İlk Kez Gittiğim Altınordu Futbol Akademisi (ALFA) ile İlgili Düşüncelerimi ve İzlenimlerimi Anlattım!
İlk Kez Gittiğim Altınordu Futbol Akademisi (ALFA) ile İlgili Düşüncelerimi ve İzlenimlerimi Anlattım!
Bulunduğum süre içinde şaşkınlığımı ve hayranlığımı gizleyemediğim Altınordu Futbol Akademisi (ALFA) ile ilgili düşüncelerimi sizinle paylaşmak istedim.
Cengizler, Çağlarlar ve daha niceleri nasıl yetişiyor?
İşte sizlere tüm ayrıntılarıyla, Altınordu Futbol Akademisi ALFA!
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Cengiz Ünder’in transferi sonrasında adını tam anlamıyla Türk futbol kamuoyuna duyuran Altınordu, nasıl oluyor da bu kadar oyuncu yetiştirebiliyor? Hiç merak ettiniz mi? Eğer bu konuyu merak ediyorsanız, bu yazı tam size göre…
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Her sene hem Türkiye'deki liglere hem de Avrupa’ya futbolcu ihraç eden Altınordu’nun tesislerini ziyaret ettik. ALFA yani tam adıyla Altınordu Futbol Akademisi'ni profesyonellerinden dinledik.
Tesislere ilk girdiğimizde tesiste bulunan herkesin güler yüzlü olması dikkatimi çekti. Günümüz şartlarında bu bile tuhaf geliyor öyle değil mi?
Şunu söylemek gerekir ki Altınordu camiası Türk futbolunun gelişimine önem verdiği kadar geçmişine de ayrı bir önem veriyor. Öyle ki ilk göze çarpan şeylerden biri yerleşke içerisindeki sahalara ve binalara Türk futboluna emeği geçmiş insanların isimlerin verilmiş olması...
Yerleşkedeki hayat ise şöyle; içeride bir çiftlik mevcut. İçerisinde tavuğundan horozuna, ineğinden keçisine kadar birçok hayvan bulunuyor. Öncelikli olarak çocuklara hayvan sevgisi aşılanıyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Ayrıca ALFA bünyesindeki çocuklar makine yardımıyla önce süt sağıyor, sonra yumurta topluyor. İnanmayacaksınız ama kendi yiyip içtiklerini kendileri besleyip büyütüyorlar.
İçerde bir adet de sera bulunmakta. Meyve ve sebze yetiştiriliyor. Burada verilmek istenen mesaj ise “Nasıl ki bu bitkiler bir anda büyüyüp meyve veya sebze veremiyorsa sizler de bir anda futbolcu olamazsınız. Sabretmelisiniz ve kendinizi iyi yetiştirmelisiniz.”
Yine burada yetişen sebze ve meyvelerle, kahvaltılar ve yemekler yapılıyor.
Tesisin bir tarafında da küçük amfi tiyatro bulunuyor. Çocuklar belli saatlerde burada maç ya da film izliyor. Haftada bir 'yeşilçam akşamı' mecburiymiş. Ne kadar güzel değil mi?
Evet bu anlattıklarım sadece futbolculuk gelişimi değil de insani gelişimle ilgili neler yapıldığıyla ilgiliydi. Gelelim futbolcu gelişimi için tesislerde neler olduğuna…
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Öncelikli olarak bir salona girdik. Dışardan baktığımızda, kapalı spor salonu gibi dursa da içeride teknolojik bir saha vardı. Ne olduğunu sorduğumuzda ise şöyle bir cevap aldık: “Altyapısını Borussia Dortmund kulübünden aldık. İlk defa orada görmüştük ve biz de tesislerimizde uygulamak istedik.
Türk mühendislerle anlaşarak burayı inşaa ettirdik. Yaş gruplarına göre oyuncunun top kontrolü ve doğru pas vermesini sağlayan bir sistem.” Nasıl çalışıyor diye merak ettik ve denemek istedik. Memnuniyetle kabul ettiler ve bir arkadaşımızı gönüllü yaptık.
Aynı salon içerisinde bir de kalecilerin reflekslerini güçlendiren yine teknolojik bir alet mevcut. Eskiden atari salonlarına gidenler anımsayacaktır. Devamlı olarak ışık yanıyor ve ışık yanan yere dokunarak o ışığı kapatmaya çalışıyorsun.
Bir de bu top kontrol ve pas geliştirme cihazının bir değişik versiyonu mevcut. O da tamamıyla yuvarlak ve devamlı olarak al-ver yapabileceğin bir cihaz. Tabii ki ışık nerede yanıyorsa sönmeden oraya topu atmak zorundasın.
Bunlar haricinde mevkilere göre gelişim sahaları mevcut. Forvetse özel olarak forvetler için hazırlanmış sahalar, kaleci ise kaleciler için özel hazırlanmış saha mevcut.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bunların haricinde bir de atletik beceri parkuru var. Tabiri caizse Survivor parkuruna benziyor. Çabukluk ve esneklik sağlıyormuş. Futsal salonu, kum saha, küçük basketbol sahası, ayak voleybolu alanı da bu yerleşkede bulunan alanlardan diğerleri.
Futbolcu adayları bir yandan eğitimlerini görürken bir yandan da “İyi birey, iyi vatandaş” olma yolunda ilerliyorlar.
Haftalık programları tesis içerisinde herkesin görebileceği bir yere asılıyor ve o program dahilinde haftalık işleyiş devam ediyor. Öğle uykusu, kitap okuma saatleri hatta ve hatta yerleşik yaşama katkı başlığı altında kale direği boyama etkinliği… Alışılagelmişin dışında bir küçük kasaba gibi...
Herkes her şeye yardım ediyor ve her şeyden önemlisi herkesin yüzü gülüyor. Bir küçük not da çocuklar için düşeyim. Akademideki çocuklar yanınıza geliyor, ''merhaba hoş geldiniz diyor'' ve elinizi sıkıyor. Kendisini tanıtarak, halinizi hatrınızı soruyor. Sorarım, normal hayatta dahi kaç kişi böyle saygılı bir şekilde selam verip hal hatır soruyor?
Ve son olarak bu sezon Altınordu'nun hedefinin A Takım'da özkaynak düzeninden 5 oyuncu oynatmak olduğunu biliyor muydunuz?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Son olarak da tesislerdeki sahaların ve alanların özelliklerini yazarak bitirelim yazımızı... 👇
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
BRAVO DİYEREK ALTINORDU CAMİASINI BAŞKANINDAN TARAFTARINA KADAR YÜREKTEN TEBRİK EDİYORUM VE UMARIM DARISI TÜM KULÜPLERİMİZİN BAŞINA DİYORUM🙏🙏🙏