Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Kırgızistan, AB ile Tartışmalı Bir Karara İmza Attı
Orta Asya'da yer alan ve aynı zamanda Türk Devletleri Teşkilatı üyesi olan bazı ülkelerle Avrupa Birliği bir süredir ticari anlaşmalar gerçekleştirmeye çalışıyor. Türk devletlerinin de sıcak baktığı bu anlaşmalar için bazı adımlar da atıldı.
Kısa bir süre önce Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan ve Özbekistan'ın Güney Kıbrıs'a elçi ataması ise bu görüşmelerin nihayete erdiğini düşündürtüyor. AB ile imzalanan bu sözleşme sadece bir elçi ataması değil Kıbrıs'a dair de bir tutum içeriyor.
AB ve Türk devletleri arasındaki Kıbrıs görüşmeleri bir süredir sıklaştı.

Türk devletleri ile AB arasında Kıbrıs konusu ise yeni bir gündem değil 2024 Kasım'ında AB konuyla ilgili açıklama yayınlamış ve devletlere tepki göstermişti.
Kırgızistan'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) zirvesine Kuzey Kıbrıs'ın gözlemci olarak davet edilmesi, Avrupa Birliği'nde (AB) rahatsızlık yaratmıştı.
AB üyesi olan Kıbrıs Rum Kesimi'nin karşı çıktığı bu davete Brüksel'den de tepki gelmiş; AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yazılı bir açıklamayla söz konusu daveti sert bir şekilde eleştirdi. Borrell, bu adımı 'Kıbrıslı Türk ayrılıkçı yapının meşrulaştırılması çabası' olarak nitelendirmişti. Borrell bu adımı KKTC'yi 'meşrulaştırma' çabası olarak nitelemişti.
Kasım'dan Nisan'a çok şey değişti.

AB'nin bir süredir ticari ilişkiler yürütmek istediği Türk devletleriyle bu anlaşmayı nihayete erdirdiği görülüyor.
Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan ve Türkmenistan ile Orta Asya ülkesi Tacikistan'ın AB ile imzaladığı ortak bildiride Kıbrıs'a dair madde ise şaşkınlık yarattı. Bildirinin 4. Maddesinde; 'Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 541(1983) ve 550 (1984) sayılı kararlarına güçlü tahahütümüzü yineleriz.' deniyor.
Bu maddeler direkt olarak Kıbrıs'ı ilgilendiriyor.
Güney Kıbrıs'ı tanıdılar, Türkiye'yi işgalci ilan ettiler.

Türk Devletleri Teşkilatı üyelerinin kabul ettiği BMGK'nın 541 sayılı kararı KKTC aleyhine bir madde. Kararda KKTC ilanı kınanıyor, hukuken geçersiz sayılıyor, diğer devletlere KKTC’yi tanımama ve sadece Rum yönetimini tanıma çağrısı yapılıyor. Kararda ayrıca 1974 yılında alınan 365 ve 1975 yılında alınan 367 sayılı kararlar da yeniden teyit ediliyor. Bu kararlarda Türk Barış Harekatı kınanıyor ve Türk askerlerinin derhal geri çekilmesi isteniyor.
Bu karar aynı zamanda Güney Kıbrıs'ı 'tek meşru hükümet' ilan ediyor.
550 sayılı karar da yine sadece KKTC'yi değil Türkiye Cumhuriyeti'ni de hedef alan noktalar içeriyor.

BMGK’nin 550 sayılı kararı, Türkiye ile KKTC arasında büyükelçi atanmasını “ayrılıkçı ve yasadışı” bir girişim olarak nitelendirerek kınarken, bu adımın geri çekilmesini talep ediyor; ayrıca tüm ülkelere KKTC’yi tanımamaları, desteklememeleri ve yardımda bulunmamaları çağrısında bulunuyor.
GKRY’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti” olarak bağımsızlığına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiği vurgulandı.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Ruslar işgale gelince doğalgaz borularından silah yapıp saldırırsiniz artık 😂 dost ülke mulke yok tek başına güçlü olacaksın hele ki böyle bir coğrafyada...
Turancılar şok
Sevindin mi arap finosu
Turan işide yalan oldu😅
"işide" değil, "işi de" olacak o arap finosu.