onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İsmail Cem'i Kaybedeli 7 Yıl Oldu

İsmail Cem'i Kaybedeli 7 Yıl Oldu

Onedio Medya
24.01.2014 - 12:17 Son Güncelleme: 24.01.2014 - 17:36
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

İsmail Cem'i Kaybedeli 7 Yıl Oldu

İsmail Cem, Türkiye'nin bir dönemine damga vuran siyasetçilerden... Sıcak çatışmanın eşiğine gelinen Yunanistan ile yumuşama dönemini başlatan, Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerinin düzeltilmesinin temellerini atan Dışişleri Bakanı... Türkiye'nin en fırtınalı günlerinde uzun süre dış politikanın kaptanlığını yapan İsmail Cem, 7 yıl önce bugün hayata gözlerini yumdu.

Gazeteci kökenli olan, çeşitli gazetelerde köşe yazarlığı ve yazı işleri müdürlüğü yapan İsmail Cem'in Türkiye kamuoyunda isminin daha çok anılmaya başlaması, TRT Genel Müdürlüğü'ne atanmasıyla gerçekleşti. 14 Şubat 1974’te TRT'ye Genel Müdür olarak atanan Cem, kurumda yaptığı yenilikler ile dikkat çekti.

En çok tartışıldığı konu yaptığı atamalar oldu. Özellikle muhalefet partilerinin tepkisini çekti.

Cem, tepkilerle mücadele ederken hükümet değişti. Ve İsmail Cem'in bir yılı biraz aşan TRT Genel Müdürlüğü görevi 16 Mayıs 1975'te sona erdi.

TRT'de Cem’in genel müdürlüğü sırasında haftada 20 saat olan televizyon yayını 50 saate yükseldi. İzleyici sayısı da 10 milyondan 20 milyona ulaştı.

TÜRKİYE'DE 'YENİ SOL' SÖYLEMİNİN ÖNCÜSÜ

Cem'in aktif siyasete başladığı dönem, tüm dünyada da sosyal demokrasinin yeniden tarif edildiği dönem oldu. Siyaset hayatına SHP'de başlayan İsmail Cem, 1987 ve 1991 seçimlerinde SHP'nin İstanbul Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Türkiye'de Deniz Baykal'la birlikte 'yeni sol' söyleminin öncüleri arasında yer alan Cem, 'Anadolu solu' kavramının teorisyeni olarak anıldı.

Cem, 12 Eylül darbesiyle kapatılan CHP'nin, 1992 yılında yeniden açılmasında da önemli rol oynadı.

DEMİREL'E KARŞI CUMHURBAŞKANI ADAYI

Turgut Özal'ın beklenmedik ölümünün ardından TBMM'de yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerinde Süleyman Demirel'in karşısına CHP'nin 'Cumhurbaşkanı adayı' olarak çıkanlar arasında da İsmail Cem vardı. Nisan 1993'teki seçimlerde diğer adaylar ise Kamran İnan ve Lütfi Doğan oldu.

İLK BAKANLIK GÖREVİ: KÜLTÜR BAKANLIĞI

İsmail Cem, Tansu Çiller'in Başbakan olduğu koalisyon hükümetinde Kültür Bakanlığı görevini üstlendi.

Kültür Bakanlığı sonrasında beklenmedik bir kararla CHP'den ayrılıp DSP'ye geçen Cem, DSP döneminde dış politikayla daha yakından ilgilenmeye başladı. Bu dönemde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde Sosyalist Grubu Başkanvekilliği’ne seçildi. Cem, AKPM ve BAB Asamblesi Türk Parlamenter Grubu Başkanlığı’nı da yürüttü.

VE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI...

İsmail Cem, 30 Haziran 1997 yılında, 57. hükümetin Dışişleri Bakanlığı görevine getirildi. Cem'in yaklaşık beş yıl süren Dışişleri Bakanlığı dönemi, Türkiye ile Yunanistan'ın sıcak çatışmanın eşiğine geldiği, Kardak krizinin hemen sonrasına rastlayan bu dönemdi. Bakanlığının önceliğini 'komşularla iyi ilişkiler' olarak belirleyen Cem, özellikle dönemin Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’yla kurduğu samimi diyalogla Türk-Yunan yakınlaşmasında etkin rol oynadı, iki komşu ülkeyi birbirine yakınlaştırdı.

'YILIN DEVLET ADAMI...'

İsmail Cem'in dışişleri bakanlığı döneminde başta Yunanistan, Türkiye'nin tüm komşuları ile başlattığı 'iyi ilişkiler' politikası sonuç da verdi. Cem ve Papandreu, 2000 yılında dünyada 'yılın devlet adamı' ödülüne layık görüldüler.

AB'YE 'ADAY ÜLKE' OLDUK...

Cem dönemi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki yakınlaşmada da kilit dönemlerden biri olarak tarihe geçti. Türkiye, İsmail Cem'in Dışişleri Bakanlığı'nda resmen 'AB'ye aday ülke' konumuna erişti.

YTP DÖNEMİ...

Cem'in 1997'de başladığı Dışişleri Bakanlığı, 56. ve 57. hükümetler döneminde de sürdü. Cem, 11 Temmuz 2002'de hem bakanlık görevinden, hem de partisi DSP'den ayrıldı.

Yeni Türkiye Partisi'nin kurucuları arasında yer alan Cem, partinin genel başkanlığını da üstlendi. YTP, Deniz Baykal'ın çağrısıyla 2004 yılının ekim ayında resmen CHP'ye katılma kararı aldı. Bu da, İsmail Cem'in de yeniden CHP'ye dönüşü anlamına geliyordu. Cem, CHP’nin 24 Ocak 2005’te yapılan 13. olağanüstü kurultayında Parti Meclisi üyeliğine seçildi. Bu görevi dışında Bilim ve Kültür Platformu Başkanı ve genel başkan başdanışmanı olarak görev yaptı.

İsmail Cem, uzun süren bir kanser tedavisinin ardından 15 Aralık 2006 tarihinde akciğer enfeksiyonu teşhisiyle İstanbul Cerrahi Hastanesi’ne yatırıldı,24 Ocak 2007'de vefat etti.

Türkiye’de basın ve siyaset alanındaki başarıları kadar örnek kişiliğiyle de takdir toplayan İsmail Cem, İngilizce ve Fransızca biliyordu.

Hürriyet

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/256...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam