Görüş Bildir
Haberler
Kalpteki Elektrik Sinyallerini Grafiksel Olarak Kaydeden Bir Cihaz: EKG Nedir?

Kalpteki Elektrik Sinyallerini Grafiksel Olarak Kaydeden Bir Cihaz: EKG Nedir?

Özge Tepe
14.01.2023 - 20:56

EKG, bir tıbbi cihaz olarak pek çok kişi tarafından bilinir. Bu cihaz, kalpten gelen elektrik sinyallerini grafiksel olarak kaydeder. Bu kayıtlar sayesinde hekimler, kalpteki problemleri belli ölçüde teşhis edebilir ve bazı hastalıklar için ön tanılar koyabilir. Kalp problemlerini hızlı bir şekilde tespit etmek ve kalbin sağlığını izlemek için kullanılan yaygın ve ağrısız bir test olan EKG, genellikle bir sağlık kuruluşunun ofisinde, bir klinikte veya bir hastane odasında yapılır.

Bu içeriğimizde EKG hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

EKG Nedir?

EKG Nedir?

EKG veya uzun hali ile elektrokardiyogram, kalpteki elektrik sinyallerini kaydeder. Kalp problemlerini hızlı bir şekilde tespit etmek ve kalbin sağlığını izlemek için kullanılan yaygın ve ağrısız bir testtir.

EKG olarak da adlandırılan bir elektrokardiyogram, bir sağlık kuruluşunda kolaylıkla çekilebilir. EKG cihazları ameliyathanelerde ve ambulanslarda standart donanımdır.

Aynı zamanda günümüzde bazı akıllı saatler de basit düzeyde EKG çekimleri yapabilmektedir.

EKG Neden Kullanılır?

EKG Neden Kullanılır?

EKG, birçok yaygın kalp problemini teşhis etmeye yardımcı olan ağrısız, invazif olmayan bir yöntemdir. Sağlık kuruluşları, aşağıdakileri belirlemek veya tespit etmek için bir elektrokardiyogram kullanabilir:

  • Düzensiz kalp ritimleri (aritmiler)

  • Kalpteki tıkalı veya daralmış arterler (koroner arter hastalığı)

  • Daha önce kalp krizi geçirip geçirmediğiniz

  • Kalp pili gibi belirli kalp hastalığı tedavilerinin ne kadar iyi çalıştığı

  • Göğüs ağrısı

  • Baş dönmesi

  • Kalp çarpıntısı

  • Hızlı nabız

  • Nefes darlığı

  • Zayıflık, yorgunluk veya egzersiz yapma yeteneğinde azalma

EKG Nasıl Çekilir?

EKG Nasıl Çekilir?

EKG, genellikle kardiyoloji uzmanları tarafından çekilir. Bu işlem için hastanın özel bir hazırlık yapmasına gerek yoktur. İşlem öncesinde boyunda ve bileklerde yer alan takılar çıkarılır ve işlem özel bir odada gerçekleştirilir.

Hasta, belden yukarısındaki kıyafetleri çıkarmalıdır. Daha sonra muayene masası üzerine sırt üstü yatar. Elektrotların daha iyi yapışması için cilt yüzeyi özel bir solüsyon yardımıyla temizlenir. Elektrotlar, göğüs, bacak ve kola yapıştırılır ve 2-3 dakika süren işlem boyunca hastanın çok fazla hareket etmemesi ve konuşmaması istenir.

Çekim bittikten sonra alınan veriler grafiğe dönüştürülür. EKG çekimi sonrası kişi, günlük yaşamına devam edebilir. Hekim, muayene ve EKG'yi değerlendirir ve bir sonuca varabilir.

EKG Çeşitleri Nelerdir?

EKG Çeşitleri Nelerdir?

EKG, eforlu EKG, holter EKG gibi türlere sahiptir.

Eforlu EKG

Eforlu EKG, vücut hareket halindeyken çekilir. Yük altındayken kalbin oluşturduğu elektriksel aktivite anlık olarak kayıt altına alınır. Böylece egzersiz sırasında kalbin durumu incelenebilir.

Holter EKG

Holter EKG, genellikle 24 ila 48 saat boyunca sürekli bir EKG kaydeden küçük, giyilebilir bir cihazdır. Bu yöntem sayesinde rutin muayenelerde belirlenemeyen problemler belirlenebilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın