İstanbul’da ‘Kızamık’ Vakaları Yoğunlaştı: “Okullar Açıldığında Kızamık Daha da Artacak”
İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkan Yardımcısı Dr. Çınla Nişli Kaya, kızamık vakalarının İstanbul Avrupa yakasının kuzey ve iç kesimlerinde yoğunlaştığını söyledi. Dr. Kaya, 2 yaş altında ölümcül seyredebilen kızamığı, en çok 9-18 ay çocuklarda gördüklerini, hastalığa aşısız yakalanan çocukların bundan 8-10 yıl sonra ölümcül olabilen beyin hastalığı SSPE'ye yakalanma riski taşıdığını, bu nedenle 'kızamık olup bağışıklansın' yaklaşımının tehlikeli olduğunu kaydetti.
Okullar açıldığında bulaşmanın da artacağını ve mevsimsel grip, rinovirüs gibi diğer hastalıklarla da karıştırılacağı için, kızamığın hızla yayılmasında kontrolün daha da zorlaşacağını vurgulayarak, eksik aşılı çocukların tatil döneminde kızamık aşılarının ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
Son birkaç yıla kadar çocukluk çağı aşılama başarısında yüzde 98'lik aşılama oranlarıyla Avrupa'da ilk sıralarda yer alan Türkiye, pandemide birinci basamak aşılama süreçlerinin kesintiye uğraması, yoğunlaşan göç dalgaları ve özellikle son birkaç yıldır artan aşı karşıtlığı ve kararsızlığının da etkisiyle, Dünya Sağlık Örgütü'nün son verilerinde "kızamık vaka sayısında" Avrupa birincisi oldu.
Kaya: "En çok 9-18 ay arası çocuklar görülüyor"
Kızamık açısından özellikle gebeler, bağışıklığı baskılanmış kişiler ve aşısız çocukların büyük bir tehlike altında olduğunu kaydeden Dr. Kaya, şunları söyledi:
Çocuğun kızamığı geçirip bağışık olması yönündeki yaklaşımın da son derece tehlikeli olduğuna işaret eden Dr. Kaya, özellikle 2 yaş altı çocukların kızamık geçirdikten sonra virüsün vücutta sessiz bir şekilde kalıcı hale gelerek yıllar sonra sakatlık ve hatta ölüme yol açabilen SSPE tablosuna yol açabildiğini söyleyerek şu bilgileri verdi:
Dr. Çınla Nişli Kaya, okullar açıldığında kızamık vakalarında çok daha yoğun bir artış yaşanacağına dikkat çekerek eksik aşılı ya da aşısız çocukların ailelerine seslendi ve aşılarını bir an önce yaptırmaları gerektiğini kaydetti.
Kızamık aşılarının çocukluk çağı aşı takviminde 12'nci ay ve 4'üncü yaşta yapıldığını belirten Dr. Kaya, son yıllarda vakalardaki artış eğilimi nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla 9'uncu ayda da bir aşı dozu eklendiğini belirterek şunları söyledi:
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
aldık ülkeye aşı karşıtı suri tavşan hırtları. ne olmasını bekliyorduk ki. 10 ar 20 şer doğurup doğurup ortaya atarlar. olan bizimkilere olur. neye dikkatli ... Devamını Gör
Aşı karşıtlığı ve mülteci istilası aynı yerde olursa Hindistan'a doğru evrilirsin.
ülkeye doldurulan mültecilere sokayım