onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İlk İzlenim Önemli! Toplantılarda Sizi Bir Adım Öne Geçirecek 10 Beden Dili Taktiği

İlk İzlenim Önemli! Toplantılarda Sizi Bir Adım Öne Geçirecek 10 Beden Dili Taktiği

cihan taştan
14.09.2022 - 20:05

İletişim yalnızca ağzımızdan çıkan kelimelerden ibaret değil! Daha o bölüme gelmeden önce bile karşımızdakilere onlarca mesaj veriyoruz. İş toplantılarında istediğiniz izlenimi yaratmak için kullanabileceğiniz 10 değerli beden dili tekniğinizi sizin için derledik!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

1. Her şey duruşla ve yürüyüşle başlar!

İletişim karşımızdakilerle direkt olarak irtibata geçmeden çok daha önce, beden diliyle başlayan bir süreç. Özellikle iş toplantısı gibi önemli etkinliklerde beden dili daha da öne çıkıyor. Bu sebeple iş hayatının olmazsa olmaz bir parçası olan toplantılara katılırken nasıl bir ilk izlenim yaratacağımız büyük önem taşıyor.

Kendinden emin bir duruş ve dik bir yürüyüş, karşınızdaki kişilere hem güven veriyor hem de sizi ciddiye almaları gerektiğine dair bir imaj oluşturuyor. Elbette bu dik duruşu kasılma seviyesine çekmemek gerekiyor. Ne hızlı ne yavaş, orta hızla dik bir yürüyüş, daha toplantı başlamadan sizi bir adım öne geçirebilir.

2. Geriye ya da öne doğru eğilmek / yaslanmak, yanlış bir mesaj vermenize sebep olabilir.

İş toplantılarında rahat ve kendinizden emin bir şekilde oturabileceğiniz bir pozisyon bulmanız önemli. Bu oturuş, karşınızdakini ciddi aldığınızın ve ne istediğinizi bildiğinizin bir göstergesi kabul edilir.

Eğer çok geriye yaslanırsanız, bu durum karşınızdakilerde fazla rahat olduğunuz ya da toplantıyı ciddiye almadığınız izlenimi yaratabilir. Aynı zamanda masaya dirseklerinizi dayamanız, omuzlarınızı düşürmeniz ve fazla öne eğilmeniz, aşırı heyecanlı olduğunuzu ya da bir an evvel toplantının bitmesini dilediğinizi hissettirebilir.

3. El hareketlerini avantaja döndürmek sizin elinizde!

3. El hareketlerini avantaja döndürmek sizin elinizde!

İş toplantılarında, sunumlarda, iş görüşmelerinde ve buna benzer tüm toplantılarda ellerinizi nasıl kullandığınız büyük önem arz ediyor. Doğru kullandığınızda ciddi bir avantaj olarak öne çıkan el hareketleri, yanlış kullanıp nereye koyacağınızı bilemediğinizde dezavantaj haline gelebiliyor.

Öncelikle orta sert bir tokalaşma öz güveninizin yerinde olduğunu hissettirecektir. Konuşma sırasında abartmayacak şekilde jestlerde bulunmanız, ellerinizi genellikle göğüs hizasında tutmanız ve söylemlerinizi destekleyecek şekilde doğal hareket ettirmeniz faydalı olacaktır.

4. Sık sık yüzünüze dokunmanın kimseye faydası olmayacaktır!

Toplantılarda sıkça yapılan yanlışlardan biri de yüze ya da saçlara sık sık dokunmak, çeneyi ve alt dudağı kaşımaktır. Bu durum toplantıya katılan kişilerde gergin olduğunuz izlenimi yaratabilir.

5. Hareket değil, hareketler kümesi!

Özellikle söz sizde olduğunda ya da iş sunumu, iş semineri gibi etkinliklerde konuşmacı olduğunuzda önemli olan jest ve mimiklerinizin birbirini destekler nitelikte olmasıdır. Etkili iletişim ve beden dili kullanımında hareketleriniz doğal, konuşmanızla uyumlu ve birbirini takip eder nitelikte olmalıdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Küçük bir miktar abartılı oyunculuk fayda sağlayabilir.

Eğer katıldığınız iş toplantısında ya da seminerde karşınızdaki kişileri etkilemek istiyorsanız, öncelikle iyi bir dinleyici olduğunuzu göstermeniz gerekecektir. Bunun en etkili yöntemlerinden biri, karşınızdaki kişi konuşurken onun söylediği şeylere reaksiyon göstermektir. Çok da abartıya kaçmadan kaşlarınızı kaldırarak yapacağınız şaşırma hareketi ya da ara ara kafanızı sallayarak yapacağınız onay hareketi bu mesajı vermenize yardımcı olabilir.

7. Ne yansıttığınız kadar ne gözlemlediğiniz de önemli.

İş toplantılarında hiçbir zaman performans sanatçısı olmadığınızı, bu toplantıların karşılıklı iletişime dayalı olduğunu unutmayın. Bu beden dili teknikleri yalnızca sizin için geçerli değil. Karşınızdaki kişiler de kendi davranışlarıyla size bazı mesajlar verecektir. İyi bir gözlemci olarak yakaladığınız mesajlar, toplantının sizin istediğiniz şekilde bitmesine yardımcı olabilir.

Toplantının diğer katılımcılarını gözlemlemek aynı zamanda sizin de sadece kendi hareketlerinize odaklanıp kalmamanıza ve daha rahat davranmanıza yardımcı olabilir. Elbette, her şey gibi gözlemciliğin de fazlası zarar. Kimsenin dik bakışlardan hoşlanmayacağını lütfen unutmayalım.

8. Göz temasında en iyi yöntem dengelilik!

İş görüşmelerinde gözlerinizi muhatabınızdan kaçırmak pek hoş karşılanmaz. Aynı şekilde dimdik bakmak ve gözlerinizi hiç kaçırmamak da rahatsız edici olabilir. Bunun için en etkili yöntem belirli aralıklarla göz teması kurmak, ara ara toplantıdaki diğer katılımcılara ya da varsa sunuma bakmaktır. Eğer göz teması kurmakta zorlanıyorsanız abartmadan karşınızdaki kişinin kaşlarının ortasına doğru bakmak da yardımcı olabilir.

9. Hassas ve içten davranmayı ihmal etmeyin.

9. Hassas ve içten davranmayı ihmal etmeyin.

Toplantıya katıldığınız insanlarla bir araya gelmenizin sebebi önemli bir iş anlaşması ya da bir sorun kaynaklı olabilir. Sebep her ne olursa olsun, aşırı ciddi olmak ve duygusuzca davranmak çizmek istediğiniz imaja zarar verebilir. 

Konunun bağlamına göre, samimi tepkiler vermek ve bunları mimiklerinizle desteklemek sağlıklı olacaktır. Robot gibi sert ve düz tepkiler, konunuza aşırı odaklandığınız ve geriye kalan hiçbir şeyi umursamadığınız izlenimi verebilir.

10. Ses tonunu doğru ayarlamak ve güler yüzlü davranmak önemli!

İş toplantısı ve sunumlarda ses tonu beden dilinin önemli bir parçası. Aşırı yüksek ya da düşük sesle konuşmak karşınızdakini rahatsız edeceği gibi insanlara yanlış mesaj vermenize de neden olabilir. Kısık sesli konuşmak kendinizden şüphe ettiğiniz ya da çekingen olduğunuz imajı yaratırken bağırarak konuşmak iddialı ve kavgacı biri olduğunuz hissiyatı verebilir.

Pozitif ve güler yüzlü bir tavırla, rahat duyulabilecek ses tonunda konuşmanız hem güven verecek hem de yaptığınız işten emin olduğunuzu gösterecektir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın