onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kahraman Güler Yazio: Seni Aldatmam Gereken Konular Var

etiket Kahraman Güler Yazio: Seni Aldatmam Gereken Konular Var

Son günlerde SADAKATSİZ dizisiyle sıkça tartışılan aldatma ve sadakat kavramlarını sorgulamaya ve bu iki kavramı toplumsal cinsiyet tutumlarından ayrı olarak ele alalım. 

Sadakat güçlü ve içten bağlılık anlamına gelir. İnsan neye güçlü ve içten bağlı ki? Nerden çıkardık bu kadar sağlam olduklarını. Sadakatsizlik bir seçim mi yoksa sadakat insana dayatılan ve yukardan indirilen bir yük mü? İnsanlar biyolojik açıdan çok eşli, toplumsal değerler kültürel bağlamda tek eşlidir. Bu arada bu her cinsiyet içinde geçerlidir. Doğada farklı canlı türleri farklı eşlilik biçimleri gösterir.  

Eğer toplumsal anlamda kabul görmek için birine tek eşli olma sözü verdiysek işte o zaman durumun çok boyutlu ele alınması lazım. Evlilik sınırlarının ihlali olan aldatma, ister açıkça var olan ister gizli bir durum olsun, evlilikle birlikte verilen sözlerin bozulması anlamına gelmektedir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sadakatsizlik ve aldatma birbirinden farklı kavramlardır.

Sadakatsizlik ve aldatma birbirinden farklı kavramlardır.

Sadakatsizlik “dostluğu ve bağlılığı içten olmamak, doğru ve gerçek olmamak”; aldatma “birine verilen sözü tutmama” olarak karşımıza çıkıyor.  Ancak tüm sadakatsizlik ve aldatma nedenlerinin benzer olduğunu ve tümünün arkasındaki motivasyonun aynı olduğunu imancı da yaygın bilinen bir yanlıştır. 

Hangi davranışlar aldatma sayılır? Kabaca açıklayacak olursak aldatma, “partnerin onayı olmadan, birincil ilişki dışında biri ile duygusal ve cinsel bir yakınlık paylaşmak” olarak tanımlanabilir. Daha da anlaşılabilir olması adına aldatmayı fiziksel, sanal ve duygusal olmak üzere 3 grupta toplayabiliriz. 

Fiziksel aldatma, birincil partnerin dışında ötekiyle cinsel ilişkiyi girme, öpüşme, dokunma sarılma gibi fiziksel temasları içerirken; duygusal aldatma da ise partnerlerin birine âşık olma, hoşlanma veya duygusal yakınlık hissetme gibi durumlarını kapsamaktadır. Fiziksel ve duygusal aldatmanın yanında, sanal aldatma biraz daha karmaşık olarak görülmektedir.

İnternetin ve sosyal medyanın bu kadar gündemde olmadığı dönemlerde, kadınlar ve erkekler, partnerlerini hangi durumlarda aldatmış sayılabilecekleri konusunda hem fikirlerdi.

Kişi, eşinden başka biri ile cinsel veya romantik bir birliktelik içerisinde ise, eşini aldatmış sayılırdı. İlişkiler konusunda berrak olan bu konu dijitalleşen dünyayla iyice karmaşık bir hal aldı. Aldatmaya karşı oldukça farklı algıları oluşmaya başladı.  

Örneğin; “Facebook’ta ‘flörtleşmek’ aldatma sayılır mı?”, “Yurt dışından ulaşılamayacak birisiyle internet üzerinden sohbet etmek aldatma mıdır?”, “Buluşma uygulamalarını telefonda bulundurmak aldatma mıdır?” gibi sorulara kadın ve erkekler farklı yanıtlar verip farklı yorumlarda bulunmaktadır. Örneğin eşlerden biri durumu aldatma olarak tanımlarken diğeri daha zararsız bir davranış olarak değerlendirebilmektedir. Olaylara bakış açınız ve ihtiyaçlarınız bu süreçte belirli olabiliyor. 

Romantik ilişkilerdeki aldatma ve sadakatsizliği inceleyip kesin bir sonuca varmak oldukça güçtür. Her ilişkinin dinamiği farklı olduğundan ötürü psikoloji literatürü başta olmak üzere farklı alanlarda yapılan farklı çalışmalar aldatmanın nedenlerini analiz edebilmek için konuya değişik yönlerden yaklaşsa da, şimdilik kesin bir çözüm sunulamamaktadır diyebiliriz.

Gelin birkaç :) adımda aldatmanın nedenlerine bakalım:

Gelin birkaç :) adımda aldatmanın nedenlerine bakalım:

1. Eşlerden birisinin gerçekçi olmayan ya da aşırı ihtiyaçları  

2. Aldatan tarafın anne-baba-çocuk ilişkisindeki çatışmaların sürdürülüyor oluşu 

3. Aldatan tarafın aldatmayı incinmekten korktuğu için önleyici bir strateji olarak kullanması 

4. İlişkide tarafların birbirini cinsellikle cezalandırması 

5. Taraflar arasında yaşanan şiddetli kavgalar 

6. Aldatan partner, bencil, olgunlaşmamış, narsistik ya da güvensiz bağlanmıştır 

7. Yeterli, değerli ve özel hissetme ihtiyacı, kendine güven eksikliği  

8. Bireyselleşme ihtiyacı fazla olan kişiler 3. kişiler aracılığıyla kopmaya çalışır 

9. Takdir ve onay ihtiyacının fazla olması 

10. Çocukluk çağı travmalar, özellikle istismar 

11. Kadın- erkek olduğunu sürekli hatırlama ihtiyacı 

12. Kendini tanımamış ihtiyaçlarının farkında olmayan neyi ne kadar istediğini bilmeyen bireyler, duygusal anlamda tutarsızlıklar. 

13. Monotonlaşan yaşamdan kurtulma isteği ya da duygusal bir bağ için, yenilik için, özgürlük için, bağımsızlık için, cinsel yoğunluk için duyulan özlem ve isteğin şiddeti 

14. Hâlâ birileri tarafından çekici bulunabildiğini görme ihtiyacı 

15. Çocukların doğmasıyla erkeğin ilgi ve heyecan arayışı  

16. 'Aldatma geni var' başlıklı çokça haber çıktı. Yapılmış birçok aldatma davranışı araştırıldığında aldatma davranışının %40 oranda genetik yüke sahip olduğu sonucuna ulaşılmış. Ama unutmayın bireyler davranışının sorumluluğunu alabilmelidir. 

17. Hormonlar yukarıda maddeye paralel olarak önemli etkiye sahip iki cinsiyette de yer alan vazopressin ve oksitosin hormonları bağlılık, sadakat miktarını belirliyor bunların düşük seviyesi aldatma eğilimini artırır.

Instagram

Twitter

Facebook

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın