Kandırıldık! Son Günlerde Hepimizin İnanarak Paylaştığı Ama Doğru Olmadığı Ortaya Çıkan Haberler
Kandırıldık! Son Günlerde Hepimizin İnanarak Paylaştığı Ama Doğru Olmadığı Ortaya Çıkan Haberler
Teyit.org işbirliği ile...
Geçtiğimiz günlerde oldukça viral olup, sosyal medyada, web sitelerinde ve hatta gazetelerde paylaşılan bazı haberler gerçeği yansıtmıyordu. Teyit.org da sağ olsun, yine bu haberleri bizim için araştırıp gerçekleri ortaya çıkardı.
Bakalım neler olmuş ve işin aslı neymiş?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
1. "Fotoğrafın Türk bayrağı yakan Suriyelileri gösterdiği iddiası."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Fakat Türk bayrağını yakan fotoğraftaki grubun Suriyeli olduğu iddiası doğru değil. Fotoğraf 2015 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’ta Türkiye’nin Musul’daki askeri varlığına karşı düzenlenen protestolar sırasında çekildi.
2. "RTÜK’ün ‘cin’ kelimesini yasakladığı iddiası."
RTÜK’ün, “cin” kelimesini yasakladığı ve yerine “üç harfliler” kelimesinin kullanılacağı iddiası doğru değil. RTÜK’ün yasakladığı herhangi bir kelime listesi bulunmuyor.
3. "Fotoğrafların Doğu Türkistan’da işkenceye uğrayan Müslümanları gösterdiği iddiası."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ancak, elleri bağlı şekilde yerde yatan ve kollarını açan bir adamın olduğu fotoğrafların Çin tarafından işkence yapılan Doğu Türkistanlı Müslümanları gösterdiği iddiası doğru değil.
Fotoğrafların, ABD’de bulunan ve Çin’de meydana gelen din kaynaklı işkenceleri araştıran “Committee for Investigation on Persecution of Religion in China” isimli kuruluşun İnternet sitesinde de yer aldığını görmek mümkün.
4. "Fotoğrafın Doğu Türkistan’da birbirine sarılan iki kardeşi gösterdiği iddiası."
Fakat fotoğrafın Doğu Türkistan’da Çin’in işkence ve zulmünden kaçan iki kardeşi gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğrafın orijinali 2007 yılında Vietnam’ın kuzeydoğusunda bulunan Ha Giang eyaletinde Vietnamlı fotoğrafçı Na Son Nguyen tarafından çekildi.
5. "Mescid-i Haram’da çekirge istilası yüzünden namaz kılınamadığı iddiası."
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Kâbe ve çevresinde çekirge istilası yüzünden namaz kılınamadığı iddiası doğru değil. 7 Ocak 2019’da Mekke’de Kâbe’nin de içinde bulunduğu alanı çevreleyen büyük mescit Mescid-i Haram’da çekirge istilası yaşanmış.
6. "Videonun kayak yapan bir kadını ayı kovaladığını gösterdiği iddiası."
Fakat söz konusu videoda snowboard yapan kadını bir ayının kovaladığı iddiası doğru değil. Video, bir yapım şirketi olan “The Woolshed Company” tarafından viral videoların yayılımına ilişkin bir sosyal deney gerçekleştirmek amacıyla montajlanarak hazırlanmış.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
A HABER' in yalan haberlerini doğrulasana bide. Olmuyo di mi :)
Teyit.org doğrulayan site onedio alakası yok . Teyit.org adresine istediğiniz haberi ihbar yaparak incelenmesini sağlayabilirsiniz.
ne olacak bizim bu medyanın yalan haber hastalığı