onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Kadına Yönelik Şiddeti, Sözcüsü Erkek Olan Komisyon Araştıracak

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Kadına Yönelik Şiddeti, Sözcüsü Erkek Olan Komisyon Araştıracak

ATKN
16.01.2015 - 12:07 Son Güncelleme: 16.01.2015 - 12:42
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu, görev dağılımları yaparak çalışmalara başladı. AKP'nin sözcülüğüne bir erkek milletvekili atadığı komisyonda, AKP'li kimi üyeler, kadın meselesine 'İslam hukuku çerçevesinde bakan isimlerin de' dinlenmesini önerdi. Komisyonun kurulmasına ön ayak olan HDP ise, hem komisyonda erkek üyelerin yer almasını hem de AKP'nin yaklaşımlarını eleştirdi.

Meclis Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu'nun başkan ve divan üyeleri belirlendi. Genel kurulda yapılan oylamada, Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'na 4'ü erkek 10 AKP'li, 4 CHP'li kadın, bir MHP'li erkek milletvekili ile bir de HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan seçildi.

SÖZCÜSÜ ERKEK OLAN KOMİSYON

Komisyon Başkanlığına AKP İstanbul Milletvekili Alev Dedegil seçilirken, Başkanvekilliğine AKP Kütahya Milletvekili Vural Kavuncu, Katip üyeliğine AKP Maraş Milletvekili Sevda Bayazıt Kaçar, sözcülüğe ise AKP Ağrı Milletvekili Mehmet Kerim Yıldız seçildi. Komisyon 3 ay boyunca kadına dönük şiddetin nedenlerini araştırarak, şiddetin önlenmesi ile ilgili ne tür tedbirler alacağını, alınması gerekenleri araştıracak.

KOMİSYON HDP'NİN ISRARI ÜZERİNE KURULDU

Komisyon üyelerinden HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, mecliste görev aldıklarından bu yana, kadına dönük şiddetin araştırılması amacıyla çok sayıda önerge verdiklerinin altını çizdi. 25 Kasım 2014'te Kadına yönelik şiddeti gündemleştirmeleri ve konuya ilişkin önergeler vermelerinin diğer partileri de harekete geçirdiğini belirten Aydoğan, 'Ancak buna rağmen AKP her zamanki gibi fiziksel çoğunluğunu kullandı. Başkanlığa, katip üyeliğine, sözcülüğe AKP'li vekiller seçildi. Bu yaklaşımın yanlış olduğunu, bunların partiler arasında paylaşılması gerektiğini söyledik. Ancak tüm eleştirilerimize rağmen AKP bildiğini okudu' değerlendirmesinde bulundu.

'ŞİDDETİN ARTMASI AKP'NİN MUHAFAZAKARLAŞTIRMA POLİTİKALARININ SONUCU'

İkinci toplantıda ise şiddetin araştırılması için hangi kurum ve kuruluşlarla görüşme yapılabileceği üzerinde tartışmaların yürütüldüğü bilgisini veren Aydoğan, 'Kadına yönelik şiddete ilişkin çalışan kurumlar başta olmak üzere, demokratik kitle örgütleri, üniversiteler, bireyler, akademisyenler, şiddete uğrayan kadınlar, sığınma evleri… gibi kurumlara gidebileceğimizi tartıştık. Geniş kapsamlı bir STÖ önerisi çıktı. Tüm görüşmeler tamamlandıktan sonra da bir rapor hazırlanacak' ifadesinde bulundu. AKP'nin muhafazakarlaştırma politikalarının sonucu olarak kadına dönük şiddettin arttığına dikkat çeken Aydoğan, 'Bunu açığa çıkarmaya çalışacağız. Raporda, şiddetin nasıl önleneceği ile ilgili alınması gereken tedbirler, önlemler nedir bizim onları ortaya koymamız gerekiyor. Sorunu tespit etmek kadar bu sorunun nasıl çözüleceği ile ilgili durumu açığa çıkarmak gerekiyor. Bu kapsamda uluslar arası deneyimleri de araştırmak üzere uzamanlar görevlendirilecek' dedi.

'KOMİSYONUNUN TAMAMI KADIN OLMALIYDI'

Tüm çalışmaların ardından bir raporun çıkacağını, bu raporun kamuoyu ile paylaşılarak meclis başkanlığına sunulacağını kaydeden Aydoğan, 'Bize göre komisyonda bulunanların tamamının kadın olması gerekiyordu. Ancak komisyondaki erkek sayısı çok fazla. Erkek egemen zihniyetin kadına yönelik şiddeti araştırmasından çok da sağlıklı bir sonucun çıkacağına inanmıyorum. AKP, CHP ve MHP'de kadın bakış açısı olmadığı için komisyona rahatlıkla erkek üyeler veriyorlar. Bu bir handikap olarak karşımızda duruyor. Örneğin toplantıda kadına bakışı tamamıyla İslam hukuku çerçevesinde bakan isimlerin de dinlenmesi yönünde öneriler sunuldu. Dolayısıyla bu komisyondan nasıl bir rapor çıkacak bilmiyoruz' dedi. Sonuç olarak tüm görüşmelerin ardından komisyonun raporu hazırlayacağını, hazırlanan raporun çalışmalarına denk düşmesi durumunda imzalayabileceklerini vurgulayan Aydoğan, aksi durumda ise muhalefet şerhini koyacaklarını söyledi. Aydoğan Mart ayı sonunda çalışmanın tamamlanacağı bilgisini verdi. 

Zeynep Kuriş, DİHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam