Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İzlanda: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla İzlanda Rehberi

İzlanda: Başkenti, Nüfusu ve Tüm Detaylarıyla İzlanda Rehberi

Özge Tepe
22.07.2023 - 23:04

Kuzey Atlantik Okyanusu'nda bulunan bir ada ülkesi olan İzlanda, canlı iklim, coğrafya ve kültür zıtlıklarının ülkesidir. Kuzey Amerika ve Avrupa arasındaki sürekli aktif jeolojik sınırda yer alan İzlanda, bugün, 'Ateş ve Buz Ülkesi' olarak kabul ediliyor. Viking kültürel mirasını yansıtan İzlanda, Gulf Stream'in etkisiyle ılıman bir iklime sahip. Arkeolojik kanıtlar, Viking işgali altındaki İrlanda'dan kaçan bir grup Gal keşişinin İzlanda'ya yerleştiğini, ancak orada uzun süre yaşamadıklarını gösteriyor. Yerleşimin ilk yazılı kayıtları 9. yüzyıldan kalma. Kayıtlar, Vikinglerin kendilerinin adaya ulaştığını ve adaya sahip çıktığını göstermektedir.

Bu içeriğimizde İzlanda hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İzlanda Hakkında Genel Bilgiler

İzlanda Hakkında Genel Bilgiler

İzlanda, Avrupa'nın en batıdaki ülkesi ve dünyanın en kuzeyindeki başkenti Reykjavik'e ev sahipliği yapan küçük bir ada ülkesidir. Ülkenin yüzde 11'i buzullarla kaplı ve etrafı sularla çevrili. Küresel ısınma devam ederse, yükselen su seviyeleri ve eriyen buz İzlanda için yıkıcı olabilir.

Volkanik bir ada olan İzlanda, şiddetli volkanik aktivite yaşar. 2010 yılında, 1.666 metre yükseklikteki Eyjafjallajokull yanardağı patlayarak külü atmosfere doğru üfledi ve Avrupa hava trafiğini haftalarca kesintiye uğrattı.

İzlanda, Grönland Denizi ile Kuzey Atlantik Okyanusu arasında yer almaktadır. Birleşik Krallık'ın kuzeybatısındadır ve Kentucky eyaletinden biraz daha küçüktür. Arazi, dağ zirveleri ve buzullar tarafından oyulmuş derin koylar olan fiyortlarla işaretlenmiş bir kıyı şeridi ile buz tarlaları olan bir platodur.

İzlanda hakkında birkaç önemli bilgi:

  • Resmi Adı: İzlanda Cumhuriyeti

  • Hükûmet Şekli: Anayasal Cumhuriyet

  • Başkent: Reykjavík

  • Resmi Dil: İzlandaca (Diğerleri: İngilizce, İskandinav dilleri, Almanca)

  • Para Birimi: İzlanda kronası

İzlanda'nın Tarihi

İzlanda'nın Tarihi

Norveç ve Britanya Adaları'ndaki siyasi ve sosyal durum, kitlesel göçe yol açtı ve kaçan Vikingler İzlanda'yı tamamen şans eseri buldular. İlk kalıcı yerleşimci, 871'de gelen ve kısa süre sonra Reykjavik kasabasını kuran Ingólfur Arnarson adlı bir Norveçli reis olarak kabul edilir. 

İzlanda'nın geçmişinin bu önemli döneminden kalan tarihi nesneler, Viking boynuzları, maskeler ve heykeller dahil İzlanda Ulusal Müzesi'nde bulunabilir. İzlanda'nın nüfusu arttıkça, ulusal düzeyde örgütlenme ihtiyacı da arttı. Böylece, 930'da İzlanda Parlamentosu kuruldu ve onu dünyanın mevcut en eski parlamentolarından biri haline getirdi.

Parlamento, İzlanda'yı karmaşık bir ikilemle karşı karşıya kalana kadar birkaç yıl boyunca başarılı bir şekilde yönetti: 

'İzlanda, İskandinav tanrısına tapan yerleşimcilerin çoğunun dini olan pagan mı olmalı, yoksa Avrupa'nın baskısı altında Hıristiyan mı olmalı?'

1000 yılı civarında, iki dini grup arasında bir iç savaş tehdidi altında, ülkenin geleceğine karar vermek için bir reis atandı. İzlanda'nın bir bütün olarak Hristiyanlığa geçmesi gerektiğine  ancak paganların özel olarak ibadet etmesine izin verileceğine karar verdi.

1397'de İzlanda, Danimarka ve Norveç'in Kalmar Birliği'ne katılmasıyla Danimarka Krallığı'nın bir parçası oldu. 19. yüzyıla kadar, İzlanda halkı arasında Jón Sigurðsson liderliğindeki Avrupa çapında benzer hareketlerin yol açtığı güçlü bir milliyetçi duygu ortaya çıktı. 1843'te yeni bir parlamento toplandı ve 1874'te, adadaki ilk yerleşimden bin yıl sonra,  Danimarka İzlanda'ya bir anayasa ve iç yönetim verdi.

Birinci Dünya Savaşı, İzlanda'yı gıda kıtlığı ve düşen yaşam standartları endişesiyle izole etti, ancak ülkenin içişleri ve uluslararası ilişkiler üzerindeki yetkin kontrolü, Danimarka'nın onu 1918'de egemen bir devlet olarak tanımasını sağladı. İngilizlerin ve daha sonra ABD Ordusunun işgali İzlanda için harikalar yaratarak işsizliği azalttı, ekonomiyi canlandırdı  ve nihayetinde 17 Haziran 1944'te İzlanda Cumhuriyeti'nin ilanı gerçekleşti. Bu tarih bugün hala ülkedeki en önemli bayramdır.

Bugün, İzlanda'daki işsizlik oranı dünyadaki en düşük oranlardan biridir ve ekonomisi en hareketli ülkelerdendir.

Coğrafi Açıdan İzlanda

Coğrafi Açıdan İzlanda
azgezmis.com

İzlanda'nın 4800 kilometreyi aşan engebeli kıyı şeridi, kuzeyde Grönland Denizi, doğuda Norveç Denizi, güneyde ve batıda Atlantik Okyanusu ve onu Grönland'dan yaklaşık olarak 320 km ayıran Danimarka Boğazı ile birleşir.

Buzullar ve soğumuş lavlar, ülkenin toplam alanının yaklaşık onda birini kaplar. Buzullar, İzlanda'nın neredeyse en kuzey yarımadasına değen Kuzey Kutup Dairesi'ne olan yakınlığını hatırlatıyor. Ülkenin en büyüğü olan Vatnajökull'un (Vatna Buzulu) kapladığı alan, Avrupa kıtasındaki tüm buzulların kapladığı toplam alana eşittir.

1500 yılından bu yana, Dünya'nın toplam lav akışının yaklaşık üçte birinin İzlanda'daki volkanlardan döküldüğü tahmin edilmektedir.

İzlanda'nın İklimi

İzlanda'nın İklimi

İklim, ülkenin biri kutup diğeri tropikal kökenli iki zıt hava akımı arasındaki geniş sınırdaki konumundan etkilenir. İklim aynı zamanda iki okyanus akıntısının birleşmesinden de etkilenir: Ekvator yakınından gelen Gulf Stream ve Doğu Grönland Akıntısı.

Sıcaklık ve yağıştaki mevsimsel değişimler, büyük ölçüde Kuzey Atlantik'i geçen hava cephelerinin sonucudur. Sıcaklıklar ülke genelinde çok fazla değişiklik göstermez. Kar, kuzeybatıda yılda yaklaşık 100 gün, güneydoğuda yaklaşık 40 gün düşer.

İzlanda'nın Ekonomisi

İzlanda'nın Ekonomisi

İzlanda ekonomisi ağırlıklı olarak balıkçılığa ve çok çeşitli balık ürünlerinin üretimine dayanmaktadır ancak aynı zamanda imalat ve hizmetleri de içermektedir. İhracat, gayri safi milli hasılanın yaklaşık beşte ikisini oluşturmaktadır. İzlanda'nın küçük nüfusuna rağmen ekonomisi modern ve yaşam standardı diğer Avrupa ülkeleri ile aynı seviyede.

İzlanda'nın üretiminin çoğu özel ellerde. Devlet mülkiyeti, 1990'ların başından beri devlete ait işletmelerin artan özelleştirilmesi yoluyla azaldı. Devlet, elektrik üreten sistemlerin çoğunun mülkiyetini yerel yönetimlerle paylaşıyor ve mali krizin bir sonucu olarak 2008'de bankacılık sektörünün büyük bölümünün kontrolünü üstlendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İzlanda'nın Nüfusu

İzlanda'nın Nüfusu

İzlanda'nın nüfusu son derece homojendir. Buradaki etnik gruplar ve yoğunlukları şu şekilde:

  • %93 İzlandalı,

  • %7 diğer

Tarihçiler, yerleşimcilerin kesin kökenleri ve etnik yapıları konusunda farklı görüşlere sahipler, ancak bunların yüzde 60 ila 80'inin Norveç'ten gelen İskandinav kökenliler olduğunu düşünüyorlar.

İzlanda'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

İzlanda'da Kültürel ve Toplumsal Yaşam

Dil

Ülke genelinde kullanılan İzlandaca. Modern İzlandalılar, İzlanda destanlarını Eski İskandinav dilinde hala zorluk çekmeden okuyabilirler. Etnik ayrım yok denecek kadar azdır.

Din

Lütercilik, 16. yüzyılın ortalarından beri baskın din olmuştur. Nüfusun üçte ikisinden fazlası devlet destekli Evanjelik Lüteriyen kilisesine mensuptur. Ülke genelinde din özgürlüğü var.

Kültürel Hayat

İzlandalılar, küçük ve homojen bir nüfusun zengin ve çeşitli bir kültürel yaşam geliştirebileceğinin kanıtıdır. İzlandalılar genellikle çekingen ve özgüvenlidirler ve bazen yabancılara karşı temkinli olsalar da genellikle dost canlısı davranırlar.

Ülkede birçok ulusal ve yerel festival var. En büyüğü, ülkenin 1944'teki bağımsızlığını kutlayan Bağımsızlık Günü. 

Mutfak

İzlanda mutfağı, ülkenin balıkçılık endüstrisine odaklanır. Hakarl, buradaki en geleneksel yemektir. Morina, mezgit balığı , balina yağı ve fok eti mevcuttur. Diğer geleneksel yemekler arasında gravlax (tuz ve dereotu ile marine edilmiş somon), hangikjöt (kuzu füme) ve koyun bağırsaklarından yapılan yer alır.

İzlanda'da Gezilecek Yerler

İzlanda'da Gezilecek Yerler

İzlanda'ya gittiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden birkaçı şu şekilde:

  • Þingvellir

  • Hallgrímskirkja

  • Sun Voyager

  • Perlan

  • Gullfoss

  • Skógafoss

  • Blue Lagoon

  • Dyrhólaey

  • Kerid Crater

  • Seljalandsfoss

  • Svartifoss

  • Fjaðrárgljúfur

  • Geysir

  • Jökulsárlón

İzlanda'ya Nasıl Gidilir?

İzlanda'ya Nasıl Gidilir?

Türkiye'den İzlanda'ya gitmek için uçak seferlerini kullanmanız gerek. Şu anda Türkiye'den İzlanda'ya direkt uçuş bulunmasa da aktarmalı uçuşları değerlendirebilir ve pek çok Avrupa ülkesinden İzlanda'ya gidebilirsiniz.

İzlanda'ya giderken aktarma yapacağınız ülke için transit vize almanız gerektiğini unutmayın. Aynı zamanda Schengen ülkesi olan İzlanda’ya seyahatiniz için de vizeye ihtiyacınız var.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın