onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kırmızı Et Üreticileri: 'Maliyetler Arttı, Yüzde 20 Zam Yapılabilir'

Kırmızı Et Üreticileri: 'Maliyetler Arttı, Yüzde 20 Zam Yapılabilir'

Emre Ordu
14.08.2019 - 20:37 Son Güncelleme: 15.08.2019 - 10:58

Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Ahmet Yücesan,  2018’de kırmızı et üreticisinin maliyetinin yüzde 30-35 arttığını belirterek Kurban Bayramı’ndan 1-1.5 ay sonra kırmızı etin yüzde 20 zamlanacağını söyledi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

ETBİR Başkanı Ahmet Yücesan, “2018’de kırmızı et üreticisinin maliyeti yüzde 30-35 arttı. Ancak perakende fiyatlar yalnızca yüzde 10 artabildi. Yüzde 20’lik bir kaybımız varken sütteki zam yüzde 30’u, beyaz etteki zam yüzde 37’yi buldu. Bu yüzden Kurban Bayramı’ndan 1 ya da 1.5 ay sonra kırmızı ete yüzde 20’lik bir zam gelebilir. Piyasa bu oranı kaldırmazsa da fiyatlar en az yüzde 5-10 artacaktır” dedi.

"Maliyet artışı üreticiyi zora soktu"

"Maliyet artışı üreticiyi zora soktu"

Cumhuriyet’ten Gamze Bal’ın haberine göre, son 10 yıldaki maliyet artışları 2018’e kadar makul seviyede artarken, ekonomik krizin derinleştiği 2018’in ağustos ayından itibaren belirgin bir şekilde artmaya başladığını ve üreticiyi zora soktuğunu kaydeden Yücesan, “Bu durum halkın satın aldığı ürünlerde de anormal fiyat artışlarına yol açtı” dedi.

Öte yandan canlı hayvan ithalatı bu yılın ilk 6 ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 63 azalırken, ihracatta yüzde 32’lik artış kaydedildi. Geçen yılın ilk yarısında yapılan 884 milyon dolarlık canlı hayvan ithalatı 558 milyon dolar azaldı.

"Tüketim yüzde 40 azaldı"

"Tüketim yüzde 40 azaldı"
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

ETBİR olarak sahada yaptıkları araştırmalar sonucunda, 2018’de yıllık kişi başı kırmızı et tüketimi 14 kilo iken 2019’da 9 kiloya düştüğünü kaydeden Ahmet Yücesan, “Sanayicinin satın aldığı ette yüzde 30, yurttaşın aldığında ise yüzde 35-40 talep daralması oldu. 2018’in temmuz ve ağustos aylarında yaşadığımız olumsuz tablo, 2019’da da aynı şekilde devam ediyor. Üretim düşüyor, tüketim azalıyor. Yıl sonuna kadar da bu olumsuzluğun düzeleceğini sanmıyorum. Tablo değişmeyecek” dedi.

Et tüketimi OECD ortalamasının çok altında

Et tüketimi OECD ortalamasının çok altında

OECD ülkeleri ile Türkiye kıyaslandığında, Türkiye’deki tüketimin OECD tüketim ortalamasının altında kaldığı görülüyor. Buna göre, OECD ülkelerinin ortalama yıllık kişi başı kırmızı et tüketimleri 14.6 kilo iken, Türkiye’de 8.6 kilo. Aynı tablo beyaz et için de geçerli. OECD ülkeleri yıllık kişi başı 30.7 kilo beyaz et tüketirken, Türkiye’deki yıllık kişi başı beyaz et tüketimi 19.4 kilo.

Pakdemirli: "Zam beklemiyoruz"

Pakdemirli: "Zam beklemiyoruz"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kurban Bayramı sonrası et fiyatlarında herhangi bir değişiklik beklemediklerini açıkladı.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
65
55
13
5
4
2
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Kzlt

Kırmızı etin kanser riskini arttırması. Okumadan ölmeyin “Cargill Yasası”. Dolar düşerken ters orantılı zam sevdası, ne yapalım artık pantolonları mı indirel... Devamını Gör

clearskies

Oy veren çomarlar, sikinizi kesip yiyin 🤣😂

Fısdıkcı Şahab

biz zaten hep 0 liralık alıyoz