Kapalıçarşı'da Epistemolojik Kopan Dolar İçin Ekonomistler "Kriz" Dedi
Önce yabancı kurumların seçim sonrasına yönelik beklentilerini yayımladıkları raporlar, döviz piyasasını domine etti. Ardından gelen fısıltı gazetesiyle 'ayaklı borsa' söylemleri ve Merkez Bankası'nın da Kapalıçarşı'da görüldüğü haberleri gözlerin 'istenmeyene' dönmesini sağladı. TCMB'den ses çıkmazken, bankaların alım/satım marjlarını açması talimatları, İletişim'den yapılan Çarşı'da Merkez'in olmadığı açıklaması azaltmak için çaba sarf edilen talebi artırdı. Vatandaşların hassas noktası olan dolar/TL 2018 yazı ve 2021 sonu ataklarının hafızasının taze olması, yatırım bilincinin de pandemiden sonra enflasyonun yarattığı korunma içgüdüsüyle gelişmesi dövize dikkat çekiyor. Kapalıçarşı'da neler olup bitiyor, seçimlerden sonra yükselmesi beklenen doların bayram sonrası ile seçim aralığında ne olacağını uzmanlar yorumladı.
Günlerdir tek muhatap olduğumuz soru var: Seçimden sonra dolar yükselir mi?
"Türkler, TL bozup döviz almak için Çarşı'ya akın ediyor" diyen Bloomberg, "İstanbul Kapalıçarşı'da paralel döviz kuru ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
TCMB, 2001 krizinden sonra “dalgalı kur rejimini” benimsemesiyle, TL’nin değerine dört faktörün yön verdiğini, bunların serbest piyasa koşullarında oluştuğunu, "Ötesine de karışmayacağını" taahhüt ediyor.
"Kapalıçarşı’da Niçin Farklı Kur Oluşuyor?" sorusunu yanıtlayan Mahfi Eğilmez, önce "Dolarizasyon"u açıklıyor.
Önemli ekonomistlerden Fatih Özatay da "Kapalıçarşı’da yükselen döviz kuru" başlıklı yazısında, "Tam gaz yeni krizlere doğru gidiyoruz" değerlendirmesi yapıyor.
Deneyimli ekonomi gazetecisi Servet Yıldırım, faizde Merkez Bankası'nın indirimlerinin piyasadan kopuşuna değinerek başladığı analizinde, aynı durumun kurlarda oluşmaya başladığını belirtiyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın