onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'İstikrar Sağlayıp Reform Yapamazsak Bırakın 2023 Hedeflerini, Mevcut Kazanımları Koruyamayız'

'İstikrar Sağlayıp Reform Yapamazsak Bırakın 2023 Hedeflerini, Mevcut Kazanımları Koruyamayız'

ATKN
13.09.2015 - 18:34 Son Güncelleme: 13.09.2015 - 20:08

Son 13 yıldır ekonomik anlamda kazanımların tehdit altında olduğunu belirten Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 'Siyasi istikrarı sağlayıp reform yapamazsak bırakın 2023 hedeflerini biz mevcut kazanımları koruyamayız. Türkiye'nin küresel rekabette elinin güçlü olabilmesi için güçlü ve uzun soluklu bir hükümete ihtiyacı var' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Kanal 7'de katıldığı programda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti'nin 7 Haziran'da seçimlerden tek başına iktidar olarak çıkamamasıyla terör olaylarının artmasının ilişkilendirildiğine yönelik algının sorulması üzerine Şimşek, bu suçlamanın siyasi propaganda olduğunu ve hiçbir doğruluk payının olmadığını söyledi. 

Şimşek, iktidarları süresinde Kürt kökenli vatandaşların, hiçbir dönemde olmadığı kadar demokrasi, özgürlükler anlamında kazanımlar elde ettiğini vurguladı.

Şimşek, Türkiye'nin Irak ve Suriye gibi bir yapısı olmadığını belirleterek, şöyle devam etti:

'Rasyonel bir Kürt, pragmatik olarak olaya baktığında demokratik müreffeh bir Türkiye'de olmak Kürtlerin lehinedir. Çözüm süreci boşa gitti algısı yanlış bir algı. Bölge vatandaşlarımız, bu başkaldırıya destek vermiyorsa bütün baskılara, zulme rağmen bu konuda tavır koyuyorsa bu, vatandaşın süreci anladığını ve takdir ettiğini gösteriyor. Türkiye'nin gerçekten bu konuda samimi bir şekilde hak ve özgürlükler noktasında ilerlediğini gelecek vadettiğini gösteriyor. Bu Türkiye'nin önemli bir kazanımıdır.'   

'Türkiye'nin siyasi istikrara ihtiyacı var'

Türkiye'nin siyasi belirsizlik içeren bir dönemde bulunduğuna dikkati çeken Şimşek, 'AK Parti hükümetlerince yapısal reformlar yapılmayıp Türkiye'nin temelleri güçlendirilmeseydi bugün çok ciddi birtakım sorunlarla karşı karşıya kalabilirdik. Bütün bu kazanımlara rağmen Türkiye'nin içinden geçtiği süreç sıkıntılı bir süreç. Büyüme, potansiyelin altında, enflasyonda yukarı yönlü bir trend var ve maalesef kur anlamında çok ciddi bir lirada değer kaybı var. Bunda siyasi risk priminin payı çok büyüktür' şeklinde konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin bir an önce siyasi istikrara kavuşmaya ve reformların tekrar başlamasına ihtiyacı olduğunu ifade etti. 

Siyasi istikrarın ekonomi için önemine değinen Şimşek, 'Reformlar uzun vadede sonuç veriyor diye kaçınılıyor. Ancak reform yapıldığında beklentiler kanalıyla çok hızlı bir iyileşme oluyor. Bizim, dengeleri de toplumun değişik kesimlerinin ihtiyaçlarını da gözetip o ince dengeyi kollamamız lazım. Biz muhalefet gibi değiliz, çıkıp onlar gibi söyleme girersek yarın öbür gün kredibilite sorunuyla karşı karşıya kalacağız ama muhalefetin öyle bir derdi yok. Şu anda Türkiye'nin tek çıpası var. Siyasi istikrar yok, Avrupa Birliği yok, bir tek mali disiplin var. Bu da seçim hesaplarıyla heba edilirse, o zaman Türkiye ikiz açık problemiyle karşı karşıya kalacak' diye konuştu. 

Şimşek, 2002-2014 arasında yaşanan bütün olumsuz gelişmelerden en az şekilde etkilenmesinin temelinde siyasi istikrar ve reform olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

'Reform yapılmazsa Türkiye yata kalka gider ama o bizi bir yere götürmez. 90'lı yıllar bunu en güzel örnekleriyle doludur. Türkiye'de siyasi belirsizlik uzun süre devam ederse mali disiplin buna dayanamaz. Bu ortamda mali disiplini sürdüremeyiz. Anayasa hükmü çok açık, '17 Ekim'e kadar bütçeyi Meclis'e sunarsınız' diyor ama bu bütçenin de kadük kalacağı, Meclis'ten de geçmeyeceğini herkes biliyor. Bütçeyi şeklen yapacağız fakat bunu görüşecek bir Meclis yok. Bu sene Türkiye normal süreçte bütçesini yapamayacak. Yılın sonuna doğru artık kim sorumluysa bir geçici bütçe kanunu gönderecek. O kanun hızlı bir şekilde geçecek ve '2015 yılının bütçesinin belirli bir oranı ilk 6 ay, ilk 3 ay için uygulanır' diye bir bütçe kanunu geçecek. Sonra yeni gelen hükümet program yapacak ve Meclis'e sunacak. O öncelikleri üzerine yeni bir bütçe yapacak. Başbakanımızın net bir talimatı var, biz geçici bir hükümet gibi değil, normal bir hükümet gibi memleket sorunlarına eğileceğiz, o nedenle bütçeyi de şimdi o ciddiyetle hazırlayacağız ve zamanında göndereceğiz.'

'Ekonomik kazanımlar tehdit altında'

Şimşek, hukuk devleti, demokrasi hak ve özgürlükler anlamında en iyi referansın halen Avrupa Birliği olduğunu vurgulayarak, 'Mesele üye olup olmamak değil. Mesele Türkiye'nin yapısal dönüşümünün devam etmesi, kurumların güçlenmesi, kalitesinin artması ve uzun vadede ülkenin önünün açılmasıdır. İlave reformlar yapılması gerekli. Bu seçim döneminde, reformların ilk 100 günde önceliklendirileceğinin ortaya konulması lazım, bunun getireceği faydaların konuşulması lazım' ifadelerini kullandı.

Son 13 yıldır ekonomik anlamda kazanımların tehdit altında olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti:

'Siyasi istikrarı sağlayıp reform yapamazsak bırakın 2023 hedeflerini biz mevcut kazanımları koruyamayız. Türkiye'nin küresel rekabette elinin güçlü olabilmesi için güçlü ve uzun soluklu bir hükümete ihtiyacı var. Gelişmekte olan ülkeler sıkıntıda ve bu sıkıntılar azalmayacak. Amerikan Merkez Bankası eninde sonunda para politikasını normalleştirecek, faizi artıracak. Belki bu ay belki de yıl sonunda olacak ama bu önemli değil. Amerika kendi menfaatlerine göre o kararı verecek. Türkiye olarak kararın ne zaman verileceğinden bağımsız şekilde, o kararlara, şoklara karşı dayanıklılığımızı artırmamız lazım. Dayanıklılığı da konuşarak slogan atarak artıramayız. Sloganlar 5 kuruşa yaramıyor.'

AA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam