Kendine Dikkat Et! Düzenli Aralıklarla Hastane Kontrolüne Gitmen Gereken 10 Alan
Her şeyin başı sağlık deriz ama sağlığımıza etki eden bir şey yaşamayana kadar onun kıymetini bilemeyiz. Vücudumuzun ihtiyacı olan şeyleri öğrenebilmek ve olası sağlık problemlerinin önüne geçebilmek için doktor gözetiminde düzenli kontrol yaptırmak gerekir. Çünkü kendine dikkat etmek, sağlıklı ve mutlu bir yaşamın anahtarıdır. Listemizde düzenli aralıklarla hastane kontrolüne gitmen gereken 10 alan sıraladık. Keyifli ve sağlık dolu okumalar! ❤️
1. Vücut kitle endeksi kontrolü.
2. Göz kontrolü.
Kendisini maalesef ki yenileyemeyen tek organımız gözlerimiz. Katarakt, miyop, astigmat ve diplopi (çift görme) gibi hastalıkların önüne geçebilmek veya onların etkisini en aza indirgemek için düzenli olarak göz doktoruna giderek gözlerimizi kontrol ettirmeliyiz.
3. Dermatolojik kontrol.
Cildimiz bizim giysimiz. Bu giysiye yeteri kadar özen göstermezsek cilt kanseri gibi dermatolojik sağlık sorunları yaşayabiliriz. Aman dikkat, kontrolleri ihmal etmeyelim ve güneş kremlerimizi sürmeyi unutmayalım!
4. Diş kontrolü.
Diş ağrısını sadece diş ağrısı çeken anlar... Diş sağlığı, genel sağlık açısından büyük önem arz eder. Belirli aralıklarla diş temizliği yaptırmak ve diş hekimine gidip diş kontrolü yaptırmak sağlığımız açıdan gerekli kontrollerden biridir.
5. Kadın sağlığı kontrolü.
Kadınlar için düzenli olarak jinekolog kontrolüne gitmek o kadar büyük bir önem arz ediyor ki, bu durum doktorlarla görüşüp kadın sağlığı hakkında bilgi edindikten sonra daha iyi anlaşılabilir. Jinekolog kontrolünde meme kanseri taraması, smear taraması gibi önleyici taramalar yapılır ve genel sağlık değerlendirmesi yapılır. Unutma, erken teşhis her zaman hayat kurtarır!
6. Erkek sağlığı kontrolü.
Keza erkeklerin de düzenli olarak ürolog kontrolüne gitmesi önemlidir. Prostat kanseri taraması, testis muayenesi gibi kontroller bu ziyaretlerde yapılır.
7. Kardiyovasküler kontrol.
Vücudumuzda kan pompalayan ve her organın olduğu gibi kalbin de büyük bir önemi olduğundan kalp ve damar sağlığı için düzenli olarak kardiyolog kontrolü yapılmalıdır. Bu kontrollerde kalp ritmi, kolesterol seviyeleri, kan basıncı gibi göstergeler kontrol edilir.
8. Sindirim sistemi kontrolü.
Sindirim sistemi problemleri yaygın olabilir. Bu nedenle düzenli olarak gastroenterolog kontrolüne gitmek önemlidir. Sindirim sistemi rahatsızlıklarının erken teşhisi ve tedavisi sağlanır. Vücudun ikinci beyni olarak bilinen kalın bağırsak kontrolü de büyük önem arz eder.
9. Kemik sağlığı kontrolü.
Kemik sağlığının küçük yaşlardan itibaren korunması, ilerleyen yaşlarda olası hastalıkların ortaya çıkmasını engelleyebilir. Özellikle ileri yaşlarda osteoporoz gibi kemik hastalıkları riski artar. Bu nedenle düzenli olarak ortopedi uzmanına giderek kemik sağlığımızı kontrol ettirmek önemlidir.
10. Mental sağlık kontrolü.
Listemizin sonuna birçok insanın göz ardı ettiği ancak sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için gerekli olan ilk şeyi, yani mental sağlığı ekledik. Birçok hastalığın kaynağı, hasar gören mental sağlığımızdır. Sadece fiziksel sağlığımıza değil, zihinsel sağlığımıza da dikkat etmeliyiz. Düzenli olarak psikolog veya psikiyatrist kontrolüne gitmek, stres, kaygı, depresyon gibi sorunları ele almak ve gerekli tedaviyi almak önemlidir.
Yorum Yazın