Uzmanlar gün içerisinde 30 dakika Güneş'e maruz kalmanın, D vitamini takviyesinde yeterli olacağı görüşünde. Öte yandan D vitaminini gıdalardan da temin edebiliyoruz. Bu vitamin özellikle somon balığı ve mantarda bulunuyor. D vitamini ayrıca balık özellikle ton balığı, süt, yumurta ve tahıllı gıdalarda da mevcut..

Güneşten Doğru Faydalanın👍

Güneşten Doğru Faydalanın👍

D vitamini içeren gıdaları ne kadar tüketseniz de, ne yazık ki günlük ihtiyacınızın en fazla yüzde 20’sini karşılayabiliyorsunuz. Geri kalanı için cildinizin güneş ışığı ile buluşması şart. Uzmanlar ülkemizde güneş ışınlarından en çok fayda görülecek zamanların Mayıs ayından Kasım ayına kadar saat 11.00 ile 15.00 arasındaki zaman dilimi olduğunu söylüyor. Bu saatler arasında her 2 diz altının ve her 2 kolun çıplak olacak şekilde ve koruma faktörü olmadan güneşlendirilmesi önemli. 

Açık tenliler günde 15-20 dakika, koyu tenliler günde 30-45 dakika faydalanabilir. Ancak daha uzun süre güneşte kalacaksanız mutlaka koruyucu kreminizi sürmeniz gerekiyor. Koruyucu kremin yanı sıra kıyafet ya da pencerenin ardından güneşlenmek de, güneş ışığının ciltte D vitamini üretmesini engelliyor.

D vitamini İçeren Tüm Besinler:

D vitamini İçeren Tüm Besinler:
  • Süt, ayran, kefir, peynir ve yoğurt

  • Tereyağı

  • Ton balığı

  • Somon

  • Uskumru

  • İstridye

  • Karaciğer

  • Yumurta sarısı

  • Tatlı patates

  • Balık yağı

  • Mantar

  • Maydanoz

  • Yonca

  • Isırganotu

  • Yulaf

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Süt ve Süt Ürünleri D Vitamini ve Kemik Gelişimi İçin Oldukça Faydalı.

Süt ve Süt Ürünleri D Vitamini ve Kemik Gelişimi İçin Oldukça Faydalı.

Tam yağlı süt ve peynirler kalsiyum bakımından zengindir ve bazı firmalar buna ek olarak ürünlerini D vitamini ile güçlendirmektedir. Bir bardak tam yağlı süt yaklaşık 52.0 IU D vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacın %13’ünü karşılar.

Yumurta ve Somon Balığı.

Yumurta ve Somon Balığı.
  • B12 ve protein bakımından da zengin olan 1 adet yumurta yaklaşık 17.0 IU D vitamini içerir ve bu miktar günlük ihtiyacının %4’üne denk gelmektedir. Kahvaltıların vazgeçilmez besin öğesi olan yumurta protein bakımından da zengin olduğu için tam bir deva kaynağıdır.

  • Yağda çözülen D vitamini için en iyi gıdalardan biri de balık yağı (özellikle ton balığı ve somon), ciğer, peynir, yumurta sarısı ve bazı mantarlardır.

D Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Takviyesi👇

D Vitamini Eksikliği Belirtileri ve Takviyesi👇
  • Bazı kişilerde D vitamini eksikliği herhangi bir belirtiye neden olmaz. Öte yandan, D vitamininin eksik olduğu bazı bireylerde yorgunluk, vücut ağrısı, kemik ağrısı ve yürümekte zorluk gibi çeşitli semptomlar görülür. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açar.

  • Dünya Sağlık Örgütü toplumsal düzeyde D vitamini yetersizliği sorunuyla karşı karşıya olan toplumların D vitamini desteklerini kullanma ve/veya toplumda yaygın olarak tüketilen uygun besinleri D vitaminiyle zorunlu zenginleştirme plan ve politikaları konusunda değerlendirme çağrısı yapmaktadır.

  • Güneş ışınlarından yeterli ölçüde yararlanamayan Birleşik Krallık, İskandinav ülkeleri ve Kanada gibi ülkelerde, D vitamini ile zenginleştirilme uygulamaları yaygın biçimde başarıyla uygulanmaktadır. Örneğin; Kanada’da tüm içme sütleri D vitamini ile zenginleştirilmektedir. Günlük toplam D vitamini alımı için belirlenen üst düzey aşılmamalıdır. Aşırı D vitamini alımı, vücut ağırlığında istemsiz ve hızlı kayıplar, yorgunluk, yer ve zaman algısında bozukluk, kusma veya kabızlık gibi sorunlara yol açabilir.

Kovid-19 ve D Vitamini İlişkisi...

Kovid-19 ve D Vitamini İlişkisi...

SÜT, BALIK VE MANTARDA ZENGİN

Uzmanlar en büyük D vitamini kaynağının güneş olduğunu söylese de, gıdalar aracılığıyla da vitamin almak mümkün. Daily Mail'in haberine göre D vitamini açısından zengin besinler, somon, alabalık, pisi balığı ve kılıç balığı gibi balık türleri ile süt çeşitleri (yağ oranı düşük sütler, badem sütü, soya sütü) ve kültür mantarları olarak öne çıkıyor.

Ayrıca İtalya, İspanya ve İngiltere gibi Kovid-19 virüsünden dolayı ölen insanların çok olduğu ülkelerde hayatını kaybedenler üzerinde bir inceleme gerçekleştirilmiş ve D vitamin seviyelerinin, vaka sayısının az olduğu ülkelerdeki hastalara göre daha düşük olduğu gözlenmişti.

Vücudunuzdaki D Vitamini Düzeyinizi Kontrol Ettirin.

Vücudunuzdaki D Vitamini Düzeyinizi Kontrol Ettirin.

Eğer D vitamini takviyesi alıyorsanız altı ayda bir vitamin düzeyinizi ve kalsiyum düzeyinizi kontrol ettirmeniz gerekli.. Çünkü çıkan D vitamini sonucuna göre değişen miktarlarda D vitamini takviyesi önerilmektedir.

Herkesin İhtiyacı Olmayabilir

Gerektiği kadar ve doğru d vitamini tüketimi çok önemli. Bir hastanede kan vererek d vitamini deponuza baktırabilirsiniz. Bir doktor yardımıyla düşük ise besinlerle çok düşük seviyede ise ampul yardımı gerekebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın