İnternet Ansiklopedisine Erişim Engelinde Son Durum: Wikipedia'nın İtirazına Mahkemeden Ret
29 Nisan günü 'Özgür Ansiklopedi' sloganını kullanan ve kişilerin katkısı ile ortaklaşa birçok dilde hazırlanan Wikipedia'ya, Türkiye'den erişim engellendi. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından yapılan açıklamada 'idari tedbir uygulanmaktadır' denildi. Getirilen engele, ‘Türkiye’yi terör örgütleriyle aynı zeminde gösteren ifadelerin bulunması’ gerekçe gösterildi. BTK Başkanı Sayan, yaptığı açıklamada Wikipedia’nın yargı kararı uygulanmadan açılmasının mümkün olmadığını söyledi.
Sitenin bağlı olduğu vakıftan ilk resmi hamle önceki gün geldi ve idari tedbir karar sonrasında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz edildi. Ancak mahkeme, Wikipedia'nın erişim engellenmesi kararına yaptığı itirazı reddetti.
Dünyanın en büyük internet ansiklopedisine erişim engeli, Türkiye'nin önemli gündem maddelerinden biri olmayı sürdürüyor. Beş gündür, yani erişim engelinden bu yana yaşanan önemli gelişmeleri derledik...
Son gelişme: Wikipedia sitesinin bağlı bulunduğu Wikimedia adlı vakfın, Wikipedia'ya erişim engellenmesi kararına yaptığı itiraz reddedildi.
Neler olmuştu?
Erişim engeli ilk olarak Turkey Blocks tarafından duyurulmuştu.
Turkey Blocks ayrıca BTK kararını paylaştı.
BTK'nın "Site Bilgileri Sorgulama" sayfasında karşılaşılan sonuç ise şöyleydi 👇
E-Devlet sorgulamasında ise “An itibari ile mahkeme kararıyla konulmuş bir erişim engeli bulunmamaktadır” denildi.
BTK'nın açıklamasından mahkeme kararı olmaksızın “idari tedbir” konulduğu anlaşılmıştı.
'5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum'nın 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.'
Turkey Blocks'tan Alp Toker: "Daha önce, mahkeme kararıyla sayfalar tek tek engellenebiliyordu"
Gerekçe: "Türkiye'yi terörle aynı düzlemde gösteren içerikler"
Hürriyet'in haberine göre, Wikipedia'ya erişim engelinin sebebi 'Türkiye'yi terörle aynı zeminde gösteren içerikler' tespit edilmesi. Haberde internetin önemli bilgi kaynağı Wikipedia ile bir süredir yazışmaların sürdüğü belirtildi.
Habertürksite yetkilileriyle yazışmaların yapılmasının ardından, söz konusu içeriklerin kaldırılmaması üzerine erişim engeli geldiğini aktardı.
NTV'nin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan aldığı bilgiye göre ise hükümet Wikipedia'dan dört talepte bulundu:
Wikipedia'nın ülke içerisinde temsilcilik açması,
Uluslararası hukuka uygun davranması,
Mahkeme kararlarının uygulanması,
Türkiye'ye yapılan karartma operasyonlarının bir parçası olmaması.
Bu dört talebin yerine getirilmesi ve içeriklerin kaldırılması durumunda sitenin yeniden erişime açılacağı belirtildi.
Sitenin bağlı olduğu 'Wikimedia Vakfı'dan ilk resmi hamle geldi. Vakıf, idari tedbir kararından sonrasında Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından alınan karara itiraz etti.
Wikimedia Vakfı'ndan yapılan açıklamada "Bilginin temel bir insan hakkı olduğuna inanıyor ve Türk hükümetinden bu engellemeyi kaldırmasını talep ediyoruz” denildi.
Öte yandan İBB, Wikipedia kurucusu Jimmy Wales'in "World Cities EXPO" davetli listesinden çıkartıldığını ve kararın kendisine iletildiğini duyurdu..
BTK Başkanı birkaç sayfa için Wikipedia'nın kapanmasına üzüldüğünü belirtti ve ekledi: "Kimse 'ben Türk mahkemelerini tanımam' deme hakkına sahip değil"
Güne erişim engeli haberiyle uyanan sosyal medya kullanıcılarından konuya ilişkin tepkiler gelmişti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
1984'ü yeni bitirdim resmen spoiler yedim kitaptan ya
Hani sorun değil bi VPN'e bakar da sen kimsin de daha gerekçesinin kanıtını gösteremeden erişim engeli koyuyorsun. Saçmalığın doruklarındayız.
az daha secimi kaybediyorlardı birdaha bu riske girmemek icin daha fazla cahil yetistirmek istiyolar 😉