Hüsamettin Oğuz Yazio: Dövmenin Kısa Tarihi: Bedene Nakşedilen Tarih
Hüsamettin Oğuz Yazio: Dövmenin Kısa Tarihi: Bedene Nakşedilen Tarih
Mardin Müzesi’nde Antropolog olarak çalışan sevgili dostum Ahmet Yavuklu ile “Kadim İzler, Bedene Nakşedilen Tarih: Daq (Dövme)” kitabı üzerine söyleşi yaptık. Ahmet Viranşehir’de ben İstanbul’da dijital ortamda yaptığımız söyleşiyi yazıya döküp Onedio takipçileri için söyleştik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
-Ahmet, ilginç bir araştırma ile başlayan ve farklı bir yolculuk sonunda inanılmaz güzel bir araştırmayı kitaplaştırdın. Daq yani Dövme… Tarihsel sürecinden bahseder misin?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tarihi dövmelere, başta medeniyetin beşiği olan Mezopotamya bölgesi olmak üzere Mısır, Cezayir, Yunanistan, Avusturya, Japonya, Yeni Zelanda, Amerika ve kutuplarda yaşayan yerli topluluklarda rastlanmıştır.
Genel olarak illere göre dağılımı ise başta Şanlıurfa olmak üzere Mardin, Siirt, Diyarbakır, Batman Van, Adana gibi illerde dövme kültürün yaygınlık gösterdiği söz konusudur.
- “Bedene Nakşedilen Tarih” ile anlatmak istediğin nedir?
Dövme için en önemli malzeme kız çocuğu sahibi annenin sütünün yarayı da çabuk iyileştirdiği, dövme motifin rengini parlak, yeşilimtırak gösterdiği için kız çocuğu doğurmuş anne sütü tercih edilmektedir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
- Dövme yaptırmanın bir dönemi var mı?
- Dövme bir iletişim görevi de üstlenmiş oluyor…
- Bedene işlenen motiflerin bir anlamı var mı?
- Kitabın hazırlanma ve basım sürecinden bahseder misin?
Antropolojik bağlamda yaptığımız saha çalışması sonucunda bir kitap niteliğini taşıyan bir çalışma ortaya çıktı.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Dövme olayı banaçok ters. Ya sıkılırsan, ya sonradan kötüşeyler anımsatırsa... Ansiyetemi azdırıyor fikri bile :D Lazerle sildirme falan filan gibi çözümler ... Devamını Gör