onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İstiklal Marşı Hangi Yıl Yazılmıştır?

İstiklal Marşı Hangi Yıl Yazılmıştır?

Elif Ateş
08.09.2021 - 12:36

Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin milli marşı olan İstiklal Marşı, bağımsızlık mücadelesinin sembolüdür. Marşın sözleri halkta milli duyguları uyandırmak amacıyla Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılmıştır. Türk ulusunun yurduna, hakka, dine ve özgürlüğüne olan bağımlılığı anlatılmıştır. Bu şiir 12 Mart 1921 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir. Bestesi ise iki yıl sonra Osman Zeki Güngör ve orkestrasyonu ise Edgar Manas tarafından yapılmıştır. Peki İstiklal Marşı hangi yılda yazılmıştır? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Mehmet Akif Ersoy, ulusal marşı yazdığı için milli şair unvanı ile anılır. Sadece İstiklal Marşı ile değil, vatan sevgisini anlattığı Bülbül ve Çanakkale Destanı gibi şiirleri ile de bilinmektedir. Ünlü eseri olan Safahat'ta 1911- 1933 yılları arası yazdığı şiirlerini topladı. Ancak birtek İstiklal Marşı'nın güftesini bu esere eklemedi. Ayrıca II. Meşrutiyet'ten sonra başyazarlığını yaptığı Sebilü'r- Reşad dergisi, Milli Mücadele yıllarında oldukça etkili oldu. Derginin sayıları Anadolu'da ve askerlerin arasında dağıtılıp, birçok kişi tarafından okunması sağlandı. Dergide ki yazıların etkisi o kadar yoğundu ki Rusya korktuğundan dolayı ülkede bu dergiyi yasakladı. İstiklal Marşı hakkında tüm merak edilenleri sizler için derledik...

İSTİKLAL MARŞI HANGİ YIL YAZILDI?

Kurtuluş Savaşı'nın başlarında Osmanlı döneminin eğitim bakanlığı olan Maarif Vekaleti, insanlara milli ruhu aşılamak amacıyla bir güfte yarışması düzenledi. Yarışmaya eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, İsak Ferrara, Hüseyin Suat Yalçın, Kemalettin Kamu, Muhittin Baha Pars gibi tanınmış yazarlarda katıldı. Bu yarışmaya toplam 724 şiir gönderildi. Maarif Vekili, özellikle Mehmet Akif'in önceden yazdığı şiirlerinden çok etkilenmişti. Yarışmaya katılması için ısrar ettiler ancak Mehmet Akif karşılığında para verecekleri için katılmamayı tercih etti. Yarışmada olan 724 şiir incelendi ve hiçbiri İstiklal Harbi'nin duygusunu yansıtmadığı için kabul edilmedi. 

Maarif Vekili olan Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif'e son bir davet mektubu göndererek fikrini değiştirmesini istedi. Bu mektuptan sonra Mehmet Akif 1921 yılında Türk ordusuna hitap ettiği bir şiir yazdı. Hamdullah Suphi Bey şiiri beğense de, bu şiirin ön cephede askerler arasında okunmasına karar verildi. Şiirde Kurtuluş Savaşı'na olan inançtan, Türk askerinin cesareti dile getirilmekteydi. Okunan şiir askerler tarafından oldukça beğenildi. İstiklal Marşı dönemin gazetelerinde 17 Şubat 1921 yılında yayımlandı.

Aralarında Mehmet Akif'in şiirinin bulunduğu yedi şiiri ön elemeyi geçti. Bu şiirler Mustafa Kemal'in başkanlığında Meclis oturumunda okundu. Hamdullah Suphi Bey, Mehmet Akif'in şiirini okuduğunda herkes tarafından oldukça beğenildi ve diğerlerinin okunmasına gerek kalmadı. İstiklal Marşı'nın güftesini en çok Kazım Karabekir eleştirmiş ve yarışmanın iptalini istemiştir. Ancak bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Yarışma ödülü olarak beş yüz lira alan Mehmet Akif Ersoy, bu ödülü Darülmesaiye bağışladı. Bu yer yoksul kadın ve çocuklarına iş öğretmek amacıyla kurulmuş, cepheye elbise diken bir kurumdur. Ayrıca Akif ünlü eseri olan Safahat'a bu şiiri koymamış ve marşın güftesini Türk milletine adamıştır. Ancak İstiklal Marşı'nın güftesi savaştan dolayı iki yıl sonra bestelenmiştir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın