Korkutucu Rapor: Türkiye'deki Sağlık Harcamalarının 3'te 1'inin Nedeni Termik Santraller
Sağlık ve Çevre Birliği'nin 2019 yılına ilişkin raporuna göre Türkiye'de sağlık harcamalarının yüzde 27'si, kömür kullanarak enerji elde eden termik santrallerin neden olduğu hava kirliliği sebebiyle yapıldı ve tedavi amacıyla harcanan toplam para yaklaşık 100 milyar Türk Lirası oldu.
Sağlık ve Çevre Birliği (HEAL-Health and Environment Alliance), 2019 yılında 'Türkiye'de Kronik Kömür Kirliliği: Kömürün Sağlık Yükü ve Kömür Bağımlılığını Sonlandırmak' başlıklı bir rapor hazırladı.
Euronews Türkçe'de yer alan habere göre Türkiye'de en az 5 bin bebek, annelerin hava kirliliğine maruz kalması sebebiyle premature olarak hayatını kaybediyor. Ayrıca 2019'da Türkiye genelinde 28 kömür santralinin yarattığı hava kirliliği, 26 bin 500 çocuk bronşit vakası, 3 bin erken doğum ve 3 bin 230 yetişkin bronşit vakasına sebep oldu.
Hava kirliliği sebebiyle binlerce çalışan toplamda 11 milyon 300 bin gün rapor aldı, bu hastalıklar 1.4 milyon iş günü kaybına yol açtı.
Bunun yanında cıva zehirlenmesi sebebiyle binlerce çocuğun IQ seviyesinin düştüğü belirtilirken, ekonomi ve sosyal yaşama bu durumun kalıcı etki bıraktığı, vatandaşların eğitim ve çalışma hayatını da derinden etkilediği kaydedildi.
"30 yeni kömürlü termik santral projesi daha var"
"Enerjiyle ilgili karar alınırken sağlık bakanlığı masa başında olmalı"
AB'de 2019'da yenilebilir enerji kaynaklı elektrik üretimi, fosil yakıtları ilk kez geçti
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
daha durun ya, nükleer geliyor nükleer. Süper güç olup önce kendimizi patlatacağız.