onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
HIV Virüsünün Yeni Varyantı Keşfedildi: Daha Ölümcül ve Hızlı Yayılıyor

HIV Virüsünün Yeni Varyantı Keşfedildi: Daha Ölümcül ve Hızlı Yayılıyor

Eray İspir
04.02.2022 - 19:06

Hollanda'da AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünün yeni varyantı keşfedildi. 10 yıllardır varlık gösterdiği tespit edilen varyantın çok ölümcül olduğu ve hızlı yayıldığı belirlendi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sputnik'te yer alan habere göre, bilim insanları Hollanda'da keşfedilen yeni bir HIV virüsü varyantının son derece tehlikeli olduğu ve çok hızlı yayıldığı sonucuna vardı.

Oxford Üniversitesi Büyük Veri Enstitüsü'nden Prof. Christoph Fraser öncülüğündeki bilim insanları, çok kısa süre önce yayınlanan bir makalede, M grubu HIV-1 virüsünün başka bir genetik varyantının keşfedildiğini açıkladı. Bu, birçok mutasyona sahip olmasına rağmen, yapısal olarak B varyantına daha yakın. Ancak asıl özelliği çok daha büyük bir virülansa sahip olması, yani daha tehlikeli olması.

Hollanda dışında sadece İsviçre ve Belçika'da görülen yeni varyanta 'VB' adı verildi. VB varyantını taşıyan kişilerde ilaç tedavisi öncesinde görülen belirtilerin diğer HIV varyantlarındakine farklı olduğu tespit edildi. Buna göre yeni varyant, kişilerin kanlarında 5.5 kat daha fazla HIV virüsü oluşturuyor ve bu kişilerin CD4 T hücreleri de neredeyse iki kat daha hızlı şekilde azalıyor. Daha anlaşılır bir ifadeyle, önceki varyantlarda AIDS hastalığı 6-7 yılda oluşurken bu süre yeni varyantla birlikte 2-3 yıla kadar düşebilir.

Çok daha hızlı yayılıyor

Çok daha hızlı yayılıyor

Yeni varyantın bir diğer özelliğinin de öncekilere kıyasla çok daha hızlı şekilde yayılması olduğu vurgulandı.

Sınıflandırmanın oluşturulduğu 2000 yılında toplam 9 varyant vardı. Neredeyse 20 yıldır hiçbir şey değişmedi, ancak 2019'un sonunda 10. varyant keşfedildi. Nunun yakın zamanda ortaya çıkan bir varyant olmadığı, ancak düşük prevalansı nedeniyle daha önce fark edilmediği ortaya çıktı.

10. varyant, sırasıyla 1983, 1990 ve 2001 yıllarında hastalanan üç Kongo vatandaşında tespit edildi. O yıllardaki teknolojik imkanlar, bu varyant ile diğerleri arasındaki temel farklılıkların ortaya çıkarmaya izin vermedi. Fakat o zamandan günümüze, tam genom dizilimi gibi karmaşık tanı yöntemleri geliştirildi ve bunlar daha erişilebilir hale geldi.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
2015 yılında başladığım Gaziantep Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde gazetecilik ve medya faaliyetlerine ilişkin teorik dersler aldım. Eğitimim sürecim boyunca, üniversitenin basın-yayın biriminde yazı işleri faaliyetleri yürüttükten sonra lisans eğitimimi tamamladım. 2020 yılında yerel bir gazetede yazı işleri ve gazete tasarımı yaparak basın sektöründeki ilk iş tecrübemi edindim. 2022 yılında Onedio platformunda ‘Gündem editörü’ olarak işe başladıktan sonra mesleğim olan gazeteciliği ulusal çapta icra etmeyi ve farklı kaynaklardan olayları teyitlemeyi öğrendim. 2023’ten bu yana ise yine Onedio çatısı altında ‘Video editörü’ olarak medya faaliyetlerime devam etmekteyim.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
11
7
4
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın