onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kısmı Süreli Çalışma Şartları Nelerdir?

Kısmı Süreli Çalışma Şartları Nelerdir?

Elif Ateş
02.03.2022 - 10:59

Vatandaşların yaşamlarını sürdürebilmeleri için çalışması gerekir. Birçok çalışma şekli bulunur. Tam zamanlı işler, diğer çalışma şekline göre daha fazla zaman alır. Aynı zamanda ücreti, diğer çalışma şekillerine göre daha fazladır. Çalışma saatleri, ücretleri ve koşulları İş Kanunu kapsamında yasalarla belirlenmiştir. Tam zamanlı işlerde haftalık çalışma saati, 30 saatin üzerindedir. Bu süre, haftalık olarak en fazla 45 saatin üzerine kadar çıkabilir. Ayrıca bu çalışma şeklinin avantajları daha fazladır. Peki kısmi süreli çalışma şartları nelerdir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Part- time olarak da bilinen kısmi süreli çalışma şekli, özellikle öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Kısmı süreli çalışma, çalışanın normal haftalık çalışma saatinin tam süreli çalışana nazaran daha az olduğu çalışma şeklidir. Çalışan ve işveren arasında yapılan sözleşme ile bu süre belirlenir. Kısmi süreli çalışanlarında hakları bulunmaktadır. Aynı zamanda tam süreli çalışanlar, bazı koşulları sağladıkları halde geçici süre kısmi süreli olarak çalışabilirler. Kısmi süreli çalışma şartları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Kısmi Süreli Çalışma Şartları Nelerdir?

Kısmi Süreli Çalışma Şartları Nelerdir?

Tam zamanlı işlere göre çalışma saatlerinin belirgin bir şekilde kısa olduğu çalışma şekline kısmi süreli çalışma denilir. Genellikle birden fazla işlerde çalışanların tercih ettiği bir çalışma şeklidir. Esnek çalışma şekillerinden biri olan kısmi süreli çalışma şekli, özellikle tarım sektöründe görülmektedir. Mevsimlik işçiler, tarım işçileri ve gündelik işinde çalışanlar kısmi süreli çalışma şekli kapsamındadır. Aynı zamanda bir çok sektörde de kısmi çalışma şekli bulunur. 

Kısmi süreli çalışma koşullarının başında çalışma saatleri gelir. Kısmi süreli işlerde kişiler, haftalık olarak en fazla 30 saat çalışabilirler. Bu 30 saat, haftanın 6 gününe bölünür. Kısmi süreli olarak haftanın 6 günü çalışan kişiye, 7. gün izin verilmesi zorunludur. Ayrıca sürekliliğine ve serbest iradesine göre kısmi çalışma şekli farklılık gösterebilir. İşveren ve çalışan arasında yapılan iş sözleşmesine göre çalışma süresi haftalık 30 saatten az olarak da belirlenebilir. Ayrıca ücretin miktarı ile şeklini, işveren ve işçi kendileri belirler. Ancak verilecek ücretin aynı süre içerisinde hesaplanacak asgari ücretin altına düşmemesi gerekir. İşçiler haftada beş gün veya daha az çalışırlarsa haftalık 1 günlük tatillerini kullanamazlar. Saat ücreti ile çalışanların ücreti, bir saatlik asgari ücretten daha az olamaz.

Analık izni kullanıldıktan ve yarı zamanlı çalışıldıktan sonra, çocuğu okuma çağına gelmemiş kişilere de kısmi süreli çalışma hakkı verilmektedir. Ebeveynlerden sadece biri bu haktan yararlanabilir. Kısmi süreli çalışan kişi, tekrardan tam zamanlı işine dönerse yerini alan kişinin iş sözleşmesi kanunen sona erer. Ayrıca bu haktan evlat edinenlerde faydalanabilirler.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın