Görüş Bildir
Haberler
İngiltere'deki Göçmenler Türkiye'ye mi Gönderilecek? Dışişleri'nden O İddiaya Yanıt

İngiltere'deki Göçmenler Türkiye'ye mi Gönderilecek? Dışişleri'nden O İddiaya Yanıt

İngiltere'de başbakanlık için yarışan Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın ülkeye yasa dışı yollarla giren göçmenleri Ruanda'ya sınır dışı etme programına Türkiye'yi de dahil etmek istediği iddia edilmişti. O iddialara Dışişleri Bakanlığı'ndan yanıt geldi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'ın, İngiltere'nin Ruanda ile yaptığı sığınmacı anlaşmasının bir benzerini Türkiye ile de yapmayı talep edeceği yönündeki haberlere ilişkin 'Tüm ülkeleri, göç konusunda uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve eşit sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz.' açıklamasını yaptı.

"İddiaların asılsız olmasını ümit ediyoruz"

"İddiaların asılsız olmasını ümit ediyoruz"

Bilgiç, 'Sayın Truss'a atfen basında yer alan bu iddiaların asılsız olmasını ümit ediyoruz.' ifadelerini kullandı.

Sekiz yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye'nin üçüncü ülkelerin talebi üzerine daha fazla yük alması, bunun da ötesinde iltica hakkı konusundaki uluslararası düzenlemelerle bağdaşmayan bir yaklaşımın içinde yer almasının söz konusu olmadığını belirten Bilgiç şunları kaydetti:

'Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır. Kaldı ki, bu tutumumuzu, geçtiğimiz yıl Afgan sığınmacılar konusunda çıkan benzer haberlerin ardından da kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu çerçevede, tüm ülkeleri, göç konusunda uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve eşit sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz.'

İddiayı dile getiren The Times haberinin detayları için 👇

İngiltere ve Ruanda arasında sığınmacı anlaşması

İngiltere ve Ruanda arasında sığınmacı anlaşması

İngiltere'ye yasa dışı yollarla ulaşan göçmen ve sığınmacıların Ruanda'ya gönderilmesi için 14 Nisan'da iki ülke arasında Göç ve Ekonomik Kalkınma Ortaklığı anlaşması imzalanmıştı. 

Anlaşmaya insan hakları kuruluşları ve birçok siyasi tepki göstermişti.

13 Haziran'da Temyiz Mahkemesi, yargıçlar, göçmen ve sığınmacıları Ruanda'ya götürecek ilk uçuşun yapılabileceğine hükmetmişti. 

Bireysel başvuruları da reddedilen sığınmacıların avukatları, uçağın kalkmasına saatler kala AİHM'e başvuru yapmıştı.

Sığınmacıları Ruanda'ya taşıyacak ilk uçak kalkıştan hemen önce AİHM'in itirazıyla boşaltılmış, İngiliz hükümeti hayal kırıklığı yaşarken planı protesto eden kesimler kararı memnuniyetle karşılamıştı.

AA, Euronews ve Sözcü

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
111
30
15
7
3
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

Bizim gibi kerizi nerde bulacaklar. Gonderirler tabi. İktidara bir kac milyar pound attin mi nasil olsa halkindan ses cikmiyor.

Enkidu An

Demekki doğruymuş.

Bo Jack

İngiltere'nin çöpünü alan mültecisini de alır.