İnternetten Adam Topluyorlar: Ukrayna'da Savaşa Devam Eden Rusya İnternet Reklamı Vererek Asker Arıyor
İnternetten Adam Topluyorlar: Ukrayna'da Savaşa Devam Eden Rusya İnternet Reklamı Vererek Asker Arıyor
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ukrayna'da devam eden savaş 18. ayını geride bıraktı. Geçtiğimiz Şubat ayından beri devam eden Rus saldırılarında pek çok Ukraynalı sivil hayatını kaybetti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Çatışmalar halen devam ederken Rus ordusunun Kazakistan'da yaşayan insanları hedef alan internet reklamları vermesi gündeme geldi.
Reklamlarda Kazak internet kullanıcıları Rus ordusuna katılmaya davet ediliyor. Sözleşmeli asker olarak katılmayı kabul edenlere tek seferlik 495 bin ruble (yaklaşık 140 bin TL) ödeme ve aylık 190 bin ruble (yaklaşık 53 bin TL) maaş teklif ediliyor.
Ordunun verdiği reklam görselinde Rus ve Kazak bayraklarının yan yana resmedildiği ve "omuza omuza" sloganı kullanıldığı dikkat çekiyor.
Reuters'ta yer alan habere göre reklam, Rusya'nın en doğusundaki bölgelerden biri olan Sakhalin'deki yerel hükümete bağlı bir kuruluşun internet sitesine yönlendirilmiş durumda.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Orta Asya ülkelerinde yaşayan çok sayıda vatandaş, Rus ordusuna ve paralı asker grubu Wagner'in saflarında savaşmak için Ukrayna'ya gidiyor.
Bu kişilerin çoğunluğu Rusya'ya çalışmak için gittikten sonra askere yazılma kararı alan Özbek, Tacik ve Kırgız göçmen işçilerden oluşuyor.
Ancak Kazak halkının bu reklamlara ne kadar itibar ettiği tartışılır. Çünkü para karşılığı yurt dışındaki askeri çatışmalara katılmak Kazakistan yasalarına göre suç sayılıyor.
Kırgızistan'da bir kişi geçen mayısta Luhansk'taki Rus askeri güçlerine katıldığı iddiasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı da cezaevinde bulunan Kırgız adama vatandaşlık vermeyi düşündüklerini söylemişti.
Orta Asya ülkelerinden çok sayıda kişi Rusya'da göçmen işçi olarak çalışsa da bunların içindeki Kazakistan vatandaşı sayısının görece düşük olduğu düşünüldüğünde Kazakların bu reklamlardaki teklifleri kabul etme ihtimali oldukça düşük.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın