İki Rembrandt Tablosuna 160 Milyon Euro
Amsterdam'daki Hollanda Kraliyet Müzesi, ünlü ressam Rembrandt'a ait 2 tabloyu rekor bir ücret karşılığında koleksiyonuna katmaya hazırlanıyor.
BBC Türkçe'nin haberine göre tablolar için, Fransa'daki Rothschild Ailesi'ne 160 milyon euro ödenecek. Bu, Hollanda müze tarihi için rekor bir ücret.
Rothschild Ailesi koleksiyonunda yer alan iki eser, Rembrandt'ın ilk dönem çalışmalarının en iyileri sayılıyor. Tablolar, o dönem Amsterdam'ın seçkin ailelerinden birinin kızı olan Oopjen Coppit ile kocası Maarten Solmans'ın düğün portreleri.
Hollanda Sanat Tarihi Enstitüsü Rembrandt Uzmanı Michael Franks'a göre, 1634 yılında yapılan portreler benzersiz ve çok özel. Normal portrelerin aksine, iki resimde de kişiler tepeden tırnağa tüm özellikleriyle tuvale yansıtılmış.
Franks, resimde bu tür örneklerin çok az olduğunu belirtiyor. Rembrandt uzmanına göre, bu tabloların yakın bir gelecekte Kraliyet Müzesi'nde sergilenecek olması heyecan verici. Franks'a göre asıl şaşırtıcı olan ise, Fransa'nın bu tabloların satışına izin vermesi.
Hollandalı sanat tarihçisi, Fransızların ülkedeki sanat eserlerinin yurt dışına çıkışına sıcak bakmadığının anımsatıyor. Özellikle Louvre Müzesi'nin bu tabloları almak isteyeceğini belirtiyor.
Rembrandt tablolarının, müzedeki onur bölümünde sergilenmesi bekleniyor. Kraliyet Müzesi yetkileri, tablolar için ödenecek 160 milyon euronun henüz tamamlanmadığını söylüyor. Ancak paranın kısa sürede toplanarak, tabloların Amsterdam'a getirileceği belirtiliyor.
Müze tarihi için rekor bir ücret
Tabloların satın alınması halinde ödenecek 160 milyon euro, Hollanda müze tarihi açısından rekor bir fiyat olacak. Hollanda'daki en pahalı tablo rekoru, Merkez Bankası'na ait. Hollanda Merkez Bankası 1997 yılında Piet Mondriaan'a ait 'Victory Boogie Woogie' adlı tablosu için ABD'li bir koleksiyonere 37 milyon euro ödemişti.
Tablo, uzun bir süre için Lahey Belediye Müzesi'ne ödünç verildi.
Hollanda Kraliyet Müzesi de geçen yıl Amsterdamlı heykeltraş Adrian de Vries'in bronz heykeli için 22,5 milyon euro ödemişti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
sanata, sanatçıya saygım sonsuz ama tablolara verilen ücretlerin miktarı tiksinç oluyor bazen. ölümlü bedenlerinde vuku bulan hastalıkların tedavi masrafları... Devamını Gör
burda sorgulanmasi gereken sanat degil, dunyadaki gelir ucurumu olmali. bir taraf zorlukla karnini doyurabilirken, oteki taraf sanat zevki icin, en iyisi ben... Devamını Gör
Şu tablolara verilen paraları asla anlayamayacağım...
Dayım lan bu benim