onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
IV. Murat'tan Sonra Tahta Kim Geçti?

IV. Murat'tan Sonra Tahta Kim Geçti?

Elif Ateş
23.08.2021 - 11:00

17. Osmanlı Padişahı olan IV. Murat 1612- 1640 arasında hüküm sürdü. Sultan I. Ahmed'in ve Kösem Sultan'ın oğludur. I. Ahmed'in ölümü üzerine tahta çıkan amcası I. Mustafa psikolojik rahatsızlıklarından ötürü tahttan geri indirildi. 11 yaşındayken tahta çıkan IV. Murat, 28 yıl Osmanlı Devlet'inde hüküm sürdü. Revan ve Bağdat fatihi olarak bilinir. Bağdat'ta Türk- Safevi ordusuna karşı verdiği mücadeleler ile adını tarihe yazdırdı. O dönemde çıkan isyanları bastırarak başarılı oldu. Peki IV. Murat'tan sonra tahta kim çıktı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Osmanlı Devleti'nin önemli padişahlarından biri olan IV. Murat, Osmanlı'nın en parlak padişahlarından biridir. Sadece başarılı ile değil getirdiği yasaklar ile de kendinden oldukça sık söz ettirdi. 1630 yıllarında İstanbul'da çıkan bir yangından dolayı bütün tütün ürünlerini yasakladı. Yangından sonra çıkan herhangi ayaklanmaya karşı İstanbul'da bütün kahve ve meyhaneleri kapatarak tütün kullanımını yasakladı. Yeniçerilerden veya askerlerden tütün kullananların ellerini kestiği bazılarını ise idam ettirdiği rivayet edilir. Ayrıca yatsıdan sonra fenerle dışarı çıkılmasını emretti. Yasaklara uymayanları ise öldürdü. IV. Murattan sonra tahta çıkan Sultan İbrahim ile ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

IV. MURAT'TAN SONRA TAHTA KİM ÇIKTI?

Osmanlı Devleti'nin 17.padişahı olan IV. Murat 1612-1640 yılları arasında yaşadı. Revan seferi sırasında hastalanan Osmanlı padişahı, kısa bir süre iyileşse de tekrar durumu ağırlaştı. Alkole bağımlılığından dolayı siroz olan IV. Murat 1640 yılında öldü. Ölmeden önce erkek kardeşlerinin hepsini öldürüp geriye sadece Sultan İbrahim'i sağ bıraktı. Her ne kadar Sultan İbrahim'i öldürmek istese de saraydakilerin bunu engellediği söylenir. 

IV. Murat'ın ölümünden sonra tahta çıkan Sultan İbrahim 1615-1648 yılları arasında yaşadı. Tüm hayatı korku içinde geçti. Şehzadelik dönemi boyunca sarayın kafes denilen bölümünde hayatını geçirdi. Yıllarca süren ölüm korkusundan kaynaklı akli dengesi bozulmuş bir şekilde tahta çıktı. Sultan İbrahim'in amber ve samur kürke düşkünlüğü herkes tarafından bilinmekteydi. Bu nedenden dolayı halktan samur kürk ve amber vergisi topladı. Aynı zamanda IV. Murat'ın aksine idare şekli ise daha serbestti. Bir süre sonra Sultan İbrahim harcamalarını abartarak mücevherlerle işlenmiş bir saltanat kayığı yaptırmak istedi. Padişah esnaftan ve devlet çalışanları da dahil herkesten ek vergi toplamaya başladı. Vergi vermeyenleri cezalandırma kararı aldı. Annesi Kösem Sultan, Sultan İbrahim'i uyardığı anda saraydan atılarak sürgüne gönderildi. 

1648 yılında ulema ve kapıkulu ocakları, Sultan İbrahim'in koyduğu vergilere karşı ayaklanarak Fatih Cami'ne geldiler. Sultan İbrahim'in yanında Tezkereci Ahmet Paşa'da savruk harcamalarına devam ediyordu. Tezkireci Ahmet Paşa'yı saklandığı yerde yakalayan isyancılar boğarak öldürdüler. Sarayın içine giren Kıyamcılar karşılarında Sultan İbrahim'i beklerken Kösem Sultan ile karşılaştılar. Valide Sultan her ne kadar Kıyamcılar ile anlaşmaya çalışsa da gücü İbrahim'i tahta tutmaya yetmedi. Üç gün süren isyan sonucunda tahta Sultan İbrahim'in oğlu IV. Mehmed çıktı. Sultan İbrahim ise boğdurularak öldürüldü.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
1
1
1
1
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın