Hoşgörünün, Ahlakın ve Tasavvuf Edebiyatının Piri Mevlana Kimdir?
Hoşgörünün, Ahlakın ve Tasavvuf Edebiyatının Piri Mevlana Kimdir?
Ölümünün 745. yılında anılan Mevlana, en büyük İslam alimlerinden biri olarak anılmaya devam ediyor. Sadece İslam coğrafyasında değil, dünyada tasavvuf felsefesinin, hoşgörünün, ahlakın bir sembolü olarak bilinen Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî 'Bizim Mezarımız Ariflerin Gönüllerindedir.' diyerek ölümün sadece bir sembol olduğunu söylemişti. Ölüm gününe, Allah'a kavuşacağı için Şeb-i Arus yani 'Düğün Gecesi' diyen Mevlana'nın hayatını sizler için derledik. Mevlana kimdir? Nerelidir? Hayatı, eserleri ve felsefesi. Sizler için derledik.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Asıl adı Muhammed Celâleddîn-i Rumi olan Mevlana, 30 Eylül 1207 tarihinde günümüzde Afganistan sınırlarında olan Harezmşahlar Devletinin Belh kentinde doğmuştur.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yaklaşmakta olan Moğol istilası, Harezmşah Devleti'ni tehdit ediyordu ve halk bölgeyi terk ediyordu. Mevlana da ailesiyle birlikte Belh'ten ayrıldı.
1244'te Şems-i Tebrizi ile tanıştı ve manevi bir eğitim sürecine başladı. Bir derviş olan Şems-i Tebrizi, Mevlana ile uzun süre çalıştı.
Şems-i Tebrizi ile Mevlana'nın yolu bu süreçten sonra ayrılacaktı. Peki Şems-i Tebrizi kaçtı mı, yoksa öldürüldü mü?
Mevlana, Şems-i Tebrizi ile kendi benliğini özdeşleştirme deneyimini yaşıyordu, gazellerinin taç beyitinde Şems'in adını kullanıyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Tasavvuf edebiyatının en büyük yapıtı kabul edilen Mesnevi'nin yazılması yıllar sürdü.
25.700 beyitten oluşan 6 ciltlik bir Mesnevi, aradan yüzyıllar geçse de tasavvuf ilkelerini ve öğretilerini taşıyan hikayeleriyle hala önemli kaynaklardan birisi. Mevlana bu kitap bittikten sonra yaşlanmıştı.
17 Aralık, düğün gecesi anlamına gelen ve sevgilisi olan Rabb'ine kavuşma günü olduğu için Şeb-i Arûs olarak anılır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın