Görüş Bildir
Haberler
Karadeniz Ereğli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Karadeniz Ereğli'de Nereye Gidilir?

Karadeniz Ereğli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Karadeniz Ereğli'de Nereye Gidilir?

Müge Kakşi
19.01.2022 - 10:13

Türkiye’de demir çelik fabrikası, taş kömürü ve buralarda yetiştirilen ünlü çileği ile bilinen Zonguldak ilimizin, nüfus olarak en büyük ilçesi olan Ereğli, Batı Karadeniz bölgesi sahil şeridinde yer almaktadır. Zonguldak il merkezine 48 km uzaklıkta bulunan ilçe yaklaşık 80 km gibi uzun bir sahil şeridine sahip şirin bir yerleşim yeridir. Gelen ziyaretçiler tarafından “Küçük İstanbul” benzetmesi yapılan Ereğli’de görülmeye değer tarihi eserler ve doğal güzellikler bulunmaktadır. Birçok kişi Karadeniz Ereğli'de gezilecek yerleri merak ediyor. Peki, Karadeniz Ereğli'de gezilecek yerler nerelerdir? Karadeniz Ereğli'de nereye gidilir? Tüm bu soruların cevaplarını haberimizde sizler için derledik...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

M.Ö 550 yıllarına dayandığı söylenen Ereğli tarihinin buralarda tesadüfen bulunan tarihi eser parçalarından elde edilen bulgulara göre yerleşimin daha da eskilere uzandığı kanıtlanmıştır. Hatta yapılan arkeolojik kazılar sonucu M.Ö. 2500'lü yıllarda bu bölgede yerleşimin olduğu ortaya çıkmıştır Eski adı Heraklia olarak bilinen Ereğli tarihinde birçok Yunan mitolojik kahramanının adı geçmektedir. Bu özellikleri bakımından birçok tarihi dokunun bulunduğu Karadeniz Ereğli muhteşem doğal güzelliklere de sahiptir. Birçok gezgin Karadeniz Ereğli'de gezilecek, görülecek yerleri internet üzerinden araştırıyor. Karadeniz Ereğli'de gezilecek yerlere ve Karadeniz Ereğli'de görülmesi gereken yerelere dair birçok detaya haberimizin içeriğinden ulaşabilirsiniz...

Karadeniz Ereğli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Karadeniz Ereğli'de Nereye Gidilir?

Karadeniz Ereğli'de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Karadeniz Ereğli'de Nereye Gidilir?

Ereğli hakkında kısa bir genel ve tarihi bilgi verdikten sonra bu bölgede gezilmesi gereken yerleri tanıtmaya başlayabiliriz. İlçe merkezinde, Ayazma Deresi kenarında bulunan Cehennemağzı Mağarası üç mağaradan oluşan bir doğal yapıdır. Girişinde bir kilise bulunan bu tarihi mağara mitolojide önemli bir yere sahiptir. Roma Uygarlığı kalıntılarından tarihi su kemeri, tonozlu galeri, tiyatro ve surları ile Filyos Antik Kenti günümüzde bir balıkçı kenti olarak kullanılsa da yine de tarih ve kültür gezginlerine doyurucu görüntüler sunmaktadır. Günümüzde kamu binası olarak kullanılan Herakles Kalesi ilçe merkezinde yer alan antik çağlardan kalan bir yapıdır. 

1.Dünya savaşından sonra işgal altındaki İstanbul’dan birkaç vatansever subay tarafından kaçırılıp Ereğli’ye getirilen gemi burada müze olarak ziyaretçilere açıktır. Alemdar Gemi Müzesi olarak tanınan müzede o döneme ait birçok eser sergilenmektedir. Bölgede doğa severler ve gezginler için şelaleler cazibe noktasıdır. Bunlardan en önemlisi Harmankaya Şelaleleri adı ile bilinen üç şelalenin peş peşe aktığı doğal yapıdır. İçinde kestane, gürgen, ıhlamur, gürgeni kızılcık ve daha birçok bitki türünün bulunduğu ormanı ile doğa yürüyüşçüleri için bir tabiat harikasıdır. Kayalıdere Şelaleleri büyüklükleri 3m ve 20 metre arasında değişen 7 şelalenin oluşturduğu doğa severler için görülmeye değer yerlerdendir.

Karadeniz Ereğli'de Ne Yenir?

Karadeniz Ereğli'de Ne Yenir?

Karadeniz’e özgü yeşil dokusu ile görülmesi gereken yerlerden biri de Atatürk Kültür Parkı’dır. İçerisinde piknik alanları, suni gölet, amfi tiyatro ve spor etkinlik alanları bulunan park insanların şehir gürültüsünden uzaklaşıp huzurlu bir gün geçirmesine katkıda bulunur. Bir sahil kenti olan Ereğli’de Alaplı yolu üzerinde bulunan Belediye Plajı ve Erdemir Plajı yazın denize girip serinlemek isteyenler için iyi birer seçenektirler. İlçe merkezinde bulunan ve 19.yy da Halil Paşa tarafından yapılıp köşk olarak kullanılan tarihi yapı günümüzde Karadeniz Ereğli Müzesi olarak kullanılmaktadır. Müzede bu bölgede bulunan beş binin üzerinde arkeolojik eser sergilenmektedir. 

İlkbaharın doğal lezzetlerinden olan çilek bu bölgede üretilerek birçok ile dağıtılmaktadır. Her yıl haziran ayında belediye tarafından birçok etkinlik ve yarışmalar düzenlenerek yapılan Osmanlı Çileği Kültür ve Sanat Festivali çileğe verilen değerin bir göstergesidir. Bölgeye özgü lezzetler açısından zengin sayılan Ereğli’nin yemeklerinden Arabaşı, Etli Ekmek, Uzun Kabak Yemeği, Dolaban Güveç, Kayısılı Yemeği ve Calla Yemeği’nden tatmak isteyen ziyaretçiler için ilçede çok miktarda yöresel lezzetler sunan restoranlar hizmet vermektedirler.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın