Madagaskar ve Mozambik arasındaki Mayotte adlı küçük bir adada Mayıs 2018 ve Mayıs 2021 arasında 11 binden fazla sarsıntı meydana gelmişti. Bunlar arasındaki en güçlü deprem 5,9 büyüklüğündeydi.
Bu ani sismik aktivite şaşırtıcıydı çünkü Mayotte yakınlarında 1972'den beri sadece iki kez deprem saptanmıştı.
Temmuz 2018'de ise GPS verileri, Mayotte'nin yılda yaklaşık 20 santimetre doğuya doğru hareket ettiğini ortaya koydu.
Bu jeolojik değişikliklere dair daha fazla bilgi edinmek için adanın etrafına navigasyon uydu sistemleri ve okyanus dibine sismometreler kuran araştırmacılar, bölgedeki volkanik aktivititeyi ilk kez tespit etti.
Volkan başta deniz seviyesinin yaklaşık 2 bin metre altında ortaya çıkmıştı. Daha önce bu alan neredeyse düz olduğu için diğer jeoloji araştırmalarında saptanamamıştı.
Ancak tektonik hareketler, kabuktaki kayayı parçalayınca magma yükselme imkanı buldu ve deniz tabanına ulaştığında şiddetli bir patlamayla birlikte bu volkanı ortaya çıkardı.
Ekip, daha fazla deprem ve volkanik aktivite tespit etmek için bölgeyi izlemeye devam ediyor. 'Patlamalar hala sürüyor' diyen Feuillet, sözlerini şöyle sürdürüyor:
'Deniz tabanında lav tespit ettiğimiz son gözlem Ocak 2021'deydi.'
Yorum Yazın
Bebeğ volkan para ediyonmu etmiyor neyimize yarayacağ yeğenim bu Bebeğ volkan. Almanya bizi kıskanıyor yeğenim hülooooğ!