onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'İddia' Deniyor: Ali İsmail Korkmaz Öldürülmedi mi?

'İddia' Deniyor: Ali İsmail Korkmaz Öldürülmedi mi?

ATKN
03.02.2015 - 12:44
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Eskişehir’de Gezi eylemleri soruşturmasına giren polis fezlekesinde skandal ifadeler kullanıldı. Ali İsmail Korkmaz’ın eylemlere katıldığı esnada öldürülmesini ‘iddia’ diye değerlendiren polis merdiven boyamayı dahi suç kapsamına aldı

BirGün Gazetesi'nden Uğur Koç'un haberine göre; Eskişehir’de Gezi eylemlerine katılan yurttaşlar hakkında skandal suçlamalarla soruşturma açıldığı ortaya çıktı. Soruşturma dosyasında bulunan polis fezlekesinde, Ali İsmail Korkmaz’ın “Gezi eylemleri esnasında yaralandığının iddia edildiği” savunuldu. Yasal kurumlar ‘marjinal’ diye nitelendirildi. ‘Forum’ların “örgütlü yapı” olduğu iddia edilen fezlekede bunların “eylem sürecini sıcak tutumak” için oluşturulduğu savunuldu; Ali İsmail Korkmaz’ın ölümüne dair Kayseri’de görülen duruşmaya katılmak ve çağrı yapmak ‘suç’ oldu.

TEKNİK VE FİZİKİ TAKİP

TM 10. Madde ile görevli Bursa Cumhuriyet Savcılığı tarafından başlatılan, ancak yasa değişiklileri sonrasında Eskişehir’e sevk edilen Gezi eylemleri soruşturmasında, skandal ifade ve değerlendirmeler yer aldı. Soruşturma dosyasında yer alan 562 sayfalık polis fezlekesine göre, ‘şüpheli’ olan şahıslar hakkında Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 135 ile 140. maddeleri kapsamında telefon dinlemesi ve teknik takip kararları alınmış. Dosya kapsamında soruşturulan Barış Erdinç Bilecen ve Can Büyükşahin adlı Özgürlük ve Dayanışma Partisi üyesi iki kişiye şu suçlamalar yapılmış:

ÖRGÜTLÜ YAPI: FORUM

- THKP-C/Devrimci Yol/Devrimci Gençlik terör örgütü üyesi olmak, örgütün açık alan yapılanmalarından Gençlik Muhalefeti isimli yapı adına eylemlere katılmak.

- Gezi eylemlerine süreklilik kazandırılması amacı ile kurulan ‘Forum’ isimli örgütlü yapı içerisinde faaliyet yürütmek.

- Gezi eylemleri sürecinde ‘Eskişehir Direniş Forumu’ isimli yapıyı kurmak, bu örgütlü yapıyı yönetmek ve örgütlü yapı adına faaliyet yürütmek.

- Oluşturulan örgütlü yapının mali yapısını oluşturmak, para toplamak.

- Gezi eylemleri kapsamında Eskişehir il merkezinde şiddet eylemleri, yol kapama eylemleri, adalet yürüyüşü ve adalet nöbeti eylemleri gerçekleştirmek, eylemlere katılmak, organize etmek, yönetmek, kişi ve grupları koordine etmek.

GEZİ 'DARBE'YDİ

Gezi eylemlerinin “hükümeti yıkmak” amacı taşıdığı iddia edilen polis fezlekesinde soruşturulan kişileri şu suçlama yöneltildi: “Seçimle iş başına gelmiş olan Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, terör örgütlerinin talimatları doğrultusunda sokak eylemleri ile yıkmak amacıyla marjinal gruplara mensup şahıslar tarafından ‘Gezi Eylemleri’ adı altında ülke genelinde gerçekleştirilen şiddet eylemleri kapsamında Eskişehir’de meydana gelen olaylara katılmak.”

FİŞLEME DE İTİRAF EDİLDİ

Fezlekede şüpheli olarak yer alan kişiler hakkında Emniyet’in bir çeşit fişleme yaptığı da itiraf edildi. Buna göre, şüpheliler hakkında soruşturmanın başlatıldığı tarihin öncesine ait belgeler de fezleke ekine konuldu. Belgeler, fezlekede Gezi eylemlerinin başlangıcı sayılan 31 Mayıs 2013’ten söz konusu soruşturmanın başlatıldığı 13 Eylül 2013 tarihini kapsadı.

SICAK TUTULSUN DİYE!

Fezlekede, Gezi eylemleri ardından yapılan forumların “Eskişehir’de gerçekleşen şiddet içerikli protesto eylemlerinin 19 Haziran 2013’te güvenlik görevlilerinin müdahalesi sonucu sona ermesi” ardından “Eylem sürecinin sıcak tutulması, eylemlere katılan grupların/şahısların eylem bilincinden uzaklaşmaması, yapılması planlanan eylemler hakkında strateji belirlenerek uygulamaya konulması” gibi gerekçelerle oluşturulduğu savunuldu.

Merdiven boyama, toplantıya çağrı suç kanıtı!

Teknik ve fiziki takip sonucu hazırlanan fezlekede yer alan diğer bazı “suçlar” ise şöyle:

- Forum adı verilen örgütlü yapı içerisinde alınan karar doğrultusunda ‘merdiven boyama’ eylemi yapmak.

- Gezi eylemleri sürecindeki faaliyetlerinden dolayı Eskişehir Eğitim-Sen Şube Başkanı Ali paşa Şanlı’nın Eskişehir ilinden Konya iline atamasının yapılmasını protesto etmek amacıyla örgütlü şekilde eylem gerçekleştirmek.

- Kişileri aramak süratiyle örgütlü toplantılara (forum) katılım sağlamaya çalışmak.

Ali İsmail’in eylemler sırasında öldürüldüğüne polis inanmadı!

POLİS fezlekesinde, Eskişehir’deki gezi eylemleri sırasında polis ve sivil şahıslarca dövülerek öldürülen 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz için de skandal ifadeler kullanıldı. Fezlekede, Ali İsmail Korkmaz’ın “Gezi eylemleri esnasında yaralandığının iddia edildiği” söylenirken, Korkmaz’ın ölümünün de bahane edildiği ve Eskişehir Direniş Forumu tarafından eylem düzenlendiği savunuldu.

Ali İsmail Korkmaz’ın öldürülmesine ilişkin davanın “Güvenlik gerekçesi ile Kayseri’ye alındığının” belirtildiği fezlekede, bu durumun “Eskişehir Direniş Forumu isimli örgütlü yapı içerisindeki şahıslar tarafından istismar edilerek yeni eylemler organize edilmesine ve düzenlenmesine” neden olduğu söylendi. Kayseri’de yapılacak duruşmaya yapılan çağrılar da fezlekeye şu şekilde geçti: “Davanın ilk duruşması esnasında Kayseri il merkezinde eylem organizasyonu yapmak, eylemlere ülke genelinde katılım için faaliyet yürütmek, bildiri dağıtmak.”

Foruma ‘ikna için’ çağırdı

Forumlara katılan Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) gibi yasal faaliyet yürüten kurumlar ‘marjinal’ olarak tanımlandı. EMEP’in, ÖDP üyesi olan Can Büyükşahin tarafından toplantıya çağrıldığının tespit edildiği bir telefon konuşması tapesine dair değerlendirmede, çağrının “Gezi eylemleri sürecinde oluşan görüş farklılıklarını ortadan kaldırmaya yönelik olduğu” iddia edildi.

Fezlekede yer alan bir başka tepenin değerlendirme kısmında ise, Can Büyükşahin’in telefonla konuştuğu şahısla yaptığı görüşemeye yönelik olarak “Forum toplantıları esnasında görüş belirttiğini beyan ettiği tespit edilmiştir” denildi.

İlkokul öğrencileriyle ‘bilinçlenme faaliyeti’

Eskişehir’de Yenikent ve Göztepe mahallelerinde, ihtiyacı olan öğrencilere verilen dayanışma dersleri de evlere şenlik bir değerlendirmeyle fezlekeye sokuldu. Dayanışma dersleri hakkında şu ifadeler kullanıldı: “Forum faaliyetlerine vatandaşın ilgisini artırmak, eylemlilik bilincini aşılamak amacıyla Dayanışma Dersi adı altında bilinçlendirme faaliyeti yapıldığı tespit edilmiştir.”

Fezlekede yer alan Dayanışma dersleri, Gezi eylemleri sonrasında şehirdeki Yenikent ve Göztepe mahallerinde yaşan ilköğretim öğrencilerine yönelik olarak yapılmaya başlandı. Üniversite öğrencileri ve Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerin verdiği dersler halen devam ediyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam