İstanbul'un Elektriğine 1.8 Milyar Liralık Yatırım
Türkiye'de elektrik tüketiminin en fazla olduğu İstanbul'da arz güvenliğine katkı için 1,8 milyar liralık yatırım hayata geçirilecek. Türkiye'nin en büyük santralleri arasında yer alan İstanbul'daki Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) ait Ambarlı Termik Santrali'nin fuel-oile dayalı 3 ünitesi doğalgaz ve motorinle çalışan kombine çevrim santraline dönüştürülecek.
Ambarlı Fuel Oil 1-3-3 Ünitelerinin Çift Yakıtlı (Doğalgaz+Motorin) Kombine Çevrim Santralına Dönüştürülmesi ve Kapasite Artışı Projesi'nin ÇED Raporu nihai olarak kabul edildi.
Proje kapsamında, fuel-oile dayalı üretim yapan üniteler, çift yakıtlı bin 350 megavatlık kombine çevrim santraline dönüştürülecek.
Ambarlı Fuel-oil Santrali'nin 1. ve 2. üniteleri Şubat 1967’de, 3. ünite Ağustos 1970’de, 4. ve 5. üniteler Aralık 1970 ve Eylül 1971'de toplam 630 megavat kurulu kapasiteyle işletmeye alındı. Santral, kurulduğu zaman diliminde Türkiye’nin en büyük elektrik üretim tesisi olma özelliği taşıyordu. Tesis, 47 yıldır Türkiye'nin elektrik üretimine katkıda bulunuyor.
Santralin 4. ve 5. üniteleri, doğalgaza dönüşüm ve rehabilitasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından toplam 816 megavat kurulu güçle 21 Kasım 2013'te işletmeye alındı.
İşletme şartlarında yıllık 1 milyon ton fuel-oil tüketimiyle, 4,5 milyon megavatsaat üretim yapabilen santral, 1987'ye kadar (yüzde 60 ile yüzde 82 arası kapasite kullanımıyla) yoğun olarak kullanıldı. 1987 ile 1994 yılları arasında düşük kapasitelerde çalıştırılan santral, 1995'ten itibaren 2000’li yılların başına kadar tekrar yoğun olarak kullanıldı. Fuel-oil fiyatlarındaki artış, kombine çevrim santrallerine göre verim düşüklüğü, elektrik üretim maliyetlerinin yükselmesi ve 40 yıla yakındır kullanılması sebebiyle arızaların artması, santralin ekonomik ve güvenli olarak üretim yapmasını zorlaştırıyor.
Çevresel şartlara ve talep artışına yanıt verecek
Sıvı yakıtlarda kükürt oksit değerlerini sınırlayan düzenleme nedeniyle tesisin ekonomik olarak işletilmesi zora girdiğinden ünitelerin, doğalgaz yakıtlı kombine çevrim santraline dönüştürülerek veriminin artırılması ve ülke ekonomisine kazandırılması oldukça önem taşıyor. Ayrıca nüfus yoğunluğu gittikçe artan İstanbul ve çevresinde hava kirliliği değerlerini sağlama açısından, projenin yapacağı katkı projeye ayrı bir önem katıyor.
Aynı zamanda Marmara Bölgesi, ülkenin sanayisi en gelişmiş bölgesini oluşturuyor. Bölgede enerji talebi diğer tüm
bölgelere göre daha fazla ve talep artışı daha hızlı durumda. Son yıllarda bölge önemli bir turizm merkezi haline gelirken, İstanbul özellikle kongre turizmi ile çok büyük bir ilerleme sağladı. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda Marmara Bölgesi ve İstanbul için enerji güvenirliği çok önem kazandı.
Çevre kirliliğiyle ilgili sorunları ve bölgenin artan enerji talebini önemli ölçüde çözmek ve bunu yaparken mevcut imkanlardan da azami ölçüde yararlanmak için, Ambarlı Fuel-oil Santrali 1, 2 ve 3. ünitelerinde 1,8 milyar liraya mal olması öngörülen iyileştirme ve yenileme projesi uygulanacak.
Doğalgaza dönüştürülecek 1, 2 ve 3 numaralı ünitelerin nominal ihtiyacının saatte yaklaşık 270 bin metreküp olduğu ve dönüşümü yapılan 4 ve 5. üniteler de dikkate alındığında saatlik tüketim yaklaşık 750 bin metreküp olacak.
Yılda 700 bin ton fuel-oil kullanımı önlenecek
Santralde dönüşümden sonra yılda yaklaşık 1,7 milyar metreküp doğalgaz kullanılacak. Santralın 1, 2 ve 3. ünitelerinin yakıt dönüşümü tamamlandıktan sonra yılda 700 bin ton fuel-oil kullanımı önlenmiş olacak.
Yatırım süresi ihale süreci sonunda gerçekleşecek sözleşme imzasından itibaren 3 yıl olacak.
Projeyle bin 350 megavat kurulu güçle yılda 7 bin saat çalışma sonucu 9,5 milyon megavatsaat elektrik üretimine ulaşılması hedefleniyor.
Projenin toplam yatırım uygulama süresi ihale ve sözleşme imzasından itibaren 3 yıl olarak planlanıyor.
AA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!