Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
'Kobanililer En Çok İlaç Talep Ediyor'
Sınırdaki gönüllü sağlık emekçisi Seher Tümer'den Kobanili'lerin durumuna ilişkin açıklama...
Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Kobani'ye saldırısı sonucu savaşın kente de sıçramasıyla beraber Suruç’a gelen 5 bin Kobanili, yerleşikleri Suruç Belediyesi’ne ait çadır kentte yaşam mücadelesi veriyor.
Kobanililere bir ayı aşkındır gönüllü sağlık hizmeti veren sağlık emekçileri her gün düzenli olarak çadır kentlerde sağlık taraması yapıyor. Sağlık taramasına katılanlardan gönüllü sağlık emekçisi Seher Tümer , göç dalgasına ani yakalandıklarını ve hazırlıksız olduklarını belirterek, Kobani halkının büyük bir travma yaşadığını ifade etti. Ankara’dan gelen sağlık emekçisi Tümer, Kobanililerin en yoğun talebinin sağlık ve ilaç olduğunu kaydetti.
‘DEVLETTEN HİÇBİR DESTEK ALMIYORUZ’
ANF 'nin haberine göre, Kobani’de savaştan dolayı bir travmanın yaşandığını belirten Tümer, şöyle devam etti: “ Bu nedenle çareyi ilaçlarda buluyorlar. Bir nevi ilaç ile terapi olmak istiyorlar. Hastalık açısından net bir tanımlaması da olmuyor, ama bu tamamen yıkımın getirdiği psikolojik bir durumdur. Her şeyden çok sağlık, ilaç talebi yaygındır. Çok ciddi salgın hastalık durumu yok ancak çadır kent koşulları şimdilik iyi değildir. Çadır kentleri yaşanır hale getirmek için alt yapı sorunlarını bir an önce çözmeye çalışıyoruz. Çünkü biz devlet gibi kurumlardan hiçbir destek almıyoruz. ”
‘GÖNÜLLÜ UZMANLARA İHTİYAÇ VAR’
Kobani’de yaşanan savaşın acısını birebir hisseden ve yakınlarını kaybeden insanlara sahip çıkmanın insanlık görevi olduğunu belirten Tümer, gönüllü uzman ekiplere ihtiyacın olduğunu kaydetti ve ekledi: “ Burada psikiyatrist doktorlara da ihtiyacımız var. Buraya gönüllü bir hafta, 10 gün çalışabilecek uzman ekiplerin gelmesini istiyoruz. Çünkü çok büyük bir ihtiyacımız var. Ben de Türküm, dil, din, ırk gözetmeksizin Kobanê’de yaşanan vahşetin yaralarını sarmamız gerekiyor. Kobanê’de yaşanan travma öyle birkaç günde hafızalardan silinecek gibi değildir. İnsanlık için savaşan çocuklarını orada bırakıp burada çadırlarda yaşayan insanların psikiyatri uzman ekiplere de çok ihtiyacı olduğu bilinmesini istiyorum. ”
Demokrat Haber