onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İlk Kez Lens Kullanacaklar Buraya: Kullanımı Zor mu, Nelere Dikkat Edilmeli?

İlk Kez Lens Kullanacaklar Buraya: Kullanımı Zor mu, Nelere Dikkat Edilmeli?

Rinascita
19.10.2022 - 12:57 Son Güncelleme: 19.10.2022 - 13:03

Günümüzde kontakt lens ve renkli lens kullanan kişi sayısı hayli fazla. Hatta gün geçtikçe lens kullanımı daha da artıyor ve yaygınlaşıyor. Diğer yandan da lens kullanım süreci büyük bir titizlik gerektirdiğinden ilk kez lens kullanacak olanlar veya lens kullanmayı planlayanlar bu durumdan endişe duyabiliyor. Solüsyonundan kutusuna, takma şekillerinden el temizliğine kadar pek çok detay lens kullanım sürecine dahil oluyor. İlk kez lens kullanacak olanlar ve lens kullanmak isteyenler için bilinmesi gereken durumları listeledik.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kontakt lensler için yapılan muayeneler gözlük muayenesinden oldukça farklı ve karmaşık

Kontakt lensler için yapılan muayeneler gözlük muayenesinden oldukça farklı ve karmaşık

Gözlük kullananların da yakından bildiği gibi rutin kontrollerde görme alanının ölçümü, göz tansiyonunun ölçümü gibi işlemler bulunuyor. Burada kullanılan yüksek teknolojik cihazlarla miyop, hipermetrop ve astigmat gibi göz rahatsızlıklarının dereceleri görülebiliyor. 

Göz muayenelerine ilişkin bu standart kontrollere ek olarak lens kullanmak isteyenler için hekimler tarafından ekstra kontroller de sunuluyor. Görme keskinliğinin ölçümü, gözün ön ve arka tabakalarının muayene edilmesi, kırma kusurunun ölçümü ve kornea tabakasının yapısal özellikleri çeşitli cihazlar yardımı ile inceleniyor. 

Hatta muayene sırasında hastaya lens takıp klinik bulgularını gözlemleyen hekimler de var. Dolayısıyla kontakt lens kullanımına ilişkin muayene süreci son derece karmaşık ve bir o kadar da profesyonel ilerliyor.

Lens kullanmak için ön hazırlık yapmak gerekebilir

Lens kullanmak için ön hazırlık yapmak gerekebilir

Lens kullanmak gerçekten ciddi bir iş. Dolayısıyla öncesinde bir ön hazırlık gerekebiliyor. Özellikle ilk kez lens kullanacak olanların süreci daha kolay hale getirmek adına bazı kişisel bakımlara dikkat etmesi önem kazanıyor. 

Uzun tırnaklarla ve makyajla lens takıp çıkarmak gerçekten zor. Bu nedenle lens takmaya başladığınızda tırnaklarınızın kısa, yumuşak ve pürüzsüz olmasına dikkat edebilirsiniz. Tırnaklarınızın lensin yüzeyini aşındırma, lensi yırtma gibi durumlara yol açabileceğini unutmamanız önemli.

Peki lens kullanırken makyaj nasıl yapılır? Aslında bunun hekimler tarafından belirtilen bazı kıstasları var. Makyaj yapacağınız zaman önce lensi takmanız gerekiyor. Makyajı sileceğiniz zaman ise öncelikli olarak lensi gözünüzden çıkarmanız önemli. Aksi takdirde makyaj kalıntıları lensinize bulaşabileceği gibi alerjik durumlarla karşılaşma ihtimaliniz de bulunuyor. Özellikle makyaj artıklarının lens yüzeyine yapışması lensin tekrar kullanılamaz hale gelmesine yol açabiliyor.

Solüsyon ve lens kutusunun hayatınızın bir parçası olacağını unutmayın

Solüsyon ve lens kutusunun hayatınızın bir parçası olacağını unutmayın

Lens kullanan herkesin ağzından lens suyu, lens kutusu gibi kavramlar duyarız. Bunlar lens kullanım sürecinin olmazsa olmazları. Lens suyu veya lens solüsyonu, lensin yüzeyinde yer alan zararlı organizmaları temizliyor. Lenslerin bakımını yapabilen tek ürün olması da kullanımının ne derece elzem olduğunu gösteriyor. Lensin takılmadığı süreç boyunca lens suyunun içerisinde bekletilmesi gerekiyor. Böylece lens taze ve yumuşak yapısını kaybetmiyor ve göz yapısı ile kullanım süresi boyunca tam olarak uyum sağlıyor.

Lens kutusuna gelince; elbette lensi bir suyun içerisinde bekletmek için kaba ihtiyacımız var. Lens kutusu da bu aşamada devreye giriyor. Genellikle lens solüsyonlarının içerisinden çıkan lens kutuları, her göz için olan lensi uygun kutuya koymayı sağlıyor. Kutunun iki gözü için iki ayrı kapak bulunuyor. Kapakların birinde de karıştırmamak adına sağı veya solu temsil eden işaretler bulunuyor. İki kapağın renkleri de ayrımı kolay yapabilmek adına genellikle farklı oluyor. 

Özellikle iki gözünün miyop, hipermetrop veya astigmat dereceleri birbirinden farklı olan bireylerde lens kutusunda bazı göstergelerin bulunması oldukça önemli.

Doğru lensi bulana kadar biraz zaman geçebilir

Piyasada birçok lens markası var. Hepsi aynı amaç için kullanılsa da çoğu farklı avantajlar vadediyor. Dolayısıyla ilk kez lens kullanacak olanlar onlarca farklı avantaja sahip olan markalar arasından seçim yapmakta zorlanabiliyor. Bu aşamada öncelikli olarak muayeneye gittiğiniz hekimin görüşlerini almanız önemli. 

Muhtemelen hekiminiz de ilgili lensi bir süre kullanmanızı; herhangi bir sorun yaratıp yaratmadığına ilişkin kontrolde bulunmak için yeniden muayeneye gelmenizi ister. Lensi ilk kez kullanmaya başladığınızda kendinizi takip etmeniz; lensten memnun kalıp kalmadığınızı birkaç hafta incelemeniz gerek.

Muhtemelen lensi ilk taktığınızda gözlerinizin ağrıması, kaşınması veya akması gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Önemli olan birkaç haftalık süre zarfının ardından bu durumların tekrar etmemesidir. Gözleriniz lense alıştıkça bu görme araçlarını yavaş yavaş kabullenir ve daha anlayışlı olmaya başlar. 

Bu nedenle ilk kez lens kullanmaya başladığınızda sabırlı davranmanız; belli süre zarfının ardından halen gözleriniz rahatsız oluyorsa doktor muayenesine göre farklı bir lensle devam etmeniz ve sizin gözlerinize en çok uyan lensi bulmaya çalışmanız önem kazanıyor.

Lensi kullanmamanız gereken durumları da bilmeniz gerek

Lensi kullanmamanız gereken durumları da bilmeniz gerek

Lensler sanılanın aksine her an ve her yerde kullanılabilen görme araçları değil. Bu nedenle lens kullanan bireylerin nerelerde ve ne zaman kullanım yapmaması gerektiğini bilmesi önem kazanıyor. 

Lensleri mutlaka günlük olarak kullanmak gerekiyor. Yani, sabah uyandığınızda ve lense ihtiyaç duyduğunuzda takmanız ve artık ihtiyaç duymadığınızda veya uyuyacağınız zaman çıkarmanız önemli. Özellikle uyku esnasında lens takmamak ve onları lens suyunda dinlendirmek gerek.

Lensleri denizde veya havuzda takmamak da uzmanlar tarafından önerilen durumlardan. Lensin suyla teması gözde bazı alerjik durumlara yol açabiliyor. Aynı zamanda yüzünüz ıslak olduğunda lenslerin varlığını unutup ellerinizle yüzünüzü ve gözlerinizi ovaladığınızda lensinizin gözünüzden düşme riski de var. 

Aynı kural duş için de geçerli. Yüzünüzü yıkarken lensleriniz gözünüzden düşebileceği için duş alırken de lensleri takmamanız gerekebiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Takma ve çıkarma konusunda onlarca deneme yapmak son derece normal

Takma ve çıkarma konusunda onlarca deneme yapmak son derece normal
www.memurlar.net

Lens kullanmaya yeni başlayan veya yeni başladığı süreci anlatan pek çok insan takmanın ne kadar zor olduğundan bahsediyor. Hatta zamanla alışıldığını ve ne kadar kolaylaştığını da dile getiriyor. Lensleri ilk kez takmaya başladığınızda zorlanmanız oldukça normal. 

Elinizi gözünüze yaklaştırdığınızda refleks olarak gözlerinizi kırpıştırmanız, lensin sürekli birbirine yapışması, katlanması… Bunların hepsini ilk kez kullanan hemen hemen herkes yaşadı. Özellikle gözleri küçük olanlar lensi yerleştirirken de epey zorlanıyor.

Bu durumlar tamamen geçici. Özellikle ilk birkaç günden sonra lensi takma sürenizin ne kadar kısaldığını ve artık saniyeler içerisinde gözünüze yerleştirebildiğinizi görebilirsiniz. Birkaç hafta içerisinde hiç bilmeyen pek çok insan bu konuda uzmanlaşabiliyor. Bu nedenle lensi takamamak motivasyonunuzu düşürmesin.

Hijyen en önemlisi

Hijyen en önemlisi

Lens takarken, çıkarırken ve diğer her anda en önemli unsurlardan biri: Hijyen. Lensleri takarken mutlaka ellerinizi yıkamanız gerekiyor. Aynı zamanda çıkarırken de ellerinizi yıkamanız önemli. Ellerinizdeki mikrop ve bakterilerin lense ve gözünüze bulaşmaması için el hijyenine dikkat etmeniz herkes tarafından öneriliyor. Lensi takacağınız zaman öncelikle ellerinizi yıkayın. Daha sonra lensi kutusundan alın ve gözünüze yerleştirin.

Çıkarırken ise yine ellerinizi yıkayın ve lensi göz bebeğinizden alın. Avucunuzun içinde lense birkaç damla solüsyon damlatın ve nazikçe ovalayarak tozlardan arınmasını sağlayın. Daha sonra lens kutusuna koyarak üzerine lens solüsyonu dökerek suyun içerisinde bırakın. 

Lenslerinizin solüsyonunu her gün değiştirmeniz, lensi taktığınızda kutunun içindeki suyu dökmeniz, lens kutusunu kapağı açık bir şekilde bırakmamanız, lensleri özellikle tuvalette ve banyoda bırakmamanız da hijyen için önemli detaylardan.

Merak etmeyin lensler göz bebeğinizden arkaya kaymayacak

Pek çok insanın endişe duyduğu konulardan biri de lenslerin kayması ve kafanın içerisine yuvarlanması. Böyle bir durum söz konusu bile değil. Lensler göz bebeklerinizden arkaya kaymaz ve kafanızın içerisinde kaybolmaz. 

Eğer lensleriniz gözünüzde değilse ve kutusunda da yoksa tek bir ihtimal var: Muhtemelen düşürmüşsünüzdür.

Ve son olarak: Kullanım süresine dikkat!

Ve son olarak: Kullanım süresine dikkat!

Lensler, ömür boyu kullanılabilen görme araçları değil. Periyodik olarak değiştirilmesi ve yenisine geçilmesi gerekiyor. Bazı lensler günlük olarak kullanılıyor ve tek bir kullanımdan sonra yenisine geçiliyor. Bazıları ise 15 günlük veya 30 günlük olarak kullanılabiliyor. 

Satın aldığınız lensin ne kadar süre kullanıldığını öğrenmek için bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Lensi kullanım süresinden fazla kullanmak gözünüzün yapısına zarar verebilir. Bu nedenle kullanım sürelerine mutlaka dikkat etmeniz gerekiyor.

Kendinizi kutlayın: Artık daha rahat görebilirsiniz!

İlk kullanım süreci oldukça sancılı olsa da ve kullanıcılarını büyük bir endişeye sürüklese de alışma sürecinin ardından lens, vazgeçilmez bir görme aracına dönüşür. Bu sancılı ve zor süreci atlattıktan sonra görme duyusunu daha rahat ve konforlu kullanmanın keyfini çıkarabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
lensfiyat

en kaliteli ve uygun fıyata renklı lens ve seffaf lens için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.. www.lensfiyat.com

senanur192

En iyi lens fiyatları için: https://lensoptikal.com/