onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
İddia: AFAD, Deprem Bölgesinde Saati 10 Bin Liradan Vinç Kiraladı

etiket İddia: AFAD, Deprem Bölgesinde Saati 10 Bin Liradan Vinç Kiraladı

Eray İspir
13.03.2023 - 10:30

Kahramanmaraş'ta meydana gelen deprem sonrası bölgede yürütülen yardım faliyetlerinde yaşanan skandalların arkası gelmiyor. Kızılay'ın AHBAP'a çadır satması ardından bir iddia da AFAD için ortaya atıldı. İddiaya göre binlerce kişi enkaz altındayken AFAD kontrolündeki vinçler bölgedeki vatandaşlardan saatlik 10 bin lira para istedi. 

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

AFAD'ın yurttaşlardan para alınmasına sessiz kaldı ileri sürüldü

AFAD'ın yurttaşlardan para alınmasına sessiz kaldı ileri sürüldü

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler bölgedeki 11 ilde yıkıma neden olurken, 48 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Deprem bölgesine kurtarma ekiplerinin geç intikal etmesi gibi bir çok sıkıntı yaşanırken, geçtiğimiz günlerde Kızılay'ın AHBAP'a çadır satması gibi skandallar da ortaya çıktı. 

Kızılay'ın ardından yeni bir skandal iddia ise AFAD için ortaya atıldı. İddiaya göre binlerce kişi enkaz altındayken AFAD kontrolündeki vinçler bölgedeki vatandaşlardan saatlik 10 bin lira para istedi. 

Cumhuriyet'ten Mehmet İnmez'in haberine göreKahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Türkiye’nin her bölgesinden giden özel sektöre ait vinçler çalıştırılmadı. AFAD, vinç sahiplerinin “Operatör yok. Para verirseniz çalışırlar” diyerek yurttaşlardan para almasına sessiz kaldı. İddiaya göre, yakınlarını enkaz altından kurtarmak için onlarca vatandaş, AFAD’ın kontrolündeki vinçlere saatliği 10 bin TL’den para ödedi.

Depremin ikinci günü bölgeye giden vinçlerin saatlerce yol üzerinde operatörü olmadığı iddiası ile bekletildiği ve operatöre yurttaşlar tarafından saatliği 10 bin TL verilerek arama kurtarma çalışmalarına katılması sağlandığı iddia edildi.

'Operatör yok, para verirseniz geliriz'

'Operatör yok, para verirseniz geliriz'

Deprem bölgelerinde yağma, depremzedelere ait araçların çekicilerle çekilip başka illere götürülmesi, evdeki kasaların ve mobilyaların çalınmasının ardından Hatay’a giden vinçlerin arama kurtarma çalışmalarına katılmayarak yollarda beklediği ve yurttaşlara kiralandığı öne sürüldü.

Yine iddiaya göre; depremin ikinci günü vinçler, operatörleri olmadığı söylenerek özellikle yollarda bekletildi. Vinçleri gören depremzede yakınları ise yardım talep etti. Vinç sahipleri, “Operatör yok. Para verirseniz geliriz” dedi. Para verdiğini belirten bir yurttaş konuyu yargıya taşıdı.

Başka bir depremzede ise “Biz canımızı kurtarmak için vinç beklerken AFAD’a bağlı vinç sahipleri bizden para istedi. Bunu AFAD neden takip etmedi. Neden insanlık dışı olaya izin verdi” diyerek tepki gösterdi.

'Vinç sahiplerine gidip yalvardım'

'Vinç sahiplerine gidip yalvardım'
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Hatay’daki depremde kızını kaybeden tiyatro sanatçısı Orhan Aydın’dan da vinç sahiplerinin para istediği ortaya çıktı. Sanatçı Aydın, “İlk dört gün su, çorba her şeyi para ile sattılar. Yol kenarlarına park edilen vinç sahiplerine gidip yalvardım. Saatine 10 bin TL istediler. Kızıma ulaşmaya çalıştım” dedi.

Cumhuriyet’e konuşan Aydın, “Günlerce vinç bekledik ama gelmedi. Üç gün, AFAD, Kızılay ve devlet yoktu. Bekleyen vinçlerin operatörü olmadığı için bizlerden para istediler. Ben günlerce bunlara teslim olmamak için isyan ettim. İkinci gün akşamı vinç bulamadım. Onlarca iş makinesi duruyordu. Emir veren yok. İş makinelerini, vinçleri kiraya vermeye çalıştılar. Saatliği 10 bin TL ve günlüğü 50 bin TL’ye pazarlık yaptılar. Biz bu vinçlere para ödedik. 21. yüzyılın vicdansızlığını gördüm. Çorbayı ve suyu dahi para ile satanlar vardı. Bunlara şahit oldum. AFAD neden bunları takip etmedi. Kendi kontrolünde olan vinçlerden para alınmasına nasıl izin verdi” dedi.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İlginizi çekebilir ⬇️

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
2015 yılında başladığım Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde gazetecilik ve medya faaliyetlerine ilişkin teorik dersler aldım. Eğitimim sürecim boyunca, üniversitenin basın-yayın biriminde yazı işleri faaliyetleri yürüttükten sonra lisans eğitimimi tamamladım. 2020 yılında yerel bir gazetede yazı işleri ve gazete tasarımı yaparak basın sektöründeki ilk iş tecrübemi edindim. 2022 yılında Onedio platformunda ‘Gündem editörü’ olarak işe başladıktan sonra mesleğim olan gazeteciliği ulusal çapta icra etmeyi ve farklı kaynaklardan olayları teyitlemeyi öğrendim. 2023’ten bu yana ise yine Onedio çatısı altında ‘Video editörü’ olarak medya faaliyetlerime devam etmekteyim.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
87
41
15
4
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Hastane çalışanları aralarında para toplayıp vinç tutup hastaları kurtarmıştı iddia değildir ama hadi iddia diyelim…

-1375

haftalardır sosyal medyada çadır satışını savunan aktroller var.. bunu da savunurlar..

Nret

Vergisini ödeyen vatandaş olarak haklarını kullanamıyor..Dünya para toplandı, icraat yok..Sponsor muamelesi görüyoruz,görevlerini yerine getirmedikleri gibi ... Devamını Gör