Hız Algısı ile Deneyim Tasarımı
Bozuk para sayma makinesi olan Coinstar paraları o kadar hızlı saymaktadır ki insanlar doğru saydığından şüphe ederler. Gerçekten de doğru ve çok hızlı sayan bu makinenin geliştiricilerinin insanların güvenini kazanmak için yaptığı ise makineye bozuk para sayma sesi eklemek ve sonucu aynı şekilde hesaplasalar da birkaç saniye daha geç göstermek olur. Böylece insanlar sayacın daha doğru çalıştığını düşünürler.
Farketebileceğiniz gibi hız öylesine hassas bir algı ki, kimi zaman fazla beklemekten şikayet ediyor, kimi zaman ise yeterince beklemediğimizi düşünüyoruz. Beklentilerimiz oluşuyor, beklediğimizden ötürü kimi suçlayacağımızdan dahi emin olamıyoruz.
10 popüler site üzerinde yapılan araştırmada, popüler e-ticaret sitesi Amazon, istatistiksel olarak en yavaş yüklenen site olarak belirlense de, kullanıcılara sorduklarında en hızlı site olarak hissedilmiştir.
Dolayısıyla hızın ölçülebilir bir metrik olmasından ziyade insanların hissettikleri bir algı olduğunu bilenler, bu algıyı doğru bir şekilde kullanma fırsatı yakalıyor.
Gelin hızlı olmalarını, uygulamalarının ana özelliklerinden biri kabul eden ve bu algının öneminin farkında olan başarılı bir ekibin hikayesini 2011 yılından beri uygulamaya devam ettikleri taktikler ile inceleyelim.
Günümüzün en popüler fotoğraf paylaşım servislerinden biri olan Instagram’ın zamanında rakiplerinden sıyrılmasını sağlayan en büyük özelliği insanların, uygulamanın hızlı olduğunu düşünmesiydi. Instagram bu algıyı oluşturmak için bilinçli şekilde bir strateji uyguladı.
Benzer uygulamalar, kullanıcı fotoğrafı beğene bastığında uygulama sunucu ile iletişime geçip kullanıcıyı 1–2 sn. bekletiyor, sunucularına veriyi kaydedip, bağlantı da kopmadığı takdirde ‘beğenildi’ sonucunu gösteriyordu. Kullanıcı bakış açısıyla bir fotoğrafı beğenmek için dahi 2sn beklemesi gerekliydi. Kim beklemeyi sever ki?
Instagram ise alınan beğeni aksiyonu henüz sunucuya kaydedilmemişken anında ‘beğenildi’ olarak sonucu gösteriyor, kullanıcılar uygulamayı kullanmaya devam ederken bir yandan veriyi sisteme kaydediyordu. Kullanıcı bakış açısıyla bir şeyi beğenmek için bu uygulamada beklemiyordu.
* Kaynaklar. Teşekkürler
Yorum Yazın
Ciddi ciddi hepsini okuyan varmı :D
Medium'daki istatistiklere göre yazıyı açan 5000'i aşkın kişinin 49%'u sonuna kadar okumuş :) Ama Onedio'ya dair bir istatistik yok elimde.
Bagaj bekleme süresindeki şikayetleri azaltmadaki yöntem çok iyimiş yaaa :)
bütün hayatımız yalanlar üzerine kurulu, dağılın... -_-