Kızılay: Türkiye Yeni Bir Göç Dalgasıyla Karşı Karşıya
2.5 milyona yakın Suriyeli sığınmacının yaşadığı Türkiye yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya. Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Dr. Kerem Kınık, 'Şu an Türkiye’ye doğru yolda olan 150 bin civarında insan var. Bunlar Halep’ten ve İdlib’den kalkmış, Hama-Halep yolu IŞİD tarafından kesildiği için gelemiyorlar. Eğer IŞİD yok edilirse yani Hama-Halep yolu açılırsa her gün Rus uçakları tarafından bombalanan Hama’dan da 700 bin civarında insan buraya doğru hareket edecek' dedi.
Türk Kızılayı’nın lojistik desteğiyle Kilis’in ve Reyhanlı’nın karşısında Suriyetopraklarında ilk aşamada 50 bin kapasiteli iki yeni kamp oluşturuldu. Yeni kamplar, hatta kentler yapılması gündemde. Böylece göçmenlerin ülkelerinde kalması sağlanacak.
Milliyet'ten Tunca Belgin'e konuşan Türk Kızılayı Genel Başkan Vekili Dr. Kerem Kınık, Suriye topraklarında sınıra yakın yerlerde yapılması gündemde olan yeni kentlerle ilgili bilgi verdi. Kınık'ın açıklamaları şöyle:
İki ateş arasında
23 milyon Suriyelinin 4.1 milyonu ülke dışına çıktı, yaklaşık 7 milyonu da ülkenin içerisinde evlerini terk etti. Geri kalan 10 milyon civarındaki nüfus ağırlıklı olarak savaşın olmadığı bölgelerde yaşıyor. Tartus, Lazkiye, Şam gibi. Bu nüfusun yaşadığı yerlerde mahalle bazında olaylar oluyor ama bazı yerler var ki insanlar tamamen sıkışmış durumda. Örneğin muhalifleri destekleyen grupların yaşadığı Hama’nın etrafı Hizbullah, Esad ve Rusya güçleri kuzeyi de IŞİD tarafından çevrili. İdlib kırsalında, Hama ve Humus’ta sıkışmış 1.5 milyon civarında insan bulunuyor.
'Hama-Halep yolu açılırsa 700 bin civarında insan buraya gelecek'
Şu an Türkiye’ye doğru yolda olan 150 bin civarında insan var. Bunlar Halep’ten ve İdlib’den kalkmış, Hama-Halep yolu IŞİD tarafından kesildiği için gelemiyorlar. Eğer IŞİD yok edilirse yani Hama-Halep yolu açılırsa her gün Rus uçakları tarafından bombalanan Hama’dan da 700 bin civarında insan buraya doğru hareket edecek.
'50 bin kapasiteli iki yeni kamp oluşturuluyor'
Böyle bir dalga için Kilis’in ve Reyhanlı’nın hemen karşısında Suriye topraklarında sınıra 5 ila 20 kilometre uzaklıkta ilk aşamada 50 bin kapasiteli iki yeni kamp oluşturuluyor. Reyhanlı tarafındaki Atme, Kilis tarafındaki ise Öncüpınar’ın hemen karşısında ve aynı isimle anılıyor. Bunları AFAD yapamayacağı için Türk Kızılayı olarak lojistik destek veriyoruz, Türk ve Suriyeli STK’lar yapıyor. Şu an bin konteynerlik kamp hazır, çadır sevkiyatları ve zemin hazırlama çalışmaları da devam ediyor. O bölgelerden gelen nüfusu tamponlamak, orada ihtiyaçlarını gidermek ve Türkiye’ye girmesini engellemekle ilgili çalışılıyor. Yani resmi olarak ilan edilmedi ama ‘de facto bir güvenlik bölgesi’ oluşacak orada.
Güvenliği kim sağlayacak?
Türkiye buralara asker gönderme, silahlı koruma gibi bir şey yapmayacak. O bölgeler angajman kuralları (uçağımız düşürüldükten sonra deklare ettiğimiz üzere) çerçevesinde zaten korunaklı bir bölge. Bunlar ABD ile de konuşuldu. IŞİD zaten orada yok, en yakın 40 kilometre uzaklıkta. Suruçpatlamasından sonra Türkiye tavrını değiştirdi, eskiden IŞİD geliyor Türkiye sınırında bayrak sallandırıyordu. Şimdi yapamıyor, doğrudan hedef. Onun ötesinde, içerdeki bütün sistemin yönetimi Suriyeliler tarafından yapılacak. Suriye geçici hükümeti orada yönetim sistemi kuracak biz de onlara bu konuyla alakalı destek vereceğiz. Şu anda Türkiye içindeki kampları da onlar yönetiyorlar. Kendi muhtarlarını, yönetim kurullarını seçiyorlar.
'Kalıcı yerleşim için yeni kentler kurulacak'
Kampların dışında Suriye tarafında bizim sınıra yakın olan hatta aşağı yukarı 7 bin - 7 bin 500 kilometrekarelik bir alanda kalıcı yerleşim için yeni kentler kurulacak. Yani evler, dükkanlar, çarşıve pazarın olduğu mahalleler yapılacak. Bunun için muhtelif lokasyonlar saptanıyor. Mesela biri İdlib’in Türkiye’ye yakın olan bir bölgesinde Reyhanlı’nın hemen arkasında olacak. Suriye geçici hükümeti teşvik edecek, biz de onlara destek vereceğiz. Uluslararası bir çağrıya çıktık, AB’nin de bu konuda desteği var. Bittikten sonra Gaziantep’te bulunan Suriye koalisyonu da buraya taşınacak. Bunlar kapasitesi bir milyon nüfusu kaldırır kentler ama bu ne kadar zamanda olur bu süre zarfında Esad gider barış olur plan değişir onları bilemiyoruz. Temel anlamda strateji çadır gibi geçici kamplardan ziyade böyle kalıcı, insanların ticaret yapabileceği, geçimini kendi sağlayabileceği yerleşimler. Şu an Suriye geçici hükümeti ve bizlerin de yardımıyla araziler tespit ediliyor.
Tamamı için buraya tıklayın.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!