İş Arama Sürecinde Yardımınıza Koşacak Birbirinden Etkili 19 Tavsiye
Hayalinizdeki işi bulmanıza yardımcı olacak ipuçlarına birlikte göz atalım...
1. Tavsiye mektubu almalısınız.
2. Potansiyel işverenlerinizle çevrimiçi ortamlarda bağlantı kurmalısınız.
İş ararken, potansiyel işverenlerinizle Facebook sayfalarını 'beğenerek' ve onları Twitter, Instagram ve özellikle LinkedIn'de takip ederek çevrimiçi olarak bağlantı kurmak önemlidir.
3. Sektörünüzle ilgili etkinliklere katılabilirsiniz.
Sektörünüzü ilgilendiren konulardaki etkinliklere katılarak birçok kişiyle tanışabilir ve kendinize bir çevre edinebilirsiniz. Bu etkinliklerde tanıştığınız insanlar gelecekteki çalışma arkadaşlarınız bile olabilirler.
4. İş ararken çevrimiçi platformlardan da yararlanabilirsiniz.
Dijitalleşen dünyada artık iş başvuruları da çoğunlukla çevrimiçi yapılıyor. Kendinize bir profil oluşturup öz geçmişinizi paylaşabileceğiniz platformlara katılabilirsiniz. İşverenler, çoğunlukla iş ilanlarını buralarda paylaşır ve potansiyel çalışanların öz geçmişlerini inceleyerek onlar iş teklif edebilirler.
5. Araştırma yapmalısınız.
Central Michigan Üniversitesi'nde kariyer hizmetleri ve işveren ilişkileri müdür yardımcısı olan Rob VanDorin bu konuyla ilgili 'Araştırmanızı yapın. Başvuru yapmadan önce başvuracağınız her şirket hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu size mülakatlara nasıl hazırlanmanız gerektiğiniz de gösterecektir.' diyor.
6. İletişim yeteneklerinizi geliştirmelisiniz.
İletişim becerileriniz işe girme şansınızı artırabilir veya azaltabilir. Hem sözlü hem de yazılı olarak etkili bir şekilde iletişim kurabildiğinizde işverenler üzerinde olumlu bir etki bırakabilirsiniz. Bu konuda iyi değilseniz bilginizi artıracak ve mevcut yeteneklerinizi geliştirecek kurslara yatırım yapmanız önemlidir.
7. Sosyal medyayı sektörünüz hakkında bilgi edinmek için kullanmalısınız.
Sektörünüzle ilgili bilgi sahibi olmak ve tecrübeli kişileri tanımak için sosyal güçlü bir araçtır. Bu nedenle, şirketlerin sosyal medya hesaplarını takip ederek ve gönderilerini beğenerek, sektör haberlerinden ve uygun iş ilanlarından haberdar olabilirsiniz.
8. Tanıştığınız herkesi potansiyel işveren olarak görmelisiniz.
Lewis-Clark Eyalet Koleji'nde kariyer ve danışmanlık hizmetleri direktörü olan Debra Lybyer, iş arayışınızda çevre oluşturma konusunda harika tavsiyelerde bulunuyor ve tanıştığınız herkese potansiyel bir işveren olarak davranmanız gerektiğini söylüyor. Bu, önünüze çıkabilecek fırsatları daha iyi görebilmenize ve bunlardan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca, herkese birer işveren gibi davrandığınızda çok daha profesyonel görünürsünüz.
9. Kendinizi net bir şekilde tanıtmalısınız.
İş ararken kendinizi doğru tanıtmak çok önemlidir. Bu nedenle, öz geçmişinizde ve mülakatlarda tecrübelerinizi ve sahip olduğunuz yetenekleri net bir şekilde açıklamalı ve başvurduğunuz şirkete katabileceklerinizi belirtmelisiniz.
10. Her zaman hazırlıklı olmalısınız.
Yeni bir iş bulmaya çalışırken hazırlık olmazsa olmazdır. Her an bir iş görüşmesine gidecek gibi hazır olmalı ve size sorulabilecek sorulara yanıtlar bulmalısınız. Ayrıca, her zaman yanınızda kartvizit taşımayı deneyebilirsiniz. Ne zaman önünüze bir fırsat çıkacağını bilemezsiniz.
11. Kendinize güvenmelisiniz.
İş arama süreciniz boyunca kendinize güvenmelisiniz. Başvurmak istediğiniz ama yeterince iyi olmadığınızı düşündüğünüz tüm işlere başvurmalı ve kendinize güveninizi artırmalısınız. Mülakatlarda öz güvenli olduğunuzu göstermeli ve yeteneklerinizi etkili bir şekilde belirtmelisiniz.
12. Başvurduğunuz işlerdeki gelişmeleri takip etmelisiniz.
Bir işe başvurduktan sonra sadece size geri dönmelerini beklemek yerine bir miktar ısrarcı olmanız gerekir. Otterbein Üniversitesi'nde kariyer ve mesleki gelişim merkezinin yöneticisi olan Ryan Brechbill, bir iş başvurusunun sonucu hakkında başvurudan yaklaşık 7-10 gün sonra bir e-posta veya telefon görüşmesi ile bilgi almanın uygun olduğunu söylüyor. Bu, adayın işe olan ilgisini gösterir.
13. Gönüllü olabilir veya staj yapabilirsiniz.
Çalışacağınız alanda yeterince tecrübeniz olmadığını düşünüyorsanız gönüllü işler yapabilir veya staj imkânlarına göz atabilirsiniz. Bu tecrübeleri öz geçmişinize ekleyebilirsiniz. Staj ve gönüllülük işleri, iş dünyasına ilk adımı atmanızı sağlayacaktır.
14. Motivasyonunuzu yitirmemelisiniz.
İş ararken motivasyonu kaybetmek kolaydır. Birçok işe başvurup red almak sinirlerinizi yıpratabilir. Ancak, iş aramaya devam etmek ve umudunuzu ve coşkunuzu kaybetmemek önemlidir.
15. LinkedIn'i kullanabilirsiniz.
Yukarıda iş ararken çevrimiçi platformların öneminden bahsetmiştik. LinkedIn bu platformların en bilinenlerinden biri ve birçok ülkede kullanılıyor. Bu platformu kullanarak hem iş başvurusunda bulunabilir hem de çalıştığınız alandaki insanlarla iletişime geçebilirsiniz.
16. Sizi mutlu edebilecek alanı bulmalısınız.
Yüksek bir maaş peşinde koşmaktansa sizi neyin mutlu ettiğini bulmak önemlidir. Para gerçekten önemli bir faktör olsa da mutlu olmadığınız bir işte çalıştığınızda bir süre sonra o işte çalışmaya devam etmek istemeyebilirsiniz. Yeniden iş arama sürecine girmek yerine sürekli yapmak isteyeceğiniz bir iş bulmaya odaklanmanız daha iyi olabilir.
17. İyimser olmalısınız.
Ne yazık ki, iş arama sürecinizde reddedilmeler ve aksaklıklarla karşılaşma olasılığınız yüksektir. Ancak bunun sizi hayal kırıklığına uğratmasına izin vermemelisiniz. İyimser olmalı ve kendinize uygun olan işi bulacağınıza olan inancınızı hiçbir zaman yitirmemelisiniz.
18. Belirli bir alana odaklanmalısınız.
Çok çeşitli çalışma alanları bulunuyor ve iş aramaya yeni başladıysanız bu seçenekler arasında kafanız karışabilir. Bu yüzden, iş aramaya başlamadan önce ilginizi çeken alanları araştırmalı ve size en uygun olan bir veya iki alandaki ilanlara göz atmalısınız.
19. Düzenli olarak iş ilanlarını kontrol etmelisiniz.
İş ararken birkaç ilana başvurup bunlardan cevap almayı beklemek yerine sürekli olarak yen fırsatlara göz atmalısınız. İş bulmada süreklilik oldukça önemlidir. Ayrıca, öz geçmişinizi hazırlarken tüm ayrıntılara dikkat etmelisiniz.
Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorum Yazın