onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İstanbul’un Kayıp Haritası

İstanbul’un Kayıp Haritası

ATKN
19.05.2015 - 10:57 Son Güncelleme: 19.05.2015 - 11:38
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İstanbul Emniyeti Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü’ne bağlı Kayıp Şahıslar Bürosu, son bir yılda yürüttüğü çalışma sonucunda İstanbul’un kayıp haritasını çıkardı. 2015 yılında 245 kadın evinden ‘aile içi şiddet’ nedeniyle, 211 kadın da evlenme amacıyla evden kaçtı.

Milliyet'ten Burcu Ünal'ın haberine göre; İlçe ilçe kayıp sayılarından kaybolanların cinsiyetine; kaybolanların kütüklerinden kaybolma nedenlerine kadar her türlü ayrıntıyı kayıt altına alan Büro, oluşturduğu veri tabanı sayesinde özellikle faili meçhullerde kurbanların ayakabı markasından dahi kimliğini tespit edebiliyor.

2 bin 658 kayıp başvurusu

Kayıp şahıslar veri tabanına göre, İstanbul’da 2015’in ilk 5 ayında 2 bin 658 kayıp başvurusu yapıldı. 1352’i erkek, 1323’ü kadın olan bu kayıp şahısların 2 bin 209’u bulundu. 5’inin faili meçhul cinayete kurban gittiği anlaşılan kayıplardan 449’u ise halen aranıyor. Kayıp vakalarının en çok görüldüğü ilçe 216 kayıp ile Bağcılar. Bağcılar’ı 157 kayıp ile Pendik, 140 kayıp ile esenler ile Esenyurt, 108 kayıp ile Fatih takip ediyor. En az kaybın görüldüğü ilçe ise Adalar. Adalar’da 2015’in ilk 5 ayında sadece 1 kayıp başvurusu yapıldı, o da kısa bir süre içerisinde bulundu. Adalar’ı 3 kayıp ile Çatalca, 15 kayıp ile Beşiktaş ve 30 kayıp ile Kadıköy takip ediyor.

Kaybolanların büyük bir çoğunluğu ilk 10 gün içerisinde bulunuyor. Büro yetkilileri, ilk 20 gün içerisinde bulunamayanlarda faili meçhul şüphesinin arttığını söylüyorlar. Kaybolanların büyük bölümünün kendi isteği ile ‘kaçan’lar olduğunu ortaya koyan veriler aile içi şiddetin korkutucu boyutunu da gözler önüne seriyor. Verilere göre 2015 yılında 245 kadın evinden ‘aile içi şiddet’ nedeniyle, 211 kadın da evlenme amacıyla evden kaçtı. Kayıp ihbarı yapılanlardan 6 kadın ise sığınma evinde bulundu. 102 kişinin psikolojik rahatsızlığı nedeniyle kaybolduğunu ortaya koyan verilere göre 85 kişi ise ‘borçları’ nedeniyle kayıplara karıştı. Polise yakınlarının kaybolduğunu söyleyenlerin 11’i ise kaybolduğunu zannettikleri yakınlarının cezaevinde olduğunu öğrendiler.

'Kayıp Alarmı' projesi

'Kayıp Alarmı' projesi

Verilere göre kaybolanların 24’ü Alzheimer hastası idi... Alzheimer hastaları, akli dengesi yerinde olmayanlar ile çocuklar ise artık klasik arama prosedürü ile aranmıyorlar.

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen “Kayıp Alarmı” projesi bu kişilerin bulunmasını hedefliyor. Alzheimer hastası yakınınız ya da çocuğunuz bir başka deyişle ‘gerçekten’ kaybolan ve kendilerini ifade edebilme yetisi olmayan kişiler için devreye sokulan proje kapsamında yakını kaybolan kişi polise müracaat ettiğinde kendisinden “Kayıp Alarmı” projesinin devreye sokulması için izin alınıyor. İzin alınınca kişinin kaybolduğu alanda tüm GSM operatörleri, kişinin fotoğrafı ile birlikte kaybolduğu bilgisini o ilçedeki tüm telefonlara mesaj olarak gönderiyor.

6 ay önce uygulamaya konulan proje İstanbul’da 5 defa uygulamaya konmuş ve 1 Alzheimer’lı bu sayede bulunmuş. Kayıp Şahıslar Bürosu yetkilileri, “Kayıp olan Alzheimer’lı evinin civarında bir büfenin önünde oturuyormuş. O sırada telefonuna proje kapsamında mesaj gelen bir vatandaş onu gördüğünde hemen polisi arayıp durumu bildirdi ve kayıp kişiyi bulduk. burada esas olan polise hızla müracaat edilmesi ki kişi fazla uzaklaşmadan orada bulunabilsin” diyor.

Yetkililerin bir de uyarısı var: “Ailenin talebi bu projeyi devreye sokmak için yeterli değil. Kişi borçları olduğu için ya da aile içi şiddet gördüğü için de kaçmış olabilir. Bu kişiyi bu proje ile bulmamız kişinin güvenliği için uygun değil. Kaybolduğunun bilincinde olmayan ya da yolunu bulacak akli yetisi bulunmayanlar için projeyi devreye sokuyoruz.”

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam