Kim Jong-un Dediğini Yaptı: Kuzey Kore Uzun Menzilli Füze Fırlattı
Kuzey Kore, uzun menzilli füzeyle fırlatılan uydunun belirlenen yörüngeye oturduğunu açıkladı. ABD uzun menzilli füze kullanıldığını doğrularken, Asya ülkeleri Kuzey Kore’ye sert tepki gösterdi. Seul yönetimi ise Pyongyang’ın hamlesinin ardından Washington'la ABD savunma sistemlerinin Güney Kore'ye yerleştirilmesini görüşebileceklerini söyledi.
Hidrojen bombası denediğini açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği Kuzey Kore, bu kez de uzun menzilli füzelerle uzaya uydu fırlattı.
İlk olarak ABD Strateji Komutanlığı (USSTRATCOM), Kuzey Kore’nin TSİ. 02.30 sularında Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze fırlattığını açıkladı.
Kuzey Kore Merkez Televizyonu ise daha sonra bir açıklama yaparak Kwangmyongsong-4 (Parlayan Yıldız-4) adlı uydunun başarılı şekilde belirlenen yörüngeye oturduğunu duyurdu.
KRT televizyonu, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un uydunun fırtıldığı sırada çekildiği belirtilen görüntülerini yayınladı.
Kuzey Kore ayrıca, uyduyu taşıyan füzenin 10 bin kilometre menzile sahip olduğu ve ABD topraklarına ulaşacak yeterlilikte olduğunu savundu. Japonya ise roketten ayrılan dört parçanın Pasifik Okyanusu'na düştüğünün belirlendiğini ve Güney Kore ile Japonya sınırları içinde hasar tespit edilmediğini belirtti.
Öte yandan Çin resmi basınında çıkan haberlere göre, Washington yönetimi, uyduyu yörüngede takip etti, ancak ABD ve müttefikleri için ‘tehdit oluşturmayacağı’nı kaydetti.
Seul 'provakatif' dedi, Tokyo 'eyleme geçeceğini' açıkladı
Kuzey Kore’nin uzun menzilli füzelerle uydu fırlatmasının ardından Asya ülkelerinden arka arkaya açıklamalar geldi.
Japonya Başbakanı Şinzo Abe, “Halkımızın tam güvenliğini korumak için eyleme geçeceğiz” derken, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, ‘Kuzey Kore'nin uluslararası kamuoyunun tepkilerine rağmen uydu fırlatma işlemini gerçekleştirmesinden üzüntü duyulduğu’ yönündeki Pekin'in tepkisini dile getirdi ve taraflara ‘itidal’ çağrısında bulundu.
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye ise olayı ‘tolere edilemeyecek derecede provokatif’ olarak nitelendirdi.
Bu arada, Seul yönetiminden sabah saatlerinde yapılan açıklamada, ABD savunma füzelerinin Güney Kore’ye yerleştirilmesi için Washington ile görüşmelere başlanabileceği duyuruldu.
ABD'den Kuzey Kore'ye kınama
ABD adına da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Danışması Susan Rice ve Dışişleri Bakanı John Kerry birer açıklama yaparak Kuzey Kore’yi kınadı.
Rice, Pyongyang’ın yeni adımını, 6 Ocak’ta yapılan nükleer denemenin ardından BM Güvenlik Konseyi birçok kararlarını ihlal eden ‘istikrarı bozucu ve provokatif eylem’ olarak tanımladı. Kerry de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD’nin Kuzey Kore’yi sert şekilde kınadığını belirterek konunun BM Güvenlik Konseyi’nde ele alınacağını kaydetti.
Kuzey Kore, salı günü Uluslararası Denizcilik Örgütü ve Uluslararası Haberleşme Birliği'ne 8-25 Şubat'ta uydu fırlatma denemesi yapacağını bildirmişti. Ancak Güney Kore Savunma Bakanlığı, Pyongyang yönetiminin takvimi öne çektiğini öne sürmüştü.
Yorum Yazın
tosun paşa uzakdoğuyu karıştıracak
Kesin Rusya yardım ediyordur bunlara
Bilimsel çalışmalar iyi hoş ancak "nükleer savaş" lafını devamlı kullanmak çok tehlikeli birşeydir ve ciddiye alınması gerekir. Dünya için büyük bir tehdit k... Devamını Gör