Kendini Yenileyen Hücreler Dövmeyi Nasıl Oluyor da Silmiyor?
Kendini Yenileyen Hücreler Dövmeyi Nasıl Oluyor da Silmiyor?
Dövme, insanların kendilerini ifade etme yöntemlerinden biri olarak uzun yıllardır popülerliğini koruyor. Ancak birçok kişi, vücudumuzdaki hücrelerin sürekli olarak yenilendiğini düşününce, dövmelerin neden silinmediğini merak ediyor.
İşte detaylar 👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Vücudumuzdaki hücreler sürekli olarak birbirlerinin yerini alıyor. Bir hücre öldüğünde, onun yerini başka bir hücre alır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak dövme yapılırken kullanılan boyalar, hücrelerin arasına sıkıştığı için dışarıya çıkamaz. Bu nedenle, hücreler ne kadar yenilenirse yenilensin, dövme boyası kalıcı olarak yerinde kalır.
Bu durumu, bir şehirdeki binaların ve yolların yenilenmesiyle benzetebiliriz. Şehirdeki binaların tamamı yenilense bile, yolların büyük bir kısmı aynı kalır.
Eğer bir yolun yerini değiştirmek isterseniz, o yolun etrafındaki tüm binaları yıkmanız gerekir. Dövme boyası da bu yollar gibi, hücreler yenilense bile yerinde kalır.
Dövme yapılırken, cildin yüzeyinin altına boya enjekte eden iğneler kullanılır. Bu boyalar, hava ile temas ettiğinde kurur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak derimizin altında hava olmadığı için, dövme boyası vücutta uzun süre kalabilir.
Sonuç olarak, dövme boyası kalıcı hale gelir ve günümüzde sadece özel lazer makineleri ile silinebilir.
Dövmenin vücutta kalıcı olmasının ardındaki bu bilimsel gerçekler oldukça ilginç, değil mi? Dövme ve onun vücuttaki etkileri hakkında ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
İlkokulda bileğime saplanan uçlu kalemin boyası hala duruyo. Tombo markaydı herhalde kaliyeli boyaymış
Parasini verip seninle mezara gelen tek sey dovmekerdir.